Sakkyn uudet oppimisympäristöt – käyttäjät ja ympäristö keskiössä

31.1.2020 -

Savon koulutuskuntayhtymä uudistaa kampuksiaan. Suunnittelussa ja käytännön toteutuksessa keskiössä ovat olleet niin tilojen käyttäjät kuin ympäristökriteerit. Tavoitteena on tehdä oppimisympäristöjä, jotka elävät ajassa ja ovat terveellisiä, muuntumiskykyisiä, avoimia, valoisia ja monipuolista oppimista tukevia.

Sakkyn opiskelijat ja henkilöstö on osallistutettu kampusuudistuksiin. Tilojen ja alueiden käyttäjinä heiltä on kerätty käyttäjäkokemuksia entisistä rakennuksista ja kuultu heidän toiveitaan tuleviin kohteisiin. Käyttäjälähtöisyydessä on kyse ennen kaikkea vuorovaikutuksesta heidän kanssaan, jotka tiloissa aikaansa eniten viettävät.

Sakkyn kampukset rakennetaan ympäristökriteerit tiukasti mielessä. Kaikille uusille kampusrakennuksille haetaan Joutsenmerkkiä niiden valmistuttua. Kriteerit varmistavat, että rakennukset ovat ympäristöystävällisiä koko elinkaaren ajan aina rakennusvaiheesta materiaalien kierrätykseen asti.

”Joutsenmerkillä haemme laatua, ympäristön huomioimista, turvallisuutta ja terveellisyyttä. Haluamme olla niin henkilöstölle kuin opiskelijoille vetovoimainen sekä terveelliset työ- ja opiskelutilat tarjoava koulutuskuntayhtymä. Samalla kun olemme edelläkävijä tiloissa, niin rakennuttamisen kautta mahdollistuu tärkeän osaamisen saaminen myös rakentajille tämän laatutason rakentamisesta Pohjois-Savossa”, Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoo.

 

Savilahti

Savilahden kampusalue hakee vertaistaan monella asteikolla. Savilahden merkitys on suuri Savon koulutuskuntayhtymälle, mutta myös koko Kuopiolle ja sitä myöten alueelle. 2020-luvulla Savilahden alueen on tarkoitus olla 35 000 ihmisen työpaikka, opiskelukampus tai koti.

Sekä Savon ammattiopisto että Savonia-ammattikorkeakoulu keskittävät pääosan Kuopiossa tapahtuvasta koulutuksestaan Savilahteen. Yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa Savilahteen muodostuu kolmen koulutusasteen oppimiskeskittymä, johon alueen monipuolinen yritysmaailma tuo arvokkaan lisänsä.

Sakky rakentaa alueelle kolme uudisrakennusta: Voima, Virta ja Valo. Rakentaminen alkaa huhtikuussa 2020. Näiden rakennusten lisäksi Sakky vuokraa käyttöönsä yhden rakennuksen: Vire.

Ensimmäiset Sakkyn opiskelijat muuttavat Vire-rakennukseen Savilahteen syksyllä 2020. Kaikkinensa kampusalueen on valmis vuonna 2022, jolloin Savilahdessa on Sakkyn opiskelijoita 5 000 ja henkilökuntaa 400. Päivittäin kampuksella liikkuu 2 100 sakkylaista.

Oppimisympäristöjen kokonaisala on vajaa 29 000 m2 – reilun neljän jalkapallokentän verran. Savilahden kokonaiskustannus on 74 m€, josta 60 m€ on rakentamisen osuus. 

Katso Savilahti-vision esittelyvideo täältä ja tutustu Savilahti-vision kokonaisesittelyyn täällä

 

Iisalmi

Iisalmessa Savon ammattiopisto jakaa kampuksen yhdessä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa. Asevelikadulla sijaitseva uusi yhteiskampus on ollut käytössä vuoden 2019 syksystä lähtien. Tilaa kampuksella on noin 1 600 neliömetriä.

Iisalmen yhteiskampus on Suomen ensimmäinen koulurakennus, jolle on myönnetty Joutsenmerkki. Aiemmin Iisalmen kampus sai myös Okka-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatin, joka antaa tunnustusta pitkäaikaisesta ympäristötyön kehittämisestä.

 

Joutsenmerkin luovutti asiantuntija Heidi Vaarala Suomen Ympäristömerkintä Oy:stä ja merkin vastaanottivat Sakkyn Heikki Helve ja YSAO:n Kari Puumalainen. 

 

Varkaus

Varkaudessa on rakennettu uutta, peruskorjattu vanhempaa ja osa vanhoista on saanut purkutuomion.

Uudisrakennuksen koko on 3 500 m2, ja se yhdistää kampusalueen rakennukset toisiinsa. Rakennus on jo opetuskäytössä. Vanhoista rakennuksista kaksi on peruskorjattu ja uudistettu, ja pari vanhempaa rakennusta puretaan kokonaan kevätlukukauden 2020 aikana. Viheralueet, kulkuväylät ja parkkialueet laitetaan kuntoon kesän 2020 aikana.

Varkauden kampuksen avajaisia juhlitaan kahdessa osassa: Helmikuussa 2020 iloitaan uudisrakennuksen valmistumista. Syyslukukauden 2020 alkajaisiksi nautitaan isommin menoin uudistetun piha-alueen loistosta.

Varkaudessa Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion kanssa samalla tontilla on Savonia-ammattikorkeakoulu. Kampusalue sijaitsee Osmajoentiellä.

 

Toivala

Toivala sai uudet tilat syksyllä 2017. Uudenaikaisessa oppimisympäristössä opiskelee noin 500 opiskelijaa. Opiskelijat ja henkilökunta muodostavat tiiviin oppimisyhteisön.

Toivalan kampus sijaitsee bussiyhteyksien päässä Kuopiosta 5-tien varressa. Matkaa Kuopioon tulee noin 14 kilometriä. Toivalassa on mahdollista asua maksuttomasti opiskelija-asuntolassa koulupäivien aikana. Asuntolapaikkaa haetaan erillisellä hakemuksella. 

 

Lisätietoja

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Lompola Milla
tilapalvelupäällikkö
tilapalvelut
investointihankkeiden rakennuttaminen
sisäilmatyöryhmä
vahtimestaripalvelut
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat