Toivalan kampus sai Joutsenmerkin ympäristöystävällisyydestä

15.9.2023
Toivalan kampuksen O-rakennus: kaksi kerroksinen valkea rakennus rinteessä.

Perjantaina 15. syyskuuta juhlimme Savon ammattiopiston Toivalan uudistunutta kampusta. Kampuksen uusi O-rakennus (pääkuvassa) sai Joutsenmerkin tunnustuksena ympäristöystävällisyydestä, terveellisyydestä ja kestävästä kehityksestä. Opetuskäytössä rakennus on ollut elokuusta 2021 lähtien.

- Opiskelijat ja henkilökunta ovat kiitelleet uutta rakennusta sekä sen monipuolisia ja nykyaikaisia käyttömahdollisuuksia. Käyttäjätyytyväisyyttä lisää myös se, että henkilöstö pääsi vaikuttamaan rakennushankkeen suunnitteluun alusta lähtien, kiittelee koulutuspäällikkö Ari Puustinen.

Pohjoismaisen ympäristömerkin tunnustuksen Savon ammattiopistolle luovutti Ympäristömerkintä Suomi oy:n toimitusjohtaja Riikka Holopainen, ja tunnustuksen vastaanotti kuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

- Haluamme tarjota opiskelijoille ja henkilökunnalla terveelliset, turvalliset ja modernit tilat, joissa näkyy halumme olla kestävän tulevaisuuden tekijöitä, Helve sanoo.

Toivalassa voi opiskella yli 20 eri ammattiin, ja kampuksella opiskelee tänä päivänä noin 1 200 opiskelijaa. Olemme tiivis yhteisö opiskelijoiden ja henkilökunnan kesken.
Koulutuspäällikkö Ari Puustinen

Joutsenmerkityssä rakennuksesta löytyy muun muassa immersiivinen tila, joka on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Virtuaalinen oppimisympäristö tarjoaa vuorovaikutuksellisen kokemuksen, sillä lattiat ja seinät reagoivat kosketukseen ja projektorit havaitsevat liikkeet. Kokonaisvaltaisuuden kruunaavat audio-, valo- ja tuoksutehosteet. Lue lisää Toivalan kampuksen immersiivisestä tilasta: Aistien osalliseksi – hyppy virtuaalimaailmaan | Savon ammattiopisto (sakky.fi).

Toivalan kampusalue on uudistunut myös monin muin tavoin viime vuosien aikana, ja oppimisympäristöt ovat ajanmukaisia.

- Toivalassa voi opiskella yli 20 eri ammattiin, ja kampuksella opiskelee tänä päivänä noin 1 200 opiskelijaa. Olemme tiivis yhteisö opiskelijoiden ja henkilökunnan kesken, Puustinen kertoo.

Heikki Helve ja Riikka Holopainen, Helveellä Joutsenmerkkitunnustus kädessään.
Toimitusjohtaja Riikka Holopainen luovutti Joutsenmerkki-tunnustuksen kuntayhtymän johtajalle Heikki Helveelle.

Toivalan kampuksen O-rakennus: kaksi kerroksinen valkea rakennus rinteessä.
Joutsenmerkityssä rakennuksessa on muun muassa Telma-koulutus.

Joutsenmerkki-rakentamisen edelläkävijä

Savon ammattiopisto on edelläkävijä Joutsenmerkki-rakentamisessa: Iisalmen kampus sai Joutsenmerkin syksyllä 2019 ensimmäisenä koulurakennuksena Suomessa. Toinen Joutsenmerkitty-koulurakennus on niin ikään Savon ammattiopiston nimissä, kun Varkauden kampuksen uudisrakennus sai Joutsenmerkin alkuvuodesta 2020.

Aurinkoinen ulkokuva, jossa on Savilahden kampuksen pääoven edus.

Savilahden kampus (kuvassa) on myös rakennettu Joutsenmerkki-ehtoja noudattaen, ja ehtojen toteutumista on dokumentoitu koko rakennusprojektin ajan. Joutsenmerkki myönnetään vasta valmistuneelle rakennukselle lopputarkastuksen jälkeen. Juhlimme Savilahdessa, kun sen aika on.

- Koulujen tulee olla edelläkävijöitä, ja Savon ammattiopisto haluaa näyttää suuntaa myös rakentamisessa. Toivomme, että meidän esimerkkimme rohkaisee myös muita uudistilojen rakentajia ottamaan käyttöön Joutsenmerkin tiukat laatukriteerit. Toisin kuin usein luullaan, vastuullinen rakentaminen ei ole kustannuksiltaan sen kalliimpaa, sanoo kuntayhtymän johtaja Helve.

Joutsenmerkin kriteerit huomioivat rakennuksen koko elinkaaren. Rakennusajan vaatimuksina ovat muun muassa materiaalien jäljitettävyys ja vähäpäästöisyys, rakennusjätteiden kierrätysmahdollisuudet ja tarkka laadunhallinta ja raportointi. Jokainen käytetty tuote ja materiaali on hyväksytettävä asiantuntijoilla. Valmiissa tiloissa tärkeää on runsas päivänvalo, raitis sisäilma, hallittu melutaso ja tehokas energiankäyttö unohtamatta tilojen toimivuutta ja viihtyisyyttä. Nämä kaikki pitää huomioida jo hankekilpailutuksessa ja suunnittelussa.

Savon koulutuskuntayhtymä toteuttaa kestävän tulevaisuuden strategiaa, josta kampusrakentaminen on yksi esimerkki. Strategian mukaisesti haluamme teoillamme rakentaa niin ekologisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisesti kestävää tulevaisuutta. Oman toimintamme lisäksi edistämme ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisuutta myös laajemmin työelämässä ja yhteiskunnassa. Vuonna 2022 opetus- ja kulttuuriministeriö antoi Savon ammattiopistolle kunniamaininnan ekologisen kestävyyden kehittämisestä.

 

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Helve Heikki
Helve Heikki
kuntayhtymän johtaja
kuntayhtymän yleisjohto
kuntayhtymäpalvelujen kehittäminen
strateginen kehittäminen
luottamushenkilötoiminta
markkinointipalvelut
sisäinen tarkastus
turvallisuus
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio
Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Lompola Milla
tilapalvelupäällikkö
tilapalvelut
investointihankkeiden rakennuttaminen
sisäilmatyöryhmä
vahtimestaripalvelut
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Lue lisää