23.1.2020

Nollakasi umpilanka – mitä ihmettä?

Katri Bäck
Nollakasi umpilanka – mitä ihmettä?

Yläkoululaiset Joroisista Leppävirralta Pieksämäeltä ja Varkaudesta tiesivät tarkalleen mitä termi tarkoittaa. He olivat kilpailijoina Varkauden kampuksella jo perinteeksi muodostuneessa yläkoulujen välisessä hitsauskilpailussa. Kilpailun järjestivät yhteistyössä Savon ammattiopisto ja Teknologiateollisuus ry.

Nollakasi umpilanka – mitä ihmettä?

Alueella teknologiateollisuudessa yli 10 000 työpaikkaa

Teknologia- ja energia-alan yritysten kehittämishankkeen TechnoGrowth 2020 projektijohtaja Juha Valaja oli kilpailupäivässä mukana. – Todella ilahduttavaa nähdä näin paljon innokkaita hitsauskilpailuun osallistujia. Työllisyysnäkymät ovat hyvät ja alueella on todella paljon teknologiateollisuuden työpaikkoja jotka tarvitsevat jatkuvasti työvoimaa. Tehtäviä on sekä kotimaassa että ulkomailla. Ja työtehtävät ovat todella vaihtelevia ja antoisia Valaja kertoi. 

Nollakasi umpilanka – mitä ihmettä?

-yhtenä päivän tarkoituksena onkin kertoa eri vaihtoehdoista alan työtehtävissä nostaa alaa positiivisesti näkyville ja ruokkia kiinnostusta alan opiskelua ja sitä kautta työllistymistä kohtaan kertoi alan opettaja Harri Kilpeläinen. Ja mm. tämä tapahtuma on myös tuonut joka vuosi positiivista nostetta Varkauden kampuksen alan opiskelijamääriin.

Reijon teesit kannustavat nuoria

Joroisten yläkoulun teknisen työn opettaja Reijo Rytsy on vuosittain tuonut hitsauskilpailuihin koulunsa teknisen työn valinneita opiskelijoita. Ja vuosittain hänen opiskelijansa ovat myös olleet kärkikahinoissa voittaenkin usean kerran peräkkäin. Kysyttäessä menestyksen reseptiä Reijo vastaa: – minulla on niin ihanat nuoret joita on ilo rohkaista ja opettaa. Pidän kerran viikossa koulun jälkeen harrastekerhoa jossa teknisiä töitä tehdään hitsataankin paljon. 

Nollakasi umpilanka – mitä ihmettä?

-Opetussuunnitelmat ovat muuttaneet opetuksen sisältöä ja se valitettavasti näkyy mm. käden taitojen vähenemisenä. Se on yksi syy miksi harrastekerhoon on motivoituneita tulijoita ja se näkyy esimerkiksi tämän päivän kilpailuun tulijoiden innostuksena asiaan Reijo kertoo. 

Hitsattava esine osoittautuikin yllättävän haasteelliseksi

Kilpailijoiden tehtävä oli hitsata MAG- hitsausmenetelmällä  metallikappaleen osat yhteen. Heille ei paljastettu ennakkoon kappaleen muotoa ja tehtävää. Ohjeistus tuli juuri ennen kilpailusuoritusta. Haalarit maskit suikat ja muut työasut vaihdettiin ylle ennen omaa vuoroa. Ja kisakuntoakin oli opettajien mukaan harjoiteltu jo hyvissä ajoin ennen kisapäivää. Jopa viimeisenä iltana olivat innokkaimmat harjoitelleet.

Kilpailutehtävän olivat suunnitelleet yhdessä Savon ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan opettaja Harri Kilpeläinen ja Sahala Works:n hitsauskoordinaattori Pasi Montonen. Montonen toimi myös päätuomarina tiukaksi osoittautuneessa kilpailussa. 

Nollakasi umpilanka – mitä ihmettä?

Kriteereinä kilpailumenestykseen olivat mm. roiskeeton huokoseton yhtenäinen ja ehjä hitsi. Seulan jälkeen 32:sta kilpailijasta löytyi lopulta viisi palkittavaa suoritusta.

Yllätyspalkintona Opettajapalkinto

Tulokset jakautuivat hienosti kaikkien osallistuvien koulujen kesken. Kilpailun järjestäjät olivat myös valinneet Opettajapalkinnon saajan. Pieksämäeltä opettaja Martti Vänttinen ilahtui saamastaan ansaitusta huomiosta. Laadukkaat lahjat olivat alueen yrityssponsorien lahjoittamia ja palkitut suunnittelivat ottavansa ne heti kotona käyttöön. Lämpimät onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille.

Nollakasi umpilanka – mitä ihmettä?

Tulokset:

1. sija: Sauli Salomaa Joroinen (kuvassa oikealla)
2. sija: Toivo Takkinen Pieksämäki (2. oikealta)
3. sija: Eeli Nieminen Pieksämäki (3. oikealta)
4. sija: Sebastian Eklund Leppävirta (3. vasemmalta)
5. sija: Miro Karhu Varkaus (2. vasemmalta) 
Opettajapalkinnon saaja Martti Vänttinen kuvassa vasemmalla. 

Palkintoja lahjoittivat:
Sahala Works Keski-Savon Teknologiateollisuus ry / Meteli Varkauden Industria Center Oy Varkaus Center Würth Varkaus

Kone- ja tuotantotekniikan koulutuksiin voi hakea: 

Yhteishaussa 2020 ovat kone- ja tuotantotekniikan alat Varkaudessa (lisätietoja linkin takana): 
– koneistaja
levyseppähitsaaja

Jatkuvan haun kautta: ympäri vuoden jatkuvan haun kautta tämän linkin takaa