Aistien osalliseksi – hyppy virtuaalimaailmaan

29.11.2022 -

Toivalan kampukselta pääsee hetkessä muihin maailmoihin, eikä syynä tällä kertaa ole läheinen lentokenttä Rissalassa. Upouusi, immersiivinen oppimisympäristö tempaisee opiskelijan sairaalan leikkaussaliin, opintomatkalle Lontooseen, arkeologisille kaivauksille tai vaikkapa Kuopion McDonald’s-ravintolaan Tasavallankadulle.

Savon ammattiopiston Toivalan kampuksella sijaitseva immersiivinen tila on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Virtuaalinen oppimisympäristö koostuu neljästä siirtoseinästä ja lattiasta, jotka kaikki reagoivat kosketukseen. Virtuaalilaseja tai muita apuvälineitä tilassa ei tarvita. Kokonaisvaltaisen kokemuksen kruunaa tuoksulaite, jonka tuulahdukset korostavat muun muassa kävelyä merenrannalla.

Virtuaalinen oppimisympäristö löytyy työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen (Telma) tiloista, mutta on kaikkien Savon ammattiopiston alojen hyödynnettävissä. Oppimisympäristön toimittajana ja yhteiskehittäjäkumppanina on suomalainen 3DBear.

 

Oppiminen edellä, tekniikka tukee

Vaikka kyseessä on huipputeknologia, pitää tekniikan palvella oppimista ja pedagogiikkaa eikä toisinpäin. Sekä tila että sisällöt ovat helposti muokattavissa. Liikuteltavat seinät saa nopeasti pois ja katossa olevat kamerat ja kaiuttimet eivät haittaa muuta toimintaa. Tila on esteetön ja kaikkien saavutettavissa.

- Meillä Telmassa on vaativan erityisen tuen oppijoita, joiden kanssa harjoittelemme arjen perustilanteitakin. Pakopelien kaltaisilla sisällöillä pystymme kohtamaan turvallisesti haasteellisia ja pelottaviakin asioita kuten linja-automatkailu tai hammaslääkärikäynti, erityisopettaja Tarja Tolonen kertoo.

Telman tiloista löytyvä oppimisympäristö on kaikkien Savon ammattiopiston koulutusalojen käytössä. Virtuaalista tilaa voikin hyödyntää monipuolisesti tutkinnon perusteiden saavuttamiseen. Esimerkiksi prosessiteollisuuden opiskelijat eivät pääse alle 18-vuotiaana turvallisuussyistä tehdasympäristöihin: tila mahdollistaa heille tehdasvisiitit ja teoriatiedon soveltamista oikeissa ympäristöissä. Metsäala voi heijastaa seinille kuvaa harventamattomasta metsästä ja pohtia sen äärellä, mitä metsälle pitäisi tehdä.

Ohjelmiston maailmanlaajuisessa yhteiskäytössä on noin 8 000 valmista sisältöä, joita voi käyttää sellaisenaan tai tehdä itse päälle esimerkiksi suomen kieliset tekstit. Tärkeintä kuitenkin on, että sisältöjä voi luoda itse helposti ja nopeasti.

- Opiskelijamme oli työelämässä oppimisen jaksolla McDonald’s-ravintolassa. Otimme ravintolasta 360-kuvan, jolle luomme tilaan toimintapisteet ohjeineen kuten astianpalautuksen ja kassatyöskentelyn. Näiden pohjalta opiskelija saa kertoa omista kokemuksistaan ja muut voivat oppia.

Huoneen rauhoittava ilmapiiri tarjoaa terapeuttisia ja rauhoittavia elämyksiä kaikille oppijoille tai kenelle tahansa.

Virtuaalinen tila taipuu myös aistihuoneeksi, jolloin tila antaa mahdollisuuden muun muassa rentoutumiseen. Huoneen rauhoittava ilmapiiri tarjoaa terapeuttisia ja rauhoittavia elämyksiä kaikille oppijoille tai kenelle tahansa. Aistihuoneessa voit kaivautua lämpimän peiton alle ja antaa rauhoittavan musiikin, hämärän valaistuksen ja luonnon äänien rentouttaa mielesi. 

 

Yksilöllisiä polkuja ja yhteisöllisiä kokemuksia

Virtuaaliseen tilaan voi luoda sekä yksilöllisiä oppimisen polkuja että yhteisiä kokemuksia. Yksilölliset sisällöt mahdollistavat itselle soveltuvan oppimispolun löytämisen ja tarjoaa opiskelijalle erilaisia oppimisen tapoja. Vaatimuksena tilan suunnittelussa oli, että siellä voi toimia ilman virtuaalilaseja.

Opiskelijat loikoilevat säkkituoleilla, opettaja seisoo keskellä tilaa ja seinät heijastavat virtuaalista kuvaa lentokoneen sisätiloista.

- Erityisopiskelijoiden kanssa on tärkeää nähdä heidän kasvonsa ja ilmeensä. Myös ohjaaminen ja virtuaalimaailmassa ”yhdessä kulkeminen” on mahdollista, kun katsomme molemmat samaa näkymää, kertoo Tolonen.

Jaetut kokemukset vahvistavat yhteisöllisyyttä: keittiön siivoaminen yhdessä on hauskempaa kuin yksin puurtaminen, ja kukapa meistä ei haluaisi kavereiden kanssa Balille – vaikkakin kokemus olisi virtuaalinen.

Immersiivinen tila Toivalassa

3DBear

  • suomalainen virtuaalisten oppimisympäristöjen kehittäjä
  • yli 500 laajennetun todellisuuden toteutusta kansainvälisesti
  • yksilöllisiä ratkaisuja, joissa opetuksen tarpeet ja pedagogiikka edellä
  • vastasi Toivalan kampuksen tilan suunnittelu- ja toteutusprosessista
  • Lue lisää 3DBear-nettisivuilta | suorat yhteydet rasmus@3dbear.fi

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat