Media-alan opiskelijan työ koulun suunnittelupöydältä Suomen neuvoloihin

20.3.2023 -
Nainen on tietokoneella ja katsoo olkansa yli kameraan.

Media-alan opiskelija Julia Puurusen työ on pian jokaisessa Suomen neuvolassa asiakkaiden saatavilla. Ei hassummin tulevalta ammattilaiselta!

Esitetilauksen takana on suomalainen eko-design yritys Skandino, joka valmistaa biopohjaisia astiastoja lapsille. Jyväskylässä majapaikkaa pitävä yritys valitsi Puurusen esitteen useamman vaihtoehdon joukosta.

 

Koulutyö aitoon tarpeeseen

Media-alalla opiskelijat saavat usein tehdä aitoja työelämän töitä osana opiskelujaan. Näin oli myös nyt, kun toimeksianto tuki Skandinolta. Tavoitteena oli suunnitella pienten lasten vanhemmille suunnattu opas, jossa on puheterapiakirjallisuuteen pohjautuvaa tietoa lapsen omatoimiseen syömiseen ja juomiseen liittyen.

- Oli ilo saada tehdä koulun kanssa yritysyhteistyötä. Meillä oli todellinen tarve oppaalle ja opiskelijoilla oli sopiva kurssi liittyen juuri tähän aihealueeseen. Yhteistyö Savon ammattiopiston kanssa sujui mutkattomasti ja ripeästi, mistä olen kiitollinen, kertoo Skandinon toimitusjohtaja Emmi Lemmetty-Garcia.

Tuntuuhan se kivalta saada oma kädenjälki aitoon tarpeeseen ja oikeaan ympäristöön.
Julia Puurunen

Osana julkaisutuotannossa toimiminen -opintojaksoa jokainen opiskelija loihti omansa näkemyksensä esitteeksi. Käytössään heillä oli Skandinon brändikirja, valokuvat ja valmiit tekstit. Lisäripauksen maustetta suunnittelutyöhön antoivat Muumit, sillä rakastettu ja tunnettu hahmokavalkadi kuvittaa Moomin by Skandino -mallistoa.

- Muumien käyttöön tuli tarkat ohjeet kuten suoja-alueet ja ehto Muumien käsittelystä kokonaisena. Kun näitä määräyksiä noudatti, suunnittelutyö Muumien osalta oli helppoa, kertoo Puurunen.

Esitteen tekoprosessi kesti muutaman viikon, jonka aikana opiskelijat kävivät vuoropuhelua myös Skandinon kanssa. Opiskelijat valitsivat oman ryhmänsä kesken esitteistä parhaimmiston, jotka lähetettiin asiakkaalle. Asiakas valitsi voittajan ja samalla painoon lähtevän esitteen. Kärkisijan nappasi Puurusen työ.

- Olin yllättynyt miten upeita lopputuloksia opiskelijat olivat saaneet aikaan. Yhden tai parhaan valitseminen ei ollut helppo juttu, koska jokaisessa työssä oli jotakin hienoa ja mainioita oivalluksia. Teen mielelläni yhteistyötä myös jatkossa, Lemmetty-Garcia sanoo.

Puurunen iloitsee oman työnsä menestyksestä. Skandinon esite jaetaan Suomen neuvoloihin, josta lapsiperheet saavat sen mukaansa.

- Tuntuuhan se kivalta saada oma kädenjälki aitoon tarpeeseen ja oikeaan ympäristöön.

 

Opiskelijayhteisö kannustaa toisiaan

Puurunen on 22-vuotias toisen vuosikurssin media-alan opiskelija. Media-alaan hän törmäsi sattumalta. Piirtämistä ja valokuvausta harrastavalle Puuruselle ala vaikutti kiinnostavalta, ja valinta onkin osunut kohdalleen.

- Opinnot sisältävät monipuolisesti alaan liittyvää tietoa ja taitoa. Kuvaamme ja käsittelemme kuvia, taitamme grafiikoita, suunnittelemme verkkosivuja… hyvin laajalla skaalalla kaikkea!

Opiskelijakavereilta saatu vertaistuki on ollut mahtavaa. Ei ole tarvinnut jäädä yksin pohtimaan asioita, vaan kaikki ovat tarjonneet apuaan.
Julia Puurunen

Kaikki työelämässä oppimisen jaksot Puurunen on tehnyt Varkauden kaupungin markkinointi- ja viestintätiimissä. TEO-jaksojen aikana hän teki muun muassa videotuotantoja, esitteitä ja oppaita sekä käyntikortteja.

Savon ammattiopistosta valmistumisen jälkeen hänen toiveissaan ovat jatko-opinnot. Myös freelancer-työt kiinnostavat joko opintojen ohessa tai kokopäiväisesti. Monet samalta alalta valmistuneet opiskelukaverit työllistävät itsensä yrittäjinä, mikä on toiminut hyvänä innoittajana myös Puuruselle. Kaiken kaikkiaan opiskelijayhteisö saa paljon kehuja.

- Opiskelijakavereilta saatu vertaistuki on ollut mahtavaa. Ei ole tarvinnut jäädä yksin pohtimaan asioita, vaan kaikki ovat tarjonneet apuaan, kertoo Puurunen.

 

Hae opiskelemaan media-alaa

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto-opintoihin voi hakea niin yhteishaussa kuin jatkuvassa haussa. Opinnot kestävät 2–3 vuotta, ja valmistut mediapalvelujen toteuttajaksi. Opinnot sisältävät Skandinon kaltaisia harjoituksia.

- Opiskelijat tekevät koulussa monipuolisia työelämää ja kestävää kehitystä palvelevia toimeksiantoja. Usein yritykset ovat suoraan meihin päin yhteydessä ja sen lisäksi hyödynnämme myös omia media-alan verkostojamme, kertoo opettaja Milla Hentunen.

Tulevaisuuden työnimikkeitä voi olla esimerkiksi media-, valokuva- tai kamera-assistentti, kuvankäsittelijä, tuotanto- ja kuvaussihteeri, avustava graafinen suunnittelija, videoeditoija tai videokuvaaja. 

Media-alan opintoja voi tehdä Savon ammattiopiston Varkauden kampuksella.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat