Lentokoneasentaja
Lentokoneasennuksen perustutkinto
Lentokoneasentajana vastaat lentämisen teknisestä turvallisuudesta huoltaen ja korjaten lentokoneita. Tässä työssä sinulta edellytetään ehdotonta luotettavuutta, järjestelmällisyyttä ja vastuuntuntoa sekä erinomaista psyykkistä ja fyysistä kuntoa. Lentokoneasentajana sitoudut tärkeään työhösi sataprosenttisesti. Osaat hyvin englantia ja ilmailuteknologian nopea kehitys innostaa sinua jatkuvaan uuden oppimiseen.

Hakuaika
Yhteishaku 2025
Paikka
Rissala (Siilinjärvi)
Opinnot alkavat
Syksy 2025
Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Koulutus
Lentokoneasennuksen perustutkinto
Toimiala
Ajoneuvo- ja kuljetustekniikka, logistiikka
Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä lentokoneasennuksen työtehtävissä.
Sinun on oltava luotettava, sitoutunut ja vastuuntuntoinen. Lentokoneasennuksen alalla on tarkat terveyteen ja soveltuvuuteen liittyvät vaatimukset. Koulutusta varten järjestetään soveltuvuuskoe.
Kielitaitovaatimus B2.
Lentokoneasentajan tutkinto antaa sinulle kaksi kelpoisuutta: se on ammatillinen perustutkinto, joka antaa kelpoisuuden jatko-opintoihin. Se on myös lentokoneen huoltohenkilöstön lupakirjaan valmistava koulutus. Koulutuksen, hyväksytysti suoritettujen kokeitten sekä vaaditun käytännön kokemuksen jälkeen sinun on mahdollista hakea ilma-aluksen huoltohenkilöstön lupakirjaa, joka tunnistetaan kaikkialla Euroopassa.
Savon ammattiopiston lentokoneasentajan koulutusohjelma sisältää EU:n ilmailulainsäädännön mukaiset lupakirjaluokat B1.1 (suihkumoottorilentokone) ja B1.2 mäntämoottorilentokone).
Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Savon ammattiopisto tarjoaa monipuoliset oppimisympäristöt, jotka vastaavat erilaisiin oppimistarpeisiin ja tukevat opiskelijoiden ammatillista kasvua. Oppiminen tapahtuu joustavasti lähiopetuksena kampuksilla, verkko-opetuksessa sekä työelämässä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut ja käytännönläheisen osaamisen rakentamisen. Tutustu Savon ammattiopiston oppimisympäristöihin.
Perustutkinnon opinnoista jopa puolet tehdään työpaikoilla. Työelämässä oppimisen ajaksi opiskelijalle nimetään työpaikalta oma työpaikkaohjaaja sekä koulusta ohjaava opettaja. He seuraavat oppimisen etenemistä, tukevat tavoitteiden saavuttamisessa ja ohjaavat tarpeen mukaan.
Näytöt
Ammatillisten opintojen arvosanat muodostuvat näytöistä, joissa opiskelija osoittaa saavuttaneensa tutkinnon osille asetetut tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt koostuvat oman alan tyypillisistä työtehtävistä, jotka vastaavat käytännön työelämän vaatimuksia. Näytöt suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työpaikan ja koulun kanssa.
Opiskelijavalinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella. Lue lisää terveysvaatimuksista ja soveltuvuudesta täällä. Et voi tulla valituksi alalle, jos et osallistu soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskoe muodostuu seuraavista eri osa-alueista:
- kykytestit (suomen kieli, englannin kieli, laskutaito, mekaaninen päättelykyky, keskittymiskyky ja sääntöjen noudattaminen)
- persoonallisuustesti (työkäyttäytyminen)
- haastattelu
Kokeet perustuvat peruskoulun oppimäärään. Soveltuvuuskoe suoritetaan koulun tiloissa ja koulun tietokoneella.
Opiskelijaksi valitut
Opiskelijaksi valitun pitää läpäistä suojelupoliisin tekemä perusmuotoinen turvallisuusselvitys. Selvitys käynnistetään opiskelujen alussa koulun teettämänä.
Opiskelijalla tulee olla opiskelujen alussa mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen (=pankkitunnukset) sekä voimassa oleva passi tai henkilökortti. Näitä tarvitaan Finavian vaatimaa kulkulupaa varten. Koulu ei maksa passin / henkilökortin hankintakuluja.
- Rissala (Siilinjärvi) 20
Kaksoistutkinnon suorittaminen ei ole mahdollista lentokoneasentajan opintojen yhteydessä.
Jatko-opintoihin voi hakea heti valmistumisen jälkeen tai myöhemmin. Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus mille tahansa alalle eli valmistunut voi hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.
Opintoja voi jatkaa myös ammattiopistossa, kuten tutkinnonosien tai toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta. Ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot syventävät alan osaamista, ja niihin hakeutuminen vaatii yleensä useamman vuoden työkokemusta.
Lue lisää jatko-opintomahdollisuuksista.
Lentokoneasentajana työpaikkasi voi olla lentoyhtiöissä, huoltoyrityksissä, ilmavoimissa tai ilmailuteollisuudessa.