Prosessiala toi elämään tasapainoa

14.9.2023 -
Iloinen prosessialan opiskelija katsoo nauraen kameraan ja näyttää peukkuja.

Joskus uusi suunta elämälle löytyy poissulkumenetelmällä. Näin kävi kuopiolaiselle Piia Leppäselle, kun alanvaihto oli ajankohtainen.

- Kävin koulutusala koulutusalalta läpi Savon ammattiopiston tarjontaa. Ei minulla ollut mitään tietoa, mitä haluan opiskella. Lähtökohtaisesti ainut kriteeri oli, että koulun pitää sijaita Kuopiossa lähellä kotiani, kertoo Leppänen.

Prosessiala selviytyi alojen karsinnoissa aina seuraavalle kierrokselle ja lopulta voittajana maaliin. Leppäsellä ei ollut tulevasta opintoalastaan koulun nettisivujen antaman kuvauksen lisäksi muuta tietoa, saati kokemusta. Ensimmäistä koulupäiväänsä vuoden 2021 syksyllä hän kuitenkin odotti innolla. Ala tuntui alusta lähtien omalta, vaikka opintojen erilainen aikataulutus ja asioiden läpikäynnin perusteellisuus meinasivat säikäyttää kiireiseen arkeen tottuneen Leppäsen.

- Aiempi työni oli hyvin hektistä, joten nyt on täytynyt opetella tietynlaista hitautta. Opiskelurytmiin kiinni pääseminen vaati oman aikansa, Leppänen hymähtää.

Leppänen teki aiemman uransa sosiaali- ja terveydenhuollon parissa ja oli pari viime vuosikymmentä sairaanhoitajana teho-osastolla.

 

Prosessin ohjaimissa Mondi Kuopion tehtaalla

Prosessiala ja kemianteollisuus imaisivat nopeasti mukaansa, kun alan opinnot alkoivat. Opintojen aikana Leppänen on päässyt kokemaan erilaisia työtehtäviä ja eri tapoja tehdä töitä.

- Käsityönä tehtävät prosessit tulivat tutuiksi, kun hoidin työtehtäviä pullotuslinjalla Lingell & Piispasen juomatehtaalla. Toisaalta olen saanut kokea myös koneellisen automaation kautta hoidettavia prosesseja.

Työni on monipuolista prosessinohjaamista. Työpäivät menevät nopeasti.

Ensimmäisen työssä oppimisen jaksonsa syksyllä 2022 Leppänen oli Mondi Kuopion tehtaalla, joka valmistaa aallotuskartonkia Kuopion Sorsasalossa. Samasta osoitteesta hän löysi itsensä kesätöistä kesän 2023 alussa, mistä lähtien opiskelu on hoitunut oppisopimuksella Mondi Kuopion listoilla töitä tehden. Leppänen työskentelee lisämassaosastolla, jossa tehdään kierrätyskartonkipaaleista ja tehtaan omista hylätyistä kartonkirullista säätömassaa varsinaisen uuden massan sekaan.

- Työni on monipuolista prosessinohjaamista. Välillä teen tietokoneella hienosäätöjä ja seuraavassa hetkessä siirrän trukilla kartonkirullia paikasta toiseen. Työpäivät menevät nopeasti.

Leppänen on kautta aikain ensimmäinen naispuolinen työntekijä tehtaan lisämassaosastolla, ja hän kokee olevansa tasa-arvoisessa asemassa muiden kanssa.  Sukupuoli ei näyttele minkäänlaista roolia, eikä työnteko ole voimasta tai muusta fyysisestä ominaisuudesta kiinni.

 

 

Aikaa perheelle ja harrastuksille

Leppänen on viihtynyt monipuolisessa työnkuvassaan Mondi Kuopiolla. Prosessialan työ on tuonut Leppäsen elämään myös kaivattua ennakoitavuutta ja tasapainosuutta: esimerkiksi työvuorolistat seuraavat tiettyä sykliä, jolloin työvuorot ovat selvillä kuukausiksi, jopa koko vuodeksi eteenpäin.

- Elämää pystyy suunnittelemaan elämän ehdoilla, ei työn.

Opiskelijajoukko seisoo rivissä ja jutustelee keskenään.

Leppänen tuntee olonsa hyvinvoivaksi ja aiempaa virkeämmäksi.

- Työvuorot ovat kellonympäri, mutta työputkien väliin jää kunnolla vapaa-aikaa. Nykyään ehdin olla perheeni kanssa ja jaksan harrastaa.

49-vuotias Leppänen valmistuu prosessinhoitajaksi vielä ennen vuoden loppua. Tulevaisuus on vielä auki, mutta laaja-alainen osaaminen antaa mahdollisuuksia moneen.

- Kenties tulevaisuuden työssäni voin jopa yhdistää sosiaali- ja terveysalan ja prosessialan osaamiseni.

Opiskele prosessialan ammattilaiseksi

Prosessien ohjaajat ovat ammattilaisia, jotka valvovat, ohjaavat ja säätävät erilaisia tuotantoprosesseja, kuten kemian-, paperi-, elintarvike- tai lääketeollisuudessa. He osaavat käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa. He myös huolehtivat prosessin laadusta, turvallisuudesta ja kestävästä kehityksestä.

Ala sopii niin ensimmäiseen ammattiin opiskeleville kuin alanvaihtajille. Huolellisuus, vastuullisuus, yhteistyötaidot ja kyky ongelmien ratkomiseen sekä itsenäiseen että tiimityöhön ovat alan ammattilaisten tärkeimpiä taitoja.

Savon ammattiopistossa voi opiskella niin prosessialan perustutkinnon (prosessinhoitaja) kuin ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Alan koulutusta tarjoamme Savilahden kampuksella Kuopiossa. Katso alan esittelysivu.

Katso haussa olevat alan koulutuksemme

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat