Kokki
Ravintola - ja cateringalan perustutkinto
Sykkiikö sydämesi keittiölle sekä taidokkaasti valmistetulle ruoalle? Oletko ripeä, organisointikykyinen ja sinulla on hyvä mielikuvitus? Kokkina suunnittelet ja valmistat monipuolista, ravitsevaa ja herkullista ruokaa erikoisruokavaliot huomioiden. Opinnoissasi voit suunnata osaamistasi esimerkiksi suurkeittiön tai ravintolan ruoanvalmistukseen. Hyvät työllistymis- ja etenemismahdollisuudet sekä kansainvälisyys ovat ravintola- ja catering-alan etuja.

Hakuaika
Yhteishaku 2025
Paikka
Kuopio, Savilahti
Opinnot alkavat
Syksy 2025
Koulutuksen kesto
2–3 vuotta
Koulutus
Ravintola - ja cateringalan perustutkinto
Toimiala
Majoitus- ja ravitsemispalvelut, matkailu
Olet suorittanut peruskoulun ja haluat työskennellä ravintola- ja catering-alan työtehtävissä.
Olet joustava, vuorovaikutustaitoinen ja asiakaspalveluhenkinen. Siisteys sekä puhtaat ja hyvin istuvat työvaatteet ovat työssäsi ensisijaisen tärkeitä.
Kielitaitovaatimus B1.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto sisältää kaksi osaamisalaa: asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija ja ruokapalvelun osaamisala, kokki.
Perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osp. Yhteiset tutkinnonosat ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Savon ammattiopisto tarjoaa monipuoliset oppimisympäristöt, jotka vastaavat erilaisiin oppimistarpeisiin ja tukevat opiskelijoiden ammatillista kasvua. Oppiminen tapahtuu joustavasti lähiopetuksena kampuksilla, verkko-opetuksessa sekä työelämässä, mikä mahdollistaa yksilölliset oppimispolut ja käytännönläheisen osaamisen rakentamisen. Tutustu Savon ammattiopiston oppimisympäristöihin.
Perustutkinnon opinnoista jopa puolet tehdään työpaikoilla. Työelämässä oppimisen ajaksi opiskelijalle nimetään työpaikalta oma työpaikkaohjaaja sekä koulusta ohjaava opettaja. He seuraavat oppimisen etenemistä, tukevat tavoitteiden saavuttamisessa ja ohjaavat tarpeen mukaan.
Näytöt
Ammatillisten opintojen arvosanat muodostuvat näytöistä, joissa opiskelija osoittaa saavuttaneensa tutkinnon osille asetetut tavoitteet ja työelämässä vaadittavan ammattitaidon. Näytöt koostuvat oman alan tyypillisistä työtehtävistä, jotka vastaavat käytännön työelämän vaatimuksia. Näytöt suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä työpaikan ja koulun kanssa.
- Kuopiossa 40
Kaksoistutkinto yhdistää ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot. Kun opiskelija valmistuu, hänellä on sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkintotodistus.
Kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista kaikilla Savon ammattiopiston kampuspaikkakunnilla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Kuopiossa opinnot keskittyvät Savilahden kampukselle, jossa myös Toivalassa opiskelevat kaksoistutkinnon suorittajat tekevät lukio-opintonsa.
Opinnot koostuvat henkilökohtaisesti suunnitelluista lukio- ja ammatillisista opinnoista, jotka suoritetaan rinnakkain.
Miten haetaan
- Hakijan peruskoulun lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7. Hakijamääristä riippuen vaadittava keskiarvo voi olla korkeampi.
- Haku kaksoistutkintoon tapahtuu yhteishaun kautta. Ensin haetaan ammatilliseen perustutkintoon, ja sen jälkeen ilmoitetaan kiinnostus suorittaa lukio-opintoja.
Lue lisää kaksoistutkinnosta.
Jatko-opintoihin voi hakea heti valmistumisen jälkeen tai myöhemmin. Ammatillisesta koulutuksesta valmistuneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus mille tahansa alalle eli valmistunut voi hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.
Opintoja voi jatkaa myös ammattiopistossa, kuten tutkinnonosien tai toisen osaamisalan opiskelu omalta alalta. Ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot syventävät alan osaamista, ja niihin hakeutuminen vaatii yleensä useamman vuoden työkokemusta.
Lue lisää jatko-opintomahdollisuuksista.
Kokin työpaikkoja voivat olla erilaiset ravintolat, suurkeittiöt, henkilöstöravintolat, katu- ja pika-ruokaravintolat, kahvilat sekä catering- ja juhlapalveluyritykset. Kokkina voit työskennellä myös esimerkiksi ruokapalveluiden konsulttina, yrittäjänä tai ruokapalvelualan kouluttajana. Tai kirjoittaisitko kenties oman ruokakirjan tai perustaisit oman ruokablogin?