Nepsy-valmentajat apuna unelmien tavoittelussa

4.4.2023 -
Lapset ja aikuiset heiluttavat isoa taikaviittaa aurinkoisessa puistossa.

Auttamisen halu ja tietoisuuden lisääminen – nämä sanaparit toistuvat Mari Happosen ja Sini Siekkisen puheissa useampaan kertaan.

Happonen ja Siekkinen opiskelevat kasvatus- ja ohjausalan erikoisammattitutkintoa, jonka aikana he suorittavat myös neuropsykiatrinen (nepsy) valmentaja -valmennuksen. Nepsy-valmennus on käytännönläheinen ja positiiviseen muutokseen tähtäävä ajattelutapa, jolla valmentajat tukevat ja ohjaavat neurokirjon ihmisiä. Neuropsykiatrisiin häiriöihin kuuluvat diagnoosit ADHD, ADD, autismikirjon häiriöt, Tourette ja tic-oireet, aistiyliherkkyydet sekä kehityksellinen kielihäiriö.

- On kuitenkin tärkeää muistaa, että diagnoosit eivät määritä ihmistä. Nepsyys on osa persoonaa ja ominaisuus siinä, missä moni muukin, korostavat Happonen ja Siekkinen heti alkuun.

Kaksi naista katsoo kameraan.
Sini Siekkinen (vas.) ja Mari Happonen haluavat lisätä tietämystä neuropsykiatrisista haasteita.

Erikoisammattitutkinnon suorittaminen on työelämälähtöistä, ja Happonen ja Siekkinen suorittavatkin tutkintoa oppisopimuksena. Happonen on töissä lastenohjaajana Pilke-päiväkodissa Siilinjärvellä ja Siekkinen koulunkäynninohjaajana pienluokassa Pihkainmäessä Kuopiossa. Tulevat valmentajat ovat tavanneet työssään paljon lapsia ja nuoria, joilla on neuropsykiatrisia ominaisuuksia. He ovat kohdanneet myös tietämättömyyttä, ennakkoluuloja ja jopa vähättelyä.

-  Jokainen työpaikka tarvitsisi tietoisuutta: Mitä neuropsykiatriset haasteet ovat? Miten nepsyjä voi arjessa tukea ja kuormitusta vähentää? Miten teemme ympäristöstä nepsyille paremman, Happonen sanoo.

Siekkinen nostaa esiin muun muassa ADHD:n näyttäytymisen tänä päivänä jonkinlaisena muotidiagnoosina tai miten kevyesti diagnoosista puhutaan.

- Moni ei ymmärrä diagnoosin vakavuutta, mitä kaikkea se sisältää ja mihin kaikkeen se vaikuttaa. Esimerkiksi ADHD ei ole vain levottomuutta. Osaamista ja ymmärrystä tarvitaan.

 

Keskustelut ja kokemukset syventävät ymmärrystä

Tammikuussa 2023 aloittanut ryhmä on jo parissa kuukaudessa hitsautunut yhteen, vaikka lähipäiviä on ollut alle kourallinen. Opiskelijaporukassa on opettajia, varhaiskasvattajia ja muita kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisia.

- Meillä on ollut paljon ryhmäkeskusteluja. Kaikilla on työ- ja elämänkokemusta takana, mikä näkyy myös keskustelun syvyydessä. Meillä on hyvä luottamuksen ilmapiiri. 

Nepsy-valmennuksen opinnot ovat ratkaisukeskeisiä ja mukana on muun muassa positiivista psykologiaa. Ei keskitytä ongelmaan, vaan voimavaroihin ja ratkaisuun.

Opinnot ovat ratkaisukeskeisiä ja mukana on muun muassa positiivista psykologiaa. Ei keskitytä ongelmaan, vaan voimavaroihin ja ratkaisuun. Valmentajan tehtävä on kulkea valmennettavan rinnalla ja auttaa häntä kohti unelmia. Kokemusasiantuntijat ja yhteistyö antavat opintoihin näkökulmia ja kokemuksia arjessa tehtävästä työstä. Yhteistyötä tehdään muun muassa Savon ammattiopiston työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen (telma) kanssa. Yksi opintojen mieleenpainuvimmista hetkistä sekä opiskelijoille että opettajille lienee ollut, kun he saivat kunnian olla osana telma-opiskelija Antin unelman toteutumista: he saivat kutsun Antin tekemän elokuvan yksityisnäytökseen.

- Saimme katsoa upean elokuvan, jonka jälkeen Antin kanssa töitä tekevät ohjaajat kertoivat meille elokuvan tekoprosessista haasteineen ja onnistumisineen sekä työskentelystä laaja-alaista ja monipuolista erityistä tukea tarvitsevien kanssa. Antti ja hänen opinnoissaan tehty työ opetti meille paljon, kertoo opettaja Kati Jelekäinen.

Happonen ja Siekkinen kertovat nepsy-opintojen olleen jo tähän mennessä myös tutkimusmatka omaan itseensä. Molemmat haluavat auttaa nepsy-lapsia ja -nuoria, koska tuntevat itsekin samantapaisia tunteita. Siekkinen kertoo avoimesti omasta diagnoosistaan, ja miten sen myötä voi olla esimerkkinä myös omalla työpaikallaan koulussa.

- Katsokaa, minäkin olen selvinnyt ja päässyt elämässäni jo näin pitkälle! Pystyn myös samaistumaan oppilaiden tunteisiin ja ajatuksiin.

Savilahden kampus huomioi nepsyt monin tavoin: On virikkeitä, mutta myös rauhallisia työskentelytiloja. Kampus imee itseensä äänet ja on hiljaista, vaikka ympärillä on satoja ihmisiä.

Happonen ja Siekkinen antavat kehut myös Savon ammattiopiston Savilahden kampukselle. Uusi kampus on oiva esimerkki siitä, miten ympäristöstä voidaan tehdä nepsy-ystävällinen.

- Kampus huomioi nepsyt monin tavoin: On virikkeitä, mutta myös rauhallisia työskentelytiloja. Kampus imee itseensä äänet ja on hiljaista, vaikka ympärillä on satoja ihmisiä.

 

Opiskele nepsy-valmentajaksi

Neuropsykiatrinen valmentaja -opinnot suoritetaan kasvatus- ja ohjausalan erikoisammattitutkinnon (180 osp) aikana. Koulutuskokonaisuus on uusi Savon ammattiopiston tarjonnassa.

- Nepsy-valmennus omalta osaltaan edistää yhdenvertaisuuden toteutumista. On hienoa, että me kouluttajana voimme omalta osaltamme edistää tätä tärkeää asiaa. Yhteiskunta ja työelämä tarvitsee meitä kaikkia, sanoo Jelekäinen.

Koulutus on työelämälähtöinen. Mukana on myös lähipäiviä, verkkotehtäviä ja itsenäistä työskentelyä.

Savon ammattiopistossa on mahdollista opiskella nepsy-valmennusta myös kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon autismin kirjon henkilöiden osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisen osassa.

Hae opiskelemaan!

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat