Liikuttavaa virikettä Suomenlahden yli

23.4.2021 -
Neljä opiskelijaa istuu tuoleilla ja jumppaa kohti näyttöjä, joiden takana on vanhuksia.

Olavi Virran Hopeinen kuu raikaa kaiuttimista, sormet naputtavat tahtia, ja nuoruuden ilo ja muistot näkyvät hymyinä kasvoilla. Kun tämä ikivihreä klassikkolaulu taukoaa, on vuorossa yleisön toivekappale Irwin Goodmanin Rentunruusu. Kaikesta huomaa, että musiikki on erityisen mieluista. Hetkessä kohtaavat nuoret lähihoitajaopiskelijat Kuopiosta ja vanhainkodin asukkaat Tukholmasta.

Savon ammattiopiston lähihoitajaopiskelijat ovat olleet tuttu näky Tukholmassa sijaitsevan Suomikodin käytävillä ja vehreässä puutarhassa. Moni opiskelijamme on matkustanut Suomenlahden yli suorittamaan työelämäjaksoaan tähän ruotsinsuomalaisille tarkoitettuun vanhainkotiin. Samalla opiskelijat ovat päässeet myös kosketuksiin länsinaapurimme elämäntapaan.

Kun rajojen yli ulottuva liikkuvuus on jäissä, luo se tilaisuuden kehittää uusia tapoja tehdä yhteistyötä: Millaista toimintaa voisimme kansainvälisten kumppanien kanssa saada aikaan? Miten voimme tarjota opiskelijoille mahdollisuuden kansainvälisyyteen, kun matkustus ei ole vaihtoehto? Näiden kysymysten äärelle kokoonnuttiin myös Savon ammattiopistossa syksyllä 2020.

- Halusimme jatkaa Suomikodin kanssa yhteistyötä. Meidän opiskelijamme ovat olleet siellä hyvin tykättyjä, ja meiltä opiskelijat ovat mielellään lähteneet sinne oppimaan, kansainvälisten asioiden koordinaattori Jaana Räsänen.

Syntyi ajatus etäyhteydellä järjestettävistä toimintatuokioista, jotka opiskelijat järjestävät Suomikodin asukkaille.

- Samalla kertaa voimme tarjota opiskelijoille mahdollisuuden kotikansainvälisyyteen, jatkaa Räsänen.

 

Virikkeitä verkon välityksellä

Pienryhmä lähihoitajaopiskelijoita sai kunnian järjestää virikkeellistä etäohjelmaa Suomikodin asukkaille. Yhteisiä tapaamiskertoja oli viisi marras-joulukuussa 2020.

Opiskelijat suunnittelivat tapaamiset hyvin etukäteen, loivat tuokioille selkeän rungon ja jakoivat vastuualueet keskenään. Hyvin tehdyn pohjatyön ja valmistelujen lisäksi Suomikodin oma henkilökunta oli toiminnassa hyvin mukana ja toimivat apukäsinä Ruotsin päässä. 

Opiskelijat saivat Suomikodin henkilökunnalta myös tärkeitä vinkkejä niin toimintatuokioiden järjestämiseen kuin koko tulevalle uralleen.

- Saimme vihjeitä siihen, miten jumppaliikkeet kannattaa tehdä, jotta muistisairaan on helppo seurata mukana. Henkilökunta esitti myös toiveen, että jumppa olisi joka kerralla suunnilleen sama, kertoo opiskelijana projektissa mukana ollut Mervi Jalava.

Suomikodissa asukkaat ja henkilökunta puhuvat keskenään suomea, ja suomalaisuus ja suomalaiset perinteet ovat isossa osassa vanhainkodin elämää. Tämä näkyi myös opiskelijoiden järjestämissä tuokioissa. Jokainen tapaamiskerta oli suunniteltu oman teemansa ympärille, jotka olivat liikunta, suomalainen luonto, suomalaiset ruokaperinteet, Kuopio ja joulu. Opiskelijat olivat rakentaneet ohjelmaa aiheiden ympärille, mutta tärkeässä roolissa oli myös suomikotilaisten omat tarinat.

- Erityisen palkitsevaa oli huomata, miten paljon vanhukset odottivat yhteisiä hetkiämme, ja miten aktiivisesti he osallistuivat tekemiseen ja keskusteluihin, muistelee Jalava.

 

**

Lue lisää sosiaali- ja terveysalan opinnoistamme, ja tutustu lähihoitajakoulutuksiimme.

 

Tuoreimmat