Työelämään siirtyminen

Opiskelija hitsaa.

Työelämään siirtyminen on iso hyppy, ja työnhaku voi tuntua haastavalta. Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä, joiden avulla työpaikan saaminen on toivottavasti askeleen lähempänä. Linkkien takaa löytyy vinkkejä muun muassa työhakemuksen ja ansioluettelon laatimiseen sekä työhaastatteluun valmistautumiseen. Olemme koonneet sivulle myös perustietoa yrittäjyyttä tai kevytyrittäjyyttä suunnitteleville.

Navigaattori palvelee kuopiolaisia sopivien uravaihtoehtojen löytämisessä. 

Katso Ohjaamoiden sivut:

 

Tutustu:

 

liiketoiminnan ammattitutkinto

Ohjeita työnhakuun

Työnhaku itsessään voi käydä työstä. Anna ja ota itsellesi aikaa, sillä hyvin tehty pohjatyö maksaa itsensä takaisin. Katso alla olevista linkeistä vinkit työnhakuun.

Työhakemus

Työhakemus on kirjallinen ja selkeä myyntipuhe, jonka työnhakija lähettää haluamalleen työnantajalle. Työhakemuksen suositeltu pituus on yksi (1) sivu.

Työhakemuksen voi osoittaa johonkin tiettyyn avoinna olevaan työpaikkaan. Sen lisäksi työhakemus voi olla niin sanottu avoin hakemus, jolla hakija osoittaa kiinnostuksensa työskennellä jossain tietyssä yrityksessä tai organisaatiossa.

Ohjeita työhakemuksen kirjoittamiseen, klikkaa alla olevia linkkejä:

  • Katso Tervetuloa työelämään -video, klikkaa tästä
  • Duunitorin vinkit, katso tästä
  • hakemus, kun työkokemusta ei vielä juurikaan ole, katso täältä
  • kesätyöhakemus ja ansioluettelo, klikkaa tästä
  • avoin hakemus, katso tästä

Ansioluettelo- ja cv-malleja

Ansioluettelo eli cv on yleensä työhakemuksen mukaan liitettävä luettelo hakijan aikaisemmasta työkokemuksesta, koulutuksesta ja muusta osaamisesta. Ansioluetteloon ei kuitenkaan kannata laittaa kaikkea tietoa, vaan muokata sitä aina haettavan paikan mukaan. Ansioluettelon sisältöön vaikuttaa myös hakijan kokemus: Jos työuraa on takana jo 15 vuotta, kesätyö 1990-luvulta ei ole tärkeä tieto. Nuorelle työnhakijalle kesätyöt voivat olla merkityksellisiä tietoja olla mukana.

Muun muassa Microsoft Wordissa on monia valmiita cv-pohjia, joiden päälle voi omaa ansioluetteloaan rakentaa. Ansioluettelon maksimipituudeksi suositellaan kahta (2) sivua.

Katso Ansioluettelo.net-sivuston työhakemusmalli klikkaamalla tästä ja cv-malli tästä. Opas kuvankäsittelyohjelma Canvan käyttöön löytyy täältä.

 

Video-CV

Perinteisen, tekstimuotoisen cv:n rinnalle kannattaa tehdä myös video-cv. Tänä päivänä video-cv on hakemuksessa pakollinen tai jopa ainoa hyväksyttävä lähestymistapa.

Video-cv:n ei tarvitse olla Hollywood-tasoinen toteutus, eikä sen toteuttamiseen välttämättä tarvitse mitään vippaskonsteja. Älypuhelimen videointityökalulla ja käsivaralla kuvatulla materiaalilla selviää hyvin.

Ole videolla oma itsesi. Mene kuvaamaan video itsellesi mieluisaan, rauhalliseen paikkaan: se voi olla metsämaisema, mökkilaituri, hiljainen kylänraitti tai olohuoneen nurkka. Katso kameraan ja hymyile, välitä persoonallisuuttasi katsojalle.

  • Muutamia ohjeita video-cv:n tekemiseen löytyy klikkaamalla tästä
  • Katso Kirsi Havun esimerkki video-Cv:stä klikkaamalla tästä
  • Englanninkielinen ohjevideo löytyy täältä

Osaajaprofiilin laatiminen

Osaajaprofiili on tapa, jolla hakija luo ja ylläpitää näkyvyyttään ja osaamistaan laajalle kohderyhmälle. Kannattaa miettiä, millä asia- ja hakusanoilla hakija toivoo itsensä löydettävän.

Ansioluettelon tapaan osaajaprofiilissa on hyvä tuoda ilmi koulutus, työkokemus ja muu osaaminen. Ansioluettelosta osaajaprofiili eroaa sillä, että sitä ei ole kohdennettu vain yhdelle työnantajalle. Oikotien vinkit osaajaprofiilin laatimiseen löytyvät täältä

Hyödynnä työnhaussa myös sosiaalisen median kanavia. Ole aktiivinen ja tee itsesi näkyväksi! Lue Oikotien neuvot sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa, klikkaa tästä. Tärkeimmät somekanavat osaajaprofiilin ylläpidossa ovat LinkedInTwitter ja Facebook

Katso YouTube-videot Opiskelijan kokemuksia LinkedIn –profiilin laatimisesta ja LinkedIn opiskelijan osaamisen esittelyn välineenä.

Kaksi opiskelijaa tietokoneen ääressä; katsovat kameraan.

Sähköinen portfolio

Sway on Microsoft Officen työkalu, jonka avulla voi muun muassa tehdä omia tarinoita ja esityksiä. Swayssa on paljon myös valmiita pohjia, joiden päälle voi rakentaa omaa portfoliota.

Nappaa Matleena Laakson vinkit Swayn käyttöönottoon klikkaamalla tästä
Microsoftin oma Sway-opas löytyy täältä ja sähköisen portfolion vinkit täältä

Työhaastattelu

Työhaastattelu on aina jännittävä tilanne. Jännitystä voi lieventää hyvällä valmistautumisella: tutustu hakemaasi työtehtävään ja hakemaasi yritykseen tai organisaatioon. Mieti valmiiksi muutama kysymys, jotka voit esittää haastattelijalle. Voit kysyä esimerkiksi työyhteisöstä, työhyvinvoinnista tai etätyökäytännöistä.

Saavu haastattelupaikalle ajoissa. Rauhoita mielesi ja herättele ajatuksesi vaikka pyörittelemällä olkapäitä tai venyttelemällä hieman. Muista hengittää, ja ennen kaikkea ole oma itsesi. Onnea haastatteluun!

Duunitorin vinkit työhaastatteluun löytyvät täältä ja STTK:n niksit ovat katsottavissa täältä

Kaksi opettajaa ja kaksi opiskelijaa kokoustilassa.

Avoimia työpaikkoja

Avoimia työpaikkoja on esillä monessa kanavassa ja useassa paikassa. On myös hyvä pitää mielessä, että markkinoilla on paljon myös niin sanottuja piilotyöpaikkoja. Piilotyöpaikat eivät ole julkisessa haussa, vaan niihin etsitään tekijöitä esimerkiksi verkostojen kautta. Näin ollen on tärkeää puhua avoimesti, kun etsii itselleen työpaikkaa. 

Avoimia työpaikkoja voit etsiä ainakin näiltä sivustoilta: TyömarkkinatoriAarresaariDuunitoriOikotieMonsterOpiskelija töihin ja Rekrytointi

Henkilöstöpalveluyritykset

Henkilöstövuokraus eli vuokratyö on joustava ja kasvava työn tekemisen muoto. Henkilöstöpalveluyrityksen kautta voit saada työtarjouksia moneen yritykseen ja näin kasvattaa työtuntimäärääsi tai vaihtoehtoisesti voit tehdä vuoroja vain silloin tällöin – työntekijä voi itse päättää. Työnantajanasi toimii henkilöstöpalveluyritys, mutta itse työ tehdään tilaajan eli asiakkaan tiloissa ja välineillä. 

Myös henkilöstöpalveluyrityksiin voi jättää avoimia työhakemuksia. 

Suomessa toimivia henkilöstöpalveluyrityksiä ovat muun muassa Ammattitaitoa ATABaronaStaffpointRTK-henkilöstöpalveluSmileOHPHR mentorSOLKairestTotalVMPBOLTEila Kaisla ja Personalhuset

Yrittäjyys, kevytyrittäjyys ja uudet innovaatiot

Oma yritys on myös keino työllistää itsensä ja kenties jopa muitakin.
Yritysmuotoja on viisi: yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi, osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osuuskunta. Toiminimi on yritysmuodoista helpoin ja yksinkertainen, ja se sopii yksinyrittäjille.

Edellä mainittujen viiden yritysmuodon lisäksi yritystoiminta on mahdollista myös kevytyrittäjyyden kautta. Se on kirjaimellisesti kevyt tapa toimia yrittäjämäisesti. Kevytyrittäjyydessä kirjanpito ja muu byrokratia on ulkoistettu ulkopuoliselle toimijalle, joita voi olla esimerkiksi pankit.

Lue lisää erilaisista yritysmuodoista Yritä.fi-sivulta, klikkaa tästä

Tässä muutama linkki yrittäjyyden alkeista:

  • Perustietoa yrittäjyydestä, klikkaa tästä
  • Yrittäjän ABC, katso täältä.
  • Yrityksen perustaminen, napauta tästä

 

Uusyrityskeskukset auttavat yrityksen perustamisessa. Kuopion seudun uusyrityskeskuksen sivulle pääset tästä ja Varkauden Wäläkky-uusyrityskeskuksen sivulle tästä

Kevytyrittäjyydestä kiinnostuneiden suosittelemme tutustumaan ainakin näihin sivustoihin:

 

Business Center Pohjois-Savo on palveluverkosto, jonka tehtävänä on vahvistaa maakunnan, sen elinkeinoelämän ja muiden organisaatioiden osaamista ja kansainvälistä kilpailukykyä. Business Centeriin voi olla yhteydessä, jos on yrittäjyyteen, innovaatioihin ja uusien palvelujen ja tuotteiden kehittämiseen liittyviä kysymyksiä. Heidän kotisivut löytyvät täältä

 

TAT – talous ja nuoret

Talous ja nuoret TAT on valtakunnallinen toimija, joka auttaa nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja sekä innostumaan yrittäjyydestä. TAT:n sivulta löytyy kattavasti tietoa ja vinkkejä talous- ja työelämäntaidoista. Kipaise sivuille tästä. Ammatilliset kurssit löytyvät täältä