Viherrakentajien kilpailumatka huipentuu Viroon lokakuussa

26.9.2022
Mies katsoo kasvihuoneessa eteenpäin taustallaan kesäkukka-amppelit.

Suvun pitkä yrittäjyys saa jatkoa, kun Hermanni Huuskonen ja hänen veljensä ostivat osuudet perheyrityksestä. Lappalaisen puutarha on kasvattanut kukat lähiseutujen ihmisten iloksi jo pitkän tovin. Tervon keskustassa, Savon sydämessä on kasvihuoneita yhteensä 4000 neliön verran. Korona on muuttanut liiketoimintaa ja laittanut karsimaan myyntipaikkoja toreilta. Kuitenkin kaukaisemmat asiakkaat puutarhalle uskollisesti jopa Pohjois-Suomesta saapuvat.  

Kolme miestä kukka-amppelit käsissä Lappalaisen puutarhan kyltin edessä.

Hermanni Huuskonen ja hänen veljensä ostivat vastikään osuudet perheyrityksestä ja yhdessä vanhempien kanssa jatkavat perinteikästä toimintaa. Tuoreet yrittäjät ovat isoissa saappaissa ja lyhyen historian suurimpien haasteidenkin edessä. Öljyn hinta nousi tuplat yhdessä yössä ja kasvien kuljettaminen toreille myyntiin pitää tehdä harkiten, polttoaine on kallista. Sinnikkyyttä Hermannilla siis on ja sitä tarvitaan myös kilpaillessa. 

–  Joka suunnalta löytyy tekemistä, tuumii tuore yrittäjä Hermanni. Kevät on puutarhalla kiireisintä sesonkia. Harvassa ammatissa saa tehdä lähes kaikkea: ajaa autolla ja kuljettaa tavaraa, myydä ja palvella asiakkaita, hitsata ja korjata, olla talonmiehenä ja listaa voisi jatkaa loputtomiin.

– Vastapainoksi yrittäjyydelle Hermanni luettelee mieluisimpina moottorikelkkailun ja moottoripyörän. Ajaa vaikka vähän pidemmän lenkin kautta töihin ja katselee maisemia, siinä se pää tuulettuu samalla, hän hymähtää.

Koululla Hermanni muistetaan esimerkiksi osallistumisesta Taitaja-kilpailuun vuosina 2018 ja 2019. Ja haettiinpa opiskelukaverin ja valmentaja Sannan kanssa kilpailukokemusta Kiinasta asti. 

– Hermanni bongattiin jo opintojen aikana kansainvälisiin kisoihin, World Skills 2022 viherrakennus-lajin ekspertti ja Hermannia jo Taitajiin valmentanut Sanna kertoo. Rauhallisuus, tarkkuus ja sinnikkyys ovat Hermannin osaamisen vahvuuksia niin kilpailijana, kuin työelämässä.

World Skills 2022 ilmoitti, ettei kilpailua voida turvallisesti Shanghaissa järjestää. Ja kevät ja kesä elettiinkin odottavissa tunnelmissa. Puutarha-alan ammattitutkinto tuo osaamista yrittäjälle ja kaikki kilpailua varten treenattu tuo joka tapauksessa osaamista tuoreen yrittäjän työelämään ja tulevaisuuteen.

Suomen ammattitaitomaajoukkue matkaa tänä vuonna hiukan poikkeuksellisella tavalla. WorldSkills-kilpailun piti olla syksyllä Shanghaissa, mutta Kiinan koronarajoitusten vuoksi tapahtuman toteutus muuttui. Kilpailu järjestetään hajautettuna 15 eri maahan. Suomen ammattitaitomaajoukkueen jäsenet matkaavat kilpailemaan eri puolille maailmaa syys-marraskuun aikana.

Hermanni pareineen kilpailee lokakuun loppupuolella Tallinnassa:

24.–27.10.2022 Viro (Tallinna) Eesti Näitused (Estonian Fair Centre) Viherrakentaminen (parilaji)

  • Hermanni Huuskonen, Savon ammattiopisto
  • Niklas Lappalainen, Omnia
  • Ekspertti Sanna Kivistö, Savon ammattiopisto 

 

Lue lisää puutarha-alan koulutuksista Koulutukset | Savon ammattiopisto (sakky.fi) ja
ammattitaitokilpailuista Ammattitaitokilpailut | Savon ammattiopisto (sakky.fi)

Kysy lisää: 

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Kivistö Sanna
erityisopettaja
puutarhatalous
Haapamäentie 1
70900 Toivala

Tuoreimmat