Sähkö- tai automaatioasentaja
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto
Sähkö- ja automaatioasentajat hallitsevat sähkö- ja automaatioalan asennus-, huolto- ja kunnossapitotehtävät. Alan opinnoissa erikoistut joko sähkö- tai automaatioasentajaksi – valitset suuntautumisesi opintojen aikana.
Sähkö- tai automaatioasentajana kykenet itsenäiseen työskentelyyn ja oppimaan nopeasti uusia asioita. Sinulla on hyvät yhteistyötaidot sekä hahmotus- ja keskittymiskykyä. Sähköasentajana sinulla on monipuolinen ammattitaito tehdä erilaisia sähköverkon asennus-, huolto- ja kunnossapidon töitä. Toimit työssäsi aina alan standardien ja säädösten mukaisesti. Sähkö on näkymätön, hyvin voimakas ja väärissä käsissä hyvin vaarallinen työtoveri, siksi tarvitset työssäsi erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta. Automaatioasentajana taas hallitset erilaiset automaatiojärjestelmät talotekniikassa tai teollisuudessa. Tehtäviisi kuuluu laitteiden ja järjestelmien asentaminen, käyttöönotto ja kunnossapito.

Hakuaika
Yhteishaku 2025
Paikka
Kuopio, SavilahtiVarkaus
Opinnot alkavat
Syksy 2025
Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Koulutus
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto
Toimiala
Sähkö-, energia- ja automaatiotekniikka
Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä sähkö- ja automaatiotekniikan alalla.
Olet luotettava, huolellinen ja vastuullinen. Kykenet yhteistyöhön ja tarkkuutta vaativiin tehtäviin.
Kielitaitovaatimus B1.
Sähkö- ja automaatiotekniikan opinnoissa valitset suuntautumisvaihtoehdoksesi sähköasennuksen osaamisalan tai automaatioasennuksen osaamisalan.
Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Savon ammattiopisto tarjoaa monipuoliset oppimisympäristöt, jotka vastaavat erilaisiin oppimistarpeisiin ja tukevat opiskelijoiden ammatillista kasvua. Oppiminen tapahtuu joustavasti lähiopetuksena kampuksilla, verkko-opetuksessa sekä työelämässä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut ja käytännönläheisen osaamisen rakentamisen. Tutustu Savon ammattiopiston oppimisympäristöihin.
Perustutkinnon opinnoista jopa puolet tehdään työpaikoilla. Työelämässä oppimisen ajaksi opiskelijalle nimetään työpaikalta oma työpaikkaohjaaja sekä koulusta ohjaava opettaja. He seuraavat oppimisen etenemistä, tukevat tavoitteiden saavuttamisessa ja ohjaavat tarpeen mukaan.
Näytöt
Ammatillisten opintojen arvosanat muodostuvat näytöistä, joissa opiskelija osoittaa saavuttaneensa tutkinnon osille asetetut tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt koostuvat oman alan tyypillisistä työtehtävistä, jotka vastaavat käytännön työelämän vaatimuksia. Näytöt suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työpaikan ja koulun kanssa.
- Kuopiossa 60
- Varkaudessa 25
Kaksoistutkinto yhdistää ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot. Kun opiskelija valmistuu, hänellä on sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkintotodistus.
Kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista kaikilla Savon ammattiopiston kampuspaikkakunnilla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Kuopiossa opinnot keskittyvät Savilahden kampukselle, jossa myös Toivalassa opiskelevat kaksoistutkinnon suorittajat tekevät lukio-opintonsa.
Opinnot koostuvat henkilökohtaisesti suunnitelluista lukio- ja ammatillisista opinnoista, jotka suoritetaan rinnakkain.
Miten haetaan
- Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7. Hakijamääristä riippuen vaadittava keskiarvo voi olla korkeampi.
- Haku kaksoistutkintoon tapahtuu yhteishaun kautta. Ensin haetaan ammatilliseen perustutkintoon, ja sen jälkeen ilmoitetaan kiinnostus suorittaa lukio-opintoja.
Lue lisää kaksoistutkinnosta.
Jatko-opintoihin voi hakea heti valmistumisen jälkeen tai myöhemmin. Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus mille tahansa alalle eli valmistunut voi hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.
Opintoja voi jatkaa myös ammattiopistossa, kuten tutkinnonosien tai toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta. Ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot syventävät alan osaamista, ja niihin hakeutuminen vaatii yleensä useamman vuoden työkokemusta.
Lue lisää jatko-opintomahdollisuuksista.
Sähköasentajana voit työskennellä sähköalan yrityksissä rakennusten sähkö- ja automaatiotehtävissä. Voit toimia myös sähkökoneiden asennus- ja huoltotehtävissä teollisuusympäristössä. Energia-alalla taas työllistyt sähkön jakelun, myynnin tai neuvonnan tehtäviin tai sähköverkkojen rakennus- ja huoltotöiden pariin.
Automaatioasentajana työtehtäviäsi voivat olla erilaisiin teollisuuden ohjaus-, säätö- ja valvontajärjestelmiin kuuluvat asennus- ja kunnossapitotyöt, esimerkiksi kiinteistöjen kulunvalvonta-, hissi- ja hälytysjärjestelmät.