Leipuri-kondiittori
Elintarvikealan perustutkinto
Oletko käsityötaitoinen ja näppärä käsistäsi? Haluatko toteuttaa itseäsi leipomusten kautta? Leipuri-kondiittorina tunnet marengit, macaronsit ja tuulihatut. Valmistat erilaisia ruokaleipä-, kahvileipä- ja konditoriatuotteita elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimuksia noudattaen. Leipuri-kondiittorina tunnet niin alkutuotannon, raaka-aineiden koostumuksen kuin elintarviketeknologian. Toimit luotettavasti, vastuullisesti ja oma-aloitteisesti.
Opintojen aikana tutustumme elintarvikealan perusteisiin, erilaisiin raaka-aineisiin, leipomis- ja valmistusmenetelmiin, ruokien viimeistelyyn sekä erityisruokavalioihin. Opit työskentelemään yritystoiminnan periaatteiden ja kestävän toimintatavan mukaisesti. Valmistuessasi osaat valmistaa taidokkaasti erilaisia leipomo- ja konditoriatuotteita, noudattaa elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimuksia sekä käyttää alan koneita ja laitteita.

Hakuaika
Yhteishaku 2025
Paikka
Kuopio, Savilahti
Opinnot alkavat
Syksy 2025
Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Koulutus
Elintarvikealan perustutkinto
Toimiala
Elintarvike
Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä elintarvikealan työtehtävissä.
Olet vastuullinen ja huolellinen sekä noudatat työturvallisuusohjeita. Kykenet tarkkuutta vaativiin tehtäviin sekä käyttämään erilaisia koneita ja laitteita. Tiimityötaidoista on sinulle etua.
Kielitaitovaatimus A2.
Elintarvikealan perustutkintoon kuuluu kaksi osaamisalaa: elintarviketeknologian osaamisala (elintarvikkeiden valmistaja) ja leipomoalan osaamisala (leipuri-kondiittori). Valitset osaamisalasi opintojen alkaessa.
Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä. Ammatillisissa perustutkinnoissa on ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp). Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Savon ammattiopisto tarjoaa monipuoliset oppimisympäristöt, jotka vastaavat erilaisiin oppimistarpeisiin ja tukevat opiskelijoiden ammatillista kasvua. Oppiminen tapahtuu joustavasti lähiopetuksena kampuksilla, verkko-opetuksessa sekä työelämässä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut ja käytännönläheisen osaamisen rakentamisen. Tutustu Savon ammattiopiston oppimisympäristöihin.
Perustutkinnon opinnoista jopa puolet tehdään työpaikoilla. Työelämässä oppimisen ajaksi opiskelijalle nimetään työpaikalta oma työpaikkaohjaaja sekä koulusta ohjaava opettaja. He seuraavat oppimisen etenemistä, tukevat tavoitteiden saavuttamisessa ja ohjaavat tarpeen mukaan.
Näytöt
Ammatillisten opintojen arvosanat muodostuvat näytöistä, joissa opiskelija osoittaa saavuttaneensa tutkinnon osille asetetut tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt koostuvat oman alan tyypillisistä työtehtävistä, jotka vastaavat käytännön työelämän vaatimuksia. Näytöt suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työpaikan ja koulun kanssa.
- Kuopiossa 24
Kaksoistutkinto yhdistää ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot. Kun opiskelija valmistuu, hänellä on sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkintotodistus.
Kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista kaikilla Savon ammattiopiston kampuspaikkakunnilla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Kuopiossa opinnot keskittyvät Savilahden kampukselle, jossa myös Toivalassa opiskelevat kaksoistutkinnon suorittajat tekevät lukio-opintonsa.
Opinnot koostuvat henkilökohtaisesti suunnitelluista lukio- ja ammatillisista opinnoista, jotka suoritetaan rinnakkain.
Miten haetaan
- Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7. Hakijamääristä riippuen vaadittava keskiarvo voi olla korkeampi.
- Haku kaksoistutkintoon tapahtuu yhteishaun kautta. Ensin haetaan ammatilliseen perustutkintoon, ja sen jälkeen ilmoitetaan kiinnostus suorittaa lukio-opintoja.
Lue lisää kaksoistutkinnosta.
Jatko-opintoihin voi hakea heti valmistumisen jälkeen tai myöhemmin. Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus mille tahansa alalle eli valmistunut voi hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.
Opintoja voi jatkaa myös ammattiopistossa, kuten tutkinnonosien tai toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta. Ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot syventävät alan osaamista, ja niihin hakeutuminen vaatii yleensä useamman vuoden työkokemusta.
Lue lisää jatko-opintomahdollisuuksista.
Leipomo-kondiittorina toit työskennellä missä tahansa leipomotuotteita valmistavassa yrityksessä, oli kyseessä kotileipomo, kivijalkaleipomo tai iso leipomoyritys. Voit myös työskennellä elintarvikkeiden valmistuksessa, pakkauksessa, varastoinnissa tai tuotekehityksessä. Voit löytää työpaikan myös ravintola-alalta tai ruokakauppojen tuote-esittelyn ja myynnin parissa. Voit myös toimia itsenäisenä yrittäjänä.