Esittelyssä uusi turvallisuuspäällikkö Timo Toivonen

23.11.2020
Savon koulutuskuntayhtymän turvallisuuspäällikkö Timo Toivonen.

Timo Toivonen aloitti Savon koulutuskuntayhtymän turvallisuuspäällikkönä 2.11.2020. Oppilaitosturvallisuuden arkea on pian takana kokonainen kuukausi, joten on aika tutustua mieheen tittelin takana. Kuka on turvallisuuspäällikkö Timo Toivonen?

Komentajakapteeni ja kotiseudun paluumuuttaja

Timo on kotoisin Kuopiosta, mutta viimeiset 25 vuotta ovat vierähtäneet muissa maisemissa opiskelun, eletyn elämän ja töiden merkeissä. –Asuin muun muassa Helsingissä ja Vaasassa. Monien sattumien kautta olen nyt päätynyt takaisin kotiseudulleni ja Puijon maisemiin, Timo kertoo.

Savoon tullessa takataskusta löytyivät niin kadettikoulun opit, upseeriura kuin kattava kokemus rajaturvallisuudesta, meripelastamisesta ja yhteistyöstä viranomaisten kanssa. Aiemmin Timo työskenteli merivartiostossa erilaisissa esimiestehtävissä laivoilla, esikunnassa ja hallinnossa. Kokemusta karttui myös operatiivisista johtotehtävistä niin ihmisten etsintä- ja pelastamistehtävissä kuin ennakoivan turvallisuuden valistustyössä.

Merivartioston jälkeen koittivat ajat Vaasan sairaanhoitopiirissä turvallisuus- ja työsuojelupäällikkönä. –Tuossa työssä opin paljon ihmisten kohtaamisesta, auttamisesta, hoitamisesta sekä elämän myrskyissä myötäelämisestä kaikissa elämänvaiheissa, Timo kertoo.

Lopulta elämä alkoi kuljettaa taas Savon suuntaan. Kutsuhuuto kävi, ja niin Timo palasi takaisin tuttuihin maisemiin.

Turvallisuuspäällikön työ pähkinänkuoressa

Oppilaitosturvallisuus on Timolle täysin uusi aluevaltaus. Mikä hänet sai hakeutumaan täysin uudelle toimialalle? –Koin oppilaitosturvallisuuden kehittämisen kiinnostavana mahdollisuutena. Ehkä kiinnostusta lisäsi juuri se, että toimiala oli itselleni vieras. Sijainti Savossa ja yli kuntarajojen ylittyvä toiminta toivat työn kiinnostavuuteen myös oman lisänsä, Timo kertoo.

Tittelinä turvallisuuspäällikkö voi kuulostaa hyvin yksiselitteiseltä, mutta mitä turvallisuuspäällikkö oikeastaan tekee? Timon mukaan kaiken toiminnan keskiössä ovat niin yhteisöllisyys kuin turvallisuuden tunne. –Tehtäväni on varmistaa, että opiskelijoilla ja henkilökunnalla on turvallista opiskella ja työskennellä strategiamme mukaisesti turvallisissa, terveellisissä ja nykyaikaisissa oppimis- ja työympäristöissä, hän kertoo.

Turvallisuuspäällikkönä Timon tehtäviin kuuluvat esimerkiksi

  • Savon koulutuskuntayhtymän turvallisuuskulttuurin ja turvallisen työympäristön kehittäminen opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa yhteistyötä tehden
  • viranomaisyhteistyö esimerkiksi poliisin, palolaitoksen ja aluehallintoviraston kanssa
  • kuntayhtymän turvallisuusyhteistyöstä vastaaminen esimiesten ja turvallisuusorganisaation kanssa
  • toiminnan suunnittelu ja ennaltaehkäisy mahdollisia hätätilanteita, kuten tulipaloa, sisälle suojautumista tai muuta häiriötilannetta varten.

 

Kaiken takana on tiivis ja avoin yhteistyö

–Tässä työssä päämääräni on varmistaa sujuvat toimintaprosessit ja -ohjeet hätä- ja häiriötilanteissa. Pidän omalta osaltani huolta siitä, ettei kenenkään tarvitse pelätä opiskelussa tai työssä. Haluan luoda hyvää fiilistä työpaikalla joka ikinen päivä, Timo summaa työnkuvaansa.

Työltään Timo toivoo yhdessä koettuja onnistumisen tilanteita. Myös sujuva yhteistyö on elintärkeä voimavara. –Kanssani saa tulla juttelemaan asiasta kuin asiasta. Pyrin avoimeen keskusteluun kaikessa tekemisessäni. Jos minun pitäisi kuvailla itseäni, sanoisin, että luonteeltani olen avoin ja luotettava. Minulla on hyvä tunneäly, joten teen mielelläni yhteistyötä kaikkien kanssa tilanteessa kuin tilanteessa, Timo kertoo.

Turvallisuuteen liittyy tietenkin myös haasteita. Mitä haasteita tulemme Timon mielestä tulevaisuudessa kohtaamaan?

–Kenties suurin haasteemme on vanhasta luopuminen ja uuteen siirtyminen. Joskus tarvitaan kykyä elää hetkessä ja kehittää tulevaisuuden mahdollisuuksia. Osa Savon ammattiopiston toiminnoista keskittyy uudelle Savilahden kampukselle vuonna 2022. Uuteen toimintaympäristöön siirtyminen voi olla hankalaa, sillä vanhoissa toimitiloissa muodostuneet tavat ja perinteet muuttuvat. Perinteistä luopuminen on aina vaikeaa, Timo sanoo.

–Vaikka luopuminen voi olla haasteellista, kannustan meitä kaikkia työskentelemään yhteistä päämäärää kohti.  Pyritään yhdessä tarjoamaan jokaiselle turvallinen, terveellinen ja nykyaikainen työ- ja oppimisympäristö. Savilahden tilat ovat toki terveelliset ja turvalliset jo itsessään, mutta mielestäni henkilökunta on se, joka toiminnallaan varmistaa turvallisuuden onnistuneen toteutumisen.

Turvallisuuspäällikön vapaa-aika

Savon koulutuskuntayhtymän turvallisuuspäällikkö Timo Toivonen.
Ulkoilu on lähellä Timon sydäntä.

Vapaa-ajalla Timo kuulee usein Puijon portaiden ja maaston kutsun. Ulkoilu ja kuntoilu ovat tärkeitä tekijöitä työn ja vapaa-ajan välisen tasapainon säilyttämisessä. –Näin 25 vuotta Kuopiosta poissa viettäneenä on ollut hienoa palata Savon maisemiin. Puijon alue ja sieltä avautuvat näkymät ovat yksi hienoimmista asioista, mitä Kuopiolla on tarjota, Timo kertoo. Ulkoilun lisäksi Timon harrastuksiin lukeutuvat avovesiuinti ja talvisin retkiluistelu.

Myös sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää työstä palautumisessa; sosiaaliset verkostot tuovat elämään sisältöä. –Kuopioon palattuani olen tavannut vanhoja ystäviäni ja rakentanut uudelleen vanhoja verkostoja. Olen palautumassa savolaiseksi hyvää vauhtia, Timo nauraa.

Yhteisen tarinan alku

Ensimmäinen kuukausi turvallisuuspäällikkönä alkaa olla takana. Minkälaisia ajatuksia Timolle on herännyt koulutuskuntayhtymällä työskentelystä? Timon mukaan Savon ammattiopistolla on laaja yhteistyöverkosto niin organisaation sisällä kuin ulkoisesti. Yhteisöllisyys, mikä Savon alueelle on luontaista, näkyy kaikessa tekemisessä.

–Käsi sydämellä voin sanoa, että Savon koulutuskuntayhtymä on tarjonnut minulle hienon työympäristön. Henkilökunta on ottanut minut lämpimästi vastaan. On inspiroivaa seurata, miten ammattilaiset tekevät töitä opiskelijoiden hyvinvoinnin, turvallisuuden ja oppimisen eteen. Tätä moniammatillisen tuen määrää ja ihmisten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen sitoutumista ei voi kuin ihailla.

–Erilaisten ja eri-ikäisten opiskelijoiden kirjo on koulutuskuntayhtymän rikkaus. Olen ylpeä tarjoamamme koulutuksen monipuolisuudesta ja siitä, että jokainen voi löytää paikkansa elämässä tarjoamamme koulutuksen avulla, Timo sanoo.

Terveisiä henkilökunnalle

Tuore turvallisuuspäällikkö haluaa välittää terveisensä myös koko Savon koulutuskuntayhtymän henkilökunnalle:

–Haluan toivottaa jokaisen henkilökunnan jäsenen lämpimästi tervetulleeksi keskustelemaan kanssani mistä tahansa turvallisuuteen, terveyteen tai hyvinvointiin liittyvästä asiasta. Minun kauttani asiat etenevät esimerkiksi koulutuskuntayhtymän johtoryhmälle, ja voin nostaa yhteisiä keskustelun- ja huolenaiheita esille myös viranomaistahojen kanssa käydyissä keskusteluissa.

–Kanssani voi myös tietenkin (savolaisittain sanoen) ”huastella vaan”. Rakennamme tätä koulutuskuntayhtymää yhdessä ja uskon, että yhteistyön avulla meillä on kaikki avaimet asioiden kehittämiseen haluamaamme suuntaan, Timo päättää.

Kirjoittanut Milla Hulkkonen

Kuva yhteystiedosta Toivonen Timo
Toivonen Timo
turvallisuuspäällikkö, työsuojelupäällikkö
Savon koulutuskuntayhtymän turvallisuusasiat
työsuojelu
sisäilmatyöryhmä
työterveyshuolto
ammattitautiepäilyilmoitukset
turvallisuuden yksikkövastaava (Hehkukatu 1, Kuopio)
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Tuoreimmat