Hoiva-avustajan koulutus, Varkaus (726463)
Hoiva-avustajan koulutus

Koulutus alkaa
13.8.2025
Ilmoittautuminen päättyy
27.7.2025
Paikka
Varkaus
Toteutustapa
Työvoimakoulutus
Koulutus
Hoiva-avustajan koulutus
Koulutusala
Sosiaali ja terveys
Tämä koulutus on tarkoitettu alasta kiinnostuneille, alanvaihtajille ja alalla ilman sosiaali- ja terveysalan ammatillista tutkintoa työskenteleville työnhakijoille. Suomen kielen kielitaitovaatimustaso on B1 henkilöillä, joiden äidinkieli ei ole suomi.
Koulutuksen tavoitteena on työllistyä koulutuksen jälkeen erilaisiin hoiva-alan avustaviin tehtäviin. Koulutus ei valmista tutkintoon, mutta koulutuksen suorittaminen antaa hyvän pohjan suorittaa myöhemmin esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitajakoulutus).
Valinta suoritetaan hakemusten, suomen kielen kokeen ja valintahaastattelun perusteella.
Opinnot suoritetaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen (HOKS) mukaan. Hoksin laatiminen aloitetaan tutor-opettajan kanssa ennen koulutuksen alkua. Aiemmin hankittu osaaminen tunnustetaan.
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille. Opiskelijaksi voidaan valita henkilöasiakas, jonka oppivelvollisuus on päättynyt, joilla on työvoimaviranomaisen toteama koulutustarve ja joka on soveltuva koulutukseen sekä tehtäviin, joihin koulutus antaa valmiuksia.
Suomen kielen kielitaitovaatimustaso on B1 henkilöillä, joiden äidinkieli ei ole suomi. Hakija kutsutaan tarvittaessa kielikokeeseen Varkauteen ennen valintahaastattelua.
[[Tutustu ammattiin ja sen vaatimuksiin|https://tyomarkkinatori.fi/ammattitieto]]
Koulutuspaikka: Savon ammattiopisto, Osmajoentie 75, 78210 VARKAUS
Koulutusjärjestelyt:
Päivittäinen opiskeluaika oppilaitoksella on 7 oppituntia (à 45 min.) päivässä klo 8-16 välisenä aikana. Opiskelu tapahtuu monimuotoisesti lähi-, etä- ja itsenäisenä opiskeluna. Lähiopetus voidaan toteuttaa Teamsin tai muun sovittavan etäyhteyden avulla. Ensimmäisen viikon jälkeen oppilaitoksella tapahtuvaa opetusta on yhtenä päivänä viikossa ja muut neljä päivää opiskellaan työpaikalla. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana opiskeluaika on 7 tuntia päivässä työpaikkaohjaajan työvuorojen mukaan.
Tutkinnon osiin kuuluu työpaikalla järjestettävää koulutusta. Koulutus toteutuu työvaltaisena opiskeluna Varkauden ja lähialueen sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla. Lähiopetus tapahtuu Savon ammattiopistossa Varkaudessa. Työvaltaisella opiskelulla tarkoitetaan opintopolkua, jossa opiskelija oppii valtaosan tutkinnonosasta työelämässä. Tämän lisäksi opiskelu sisältää suunnitellut lähijaksot. Verkko-oppimisympäristöä hyödynnetään opintojen tukena.
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen tavoitteena on koulutuksen eri osa-alueisiin liittyvien valmiuksien vahvistaminen, verkostoituminen ja työllistyvistä tukevien suhteiden luominen. Työpaikat järjestellään yhdessä osallistujien ja vastuukouluttajan kanssa. Työpaikalla järjestettävä koulutus toteutuu samoissa työvuoroissa työpaikkaohjaajan kanssa, hoiva-alalla tehdään pääsääntöisesti vuorotyötä. Työpaikalla järjestettävä koulutus alkaa heti koulutuksen alussa.
Osaaminen osoitetaan ja arvioidaan näytöissä (3 näyttöä) tutkinnonosien mukaisissa työtehtävissä sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla. Opettaja ohjaa ja käy jokaisen opiskelijan kanssa henkilökohtaisen tavoite-, ohjaus- ja arviointikeskustelun.
Savon ammattiopisto, lehtori Mia Hahtala, p. 044 785 8018, mia.hahtala@sakky.fi
opinto-ohjaaja Mirja Hyvönen, p. 044 785 8222, mirja.hyvonen@sakky.fi
Koulutuksen yhdyshenkilö Keski-Savon työllisyysalueella on Ulla Saastamoinen puh. 050 532 1106, ulla.saastamoinen@varkaus.fi
Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille, vähintään peruskoulun suorittaneille, alanvaihtajille ja ilman sosiaali- ja terveysalan tutkintoa työskenteleville henkilöille. Hakijalta edellytetään soveltuvuutta alalle sekä alalla vaadittavaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä.
Hoiva-avustaja työskentelee sosiaali- ja terveysalan avustavissa työtehtävissä. Hoiva-avustaja ohjaa ja avustaa asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa ja huolehtii asiakkaan terveydestä, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Hoiva-avustajan työpaikka voi olla esimerkiksi ikääntyvien asiakkaiden palvelukeskuksessa.
Koulutuksen aikana suoritetaan kolme tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta:
Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osaamispistettä, näyttö marraskuu 2025.
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osaamispistettä, näyttö maaliskuu 2026.
Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen 15 osaamispistettä, näyttö toukokuu 2026.
Koulutus ei valmista tutkintoon, mutta suoritetut tutkinnonosat voidaan tunnustaa myöhemmin esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon.
Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa ympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.
fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma
kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma
käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
vuorovaikutusta vaikeuttava toimintakyvyn häiriö
värinäön häiriö, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
Opetushallituksen määräys 4.10.24 OPH-4869-2024 ja laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017).
Hakemisen yhteydessä hakija tutustuu tutkintokohtaisiin terveydentilan ja toimintakyvyn vaatimuksiin ja ilmoittaa koulutuksen järjestäjälle, jos hänellä saattaa olla terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä este tai haaste. Terveydentilan selvittämisestä vastaava opettaja on hakijaan yhteydessä ja selvittää luottamuksellisesti, onko este tai haaste sellainen, että hakija ei kykenisi suorittamaan tutkintoa. Tarvittaessa selvittämisestä vastaava opettaja voi pyytää hakijalta lisäselvityksen, esim. lääkärinlausunnon. Jos opiskelijan terveydentila tai toimintakyky eivät vastaa alan vaatimuksia tai muuttuvat oleellisesti opiskelun aikana, eikä esteitä voida kohtuullisin toimin poistaa, voidaan opiskeluoikeus peruuttaa. Opiskeluoikeus voidaan myös peruuttaa tilanteessa, jossa opiskelija on salannut terveydentilaansa liittyviä tietoja opiskelijaksi otettaessa. Opiskelijan oikeusturvan kannalta on perusteltua, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jonka mukaisissa tehtävissä hän ei terveydentilansa vuoksi voisi toimia.
Hakijan tulee tutustua tutkintokohtaisiin terveydentilavaatimuksiin ja arvioida rehellisesti oman terveyden ja toimintakyvyn soveltuvuutta alan opintoihin ja alalla työskentelyyn.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ja sen tutkinnon osissa ei voida mukauttaa lääkehoitoa, siihen sisältyvää lääkematematiikkaa eikä potilas- ja asiakasturvallisuusvaatimuksiin liittyviä ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita eikä niiden arviointia. Sama koskee myös ammattitaitovaatimuksista tai osaamisvaatimuksista poikkeamista.
Sosiaali- ja terveysalan työ on pääsääntöisesti kaksi- tai kolmivuorotyötä myös opiskeluaikana työelämässä oppimisen jaksoilla. Työhön ja opiskeluihin kuuluu eri sukupuolten, eri ikäisten ja eri kulttuureista tulevien hoitaminen ja kohtaaminen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin menevän opiskelijan rokotussuoja tulee olla kunnossa asiakas- ja työturvallisuuden takia.
Jos opintoihin kuuluu alaikäisten parissa työskentelyä, tulee opiskelijan esittää rikostaustaote oppilaitokselle.
Opiskelija on vastuussa rokotustesi kattavuudesta ja voimassaolosta opintojen aikana. Sosiaali- ja terveysalan opintoihin kuuluu työelämässä oppimista. Työpaikoille mentäessä rokotussuojan tulee olla ajan tasalla. Tiedot aiemmista rokotuksistasi ja sairastamistasi taudeista löydät esim. henkilökohtaisesta terveys- tai rokotuskortista. Opiskeluterveydenhuolto pyytää opiskelijoita toimittamaan rokotustiedot terveystarkastuksessa tai rokotuskäynnillä. Tartuntatautilaki 2018 velvoittaa työnantajaa suojelemaan tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita potilaita ja asiakkaita (§ 48). Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin menevien opiskelijoiden
rokotukset ovat osa työ- ja potilasturvallisuutta.
Hakeutuessasi sosiaali- ja terveysalalle huomioithan seuraavat asiat:
1. Hakijan tulee tutustua Tutkintokohtaisiin terveydentilavaatimuksiin ja arvioida rehellisesti oman terveyden ja toimintakyvyn soveltuvuutta alan opintoihin ja alalla työskentelyyn.
2. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ja sen tutkinnon osissa ei voida mukauttaa lääkehoitoa, siihen sisältyvää lääkematematiikkaa eikä potilas- ja asiakasturvallisuusvaatimuksiin liittyviä ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita eikä niiden arviointia. Sama koskee myös ammattitaitovaatimuksista tai osaamisvaatimuksista poikkeamista.
3. Sosiaali- ja terveysalan työ on pääsääntöisesti kaksi- tai kolmivuorotyötä myös opiskeluaikana työelämässä oppimisen jaksoilla. Työhön ja opiskeluihin kuuluu eri sukupuolten, eri ikäisten ja eri kulttuureista tulevien hoitaminen ja kohtaaminen.
4. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin menevän opiskelijan rokotussuoja tulee olla kunnossa asiakas- ja työturvallisuuden takia.
5. Jos opintoihin kuuluu alaikäisten parissa työskentelyä, tulee opiskelijan esittää rikostaustaote oppilaitokselle.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
– fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma
– kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma
– käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
– lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
– mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
– päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
– vuorovaikutusta vaikeuttava toimintakyvyn häiriö
– värinäön häiriö, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
Koulutus on maksutonta.
Hakemuksien perusteella tehtävä esivalinta on 1.8.2025 ja valintahaastattelu 4.8.2025 klo 12 alk. Tarvittaessa kielikoe Varkaudessa 5.8.2025 klo 8-12 ja valintahaastattelu kielikokeen hyväksytysti suorittaneille iltapäivällä.
Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Hakulomakkeelle pääset painamalla Täytä hakemus -painiketta. Kirjaudu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla tai jätä paperihakemus työllisyysalueen toimistoon.
Täytäthän hakemuksesi huolellisesti, erityisesti kohdan Tarkemmat perustelut, sillä haastatteluun kutsuttavat valitaan hakemuksen perusteella.
Hakemuksien perusteella tehtävä esivalinta on 1.8.2025 ja valintahaastattelu 4.8.2025 klo 12 alk. Tarvittaessa kielikoe Varkaudessa 5.8.2025 klo 8-12 ja valintahaastattelu kielikokeen hyväksytysti suorittaneille iltapäivällä.
Koulutuksen ajalta sinulle voidaan maksaa samaa työttömyysetuutta (ansiopäiväraha/peruspäiväraha/työmarkkinatuki) johon sinulla työttömänä ollessasi on oikeus. Lisäksi osallistumispäiviltä voidaan maksaa kulukorvausta. Mikäli et ole työtön tai työttömyysuhan alainen (lomautettu tai osa-aikatöissä) selvitä etukäteen mitä etuutta olet oikeutettu saamaan koulutuksen ajalta.
Savon ammattiopisto pidättää oikeuden koulutuksen tietojen muuttamiseen.