Tahko Campus: Baarimestarikoulutus antaa itsevarmuutta ammattilaisille ja tuo osaamista alueelle

28.11.2023 -
Vaalea nuori nainen nojaa baaritiskiin ja katsoo kameraan.

Tutustu haussa oleviin baarimestarin opintoihin!

**

Hophausin baaritiskille nousee drinkkiä toisensa perään, ihmiset jutustelevat keskenään, ja tunnelma on lämmin ja välitön. Tahkon rinnettä nousee moottorikelkka. Pikkujoulukausi alkaa vähitellen kiihtyä, ja talvisesonki on vain muutamien viikkojen päässä.

Savon ammattiopiston Tahko Campus on malliesimerkki siitä, mitä työelämälähtöinen koulutus tarkoittaa.  Uusin koulutuskokonaisuus alkoi lokakuussa, jolloin reilu kymmenen ammattilaista aloitti baarimestarin ammattitutkinnon opinnot. Samainen koulutus aloitettiin aiemmin Kuopion Savilahdessa, mikä herätti myös tahkolaisten kiinnostuksen.

- Saimme Tahkolta toiveen tuoda koulutus tänne, koska Tahkolla töissä olevien opiskelijoiden olisi hankala päästä Savilahden kampukselle lähiopintopäiviin, kertoo opettaja Antti Talvinen.

Osuuskauppa PeeÄssä lähti yhteistyökumppaniksi mukaan tarjoten opinnoille tukikohdan ravintola Hophausista, jossa nytkin olemme. Aamupäivän aikana opiskelijat ovat nostaneet esille edelliskerralla saatua kotitehtävää: suunnittele oma drinkki pikkujoulukaudelle.

 

Osaaminen lisää itseluottamusta ja näkyy kassassa

Michaela Lilja on sekä motivoitunut opiskelija että tuoretahkolainen.

- Tulin kesäksi Tahkolle töihin, mutta päätinkin jäädä tänne, Helsingistä muuttokuorman mukanaan tuonut Lilja kertoo.

Saan vietyä uuden osaamiseni suoraan käytäntöön.
Michaela Lilja

Ja mikäpä Tahkolla on töitä tehdessä ja ollessa: palkasta jää laskujen jälkeen enemmän käyttöön, työt ovat monipuolisempia ja omaan työnkuvaan voi vaikuttaa ja elämä kaikin puolin leppoisampaa. Pro Restaurantin listoilla oleva Lilja on saanut tehdä töitä yrityksen useammassa toimipisteessä, mikä on jo itsessään opettanut paljon. Baarimestarin ammattitutkinnon opinnoilta hän toivoo itsensä kehittämistä ja oman tarjoilijan ammattitaitonsa lujittamista.

- Omat esihenkilöt ja koko työyhteisö on tukenut opintoja. Parasta on, että saan vietyä uuden osaamiseni suoraan käytäntöön tuohon tien toiselle puolelle, sanoo Lilja ja nyökkää Hophausia vastapäätä olevaan Piazzan taloa kohti.

Lilja antaa kiitosta myös opiskelukavereilleen ja opettajille. Oppimisen ilmapiiri on avoin ja sisarellinen, sillä suurin osa tuntee toisensa jo entuudestaan.

- On asennekysymys, miten virheisiin suhtautuu. Täällä otamme opit talteen niin omista kuin toistemme harha-askelista, ja jatkamme viisaampina eteenpäin.

Erilaisia drinkkejä baaritiskillä.
Opiskelijat valmistivat itse kehittämiään juomia. Tahkolla opit saa vietyä suoraan käytännön työhön alkavalla pikkujoulukaudella.

Opintojen keskeisenä tavoitteena on parantaa asiakaspalvelijoiden taitoja ja tietoisuutta, mikä vahvistaa heidän itsevarmuuttaan ravintolatyöntekijöinä. Asiakkaalle tämä heijastuu parempana asiakaskokemuksena, joka näkyy myönteisenä myös ravintolan taloudellisessa tuloksessa.

-  Osaamisen lisääntyessä osataan tarjota asiakkaille vaihtoehtoja, sanoo ravintola- ja catering-alan opettaja Maija Rissanen.

Käytännön harjoitusten lisäksi lähipäivien aikana tutustutaan juomien taustoihin ja historiaan. Pienillä tiedonmurusillakin saa heräteltyä asiakkaan mielenkiintoa ja avattua keskustelua.

Savon ammattiopistossa tuntiopettajana oleva Antti Talvinen on päätyökseen ravintolapäällikkö ja pääbaarimestari Ravintolamestareilla. Motiivina opettajuuteen on niin alan kehittäminen kuin saada opiskelijoille uusia kimmokkeita omalle uralleen ja itsensä kehittämiseen – auttaa opiskelijoita löytämään paras versio itsestään.

- Uusia osaajia tarvitaan, että saamme pidettyä alan elinvoimaisena. Ravintola-ala on täynnä rautaisia ammattilaisia ja mahtavia ihmisiä. Arvostusta tätä mahtavaa ammattikuntaa kohtaan toivoisin enemmän. 

Kaksi opettajaa istuu mukavasti tuoleilla: vanhempi nainen ja nuorempi mies.
Tahkolla opiskelee motivoitunutta ja innokasta porukkaa, iloitsevat opettajat Maija Rissanen ja Antti Talvinen.

Asu, opiskele ja tee töitä Tahkolla

Lomailun ja harrastamisen lisäksi Tahko on loistava paikka myös asua, opiskella ammattiin ja tehdä töitä. Savon ammattiopisto on syksystä 2022 lähtien tarjonnut kattavasti opintoja Tahko Campuksella. Työt ja lähiopetus hoituvat näppärästi samassa paikassa.

Ammatillisten perustutkintojen lisäksi Tahko Campuksella voi suorittaa niin ammatti- ja erikoisammattitutkintoja kuin lyhyt- ja korttikoulutuksia. Lue lisää Tahkon opiskelumahdollisuuksista Asu ja opiskele Tahkolla | Savon ammattiopisto (sakky.fi).