Monikulttuurinen työelämä – rohkeudella ja yhteistyöllä

19.5.2023
Mies ja nainen katsovat kameraan.

Ammattiosaajat maailmalta – moninaistuva työelämä -hanke järjesti hulppean päätösseminaarin Sokos Hotel Puijonsarvessa tiistaina 16.5. Päivän aikana koettiin iloisia kohtaamisia, käytiin mielenkiintoisia keskusteluja ja saatiin myös ahaa-elämyksiä. Katso seminaarin tunnelmia valokuvin (kuvat.fi).

Puheenvuoroissa kuulimme tutkija Sanna Valtosta ja yrittäjää Fadumo Alia. Valtonen nosti esiin muun muassa byrokratiaviidakkoa, jonka maahanmuuttanut Suomeen tullessa kohtaa. Osin lainsäädäntö ja linjaukset ovat ristiriidassa keskenään, mikä aiheuttaa usein hämmentäviä tilanteita.

- Meillä on myös alueellisia eroja työlupalinjauksissa, kertoo Valtonen.

Fadumo Ali on Hoiwa oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Hän puhui maahanmuuttaneiden työllistymisestä ja työllistämisestä. Ali, kuten usea muukin lavalla olleista, korosti suomen kielen osaamisen merkitystä.

- Suomen kielen osaamisen perusta on luotava kunnolla, ja siihen yhteiskunnan on annettava tukea.

 

Rohkeudella ja yhteistyöllä

Paneelikeskustelu pureutui monikulttuuriseen työelämään sen haasteineen ja ratkaisuineen. Valtosen ja Alin lisäksi keskustelijoina olivat yrittäjä Ali Giray, Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimus- ja innovaatiojohtaja Juha Töyräs ja Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian.

Uskaltakaa antaa mahdollisuus. Saatte sitoutuneita ja motivoituneita tekijöitä.

Keskustelijat toivoivat työnantajilta rohkeutta kohdata maahanmuuttanut ja ottaa hänet osaksi työyhteisöä. Kielitaito ei ole sama asia kuin ammattitaito, ja monia työpaikan tehtäviä voi hoitaa myös heikommalla suomen kielen osaamisella.

- Uskaltakaa antaa mahdollisuus. Maahanmuuttaneet ovat sitoutuneita ja motivoituneita tekijöitä.

Nainen taputtaa yleisön joukossa.

Koulutus nähtiin yhtenä avaintekijänä, olipa kyse suomen kielen alkeista tai ammattiin johtavista opinnoista. Toisen asteen koulutus sai kiitosta joustavuudesta, nopeasta reagointikyvystä ja opintojen räätälöimismahdollisuudesta.

Yksi keino monikulttuurisen työelämän onnistumiseksi nousi ylitse muiden: yhteistyö. Työelämän yhteistyöllä on merkittävä rooli, mutta myös organisaatioiden ja muiden toimijoiden välisellä vuoropuhelulla. Hyvät käytänteet ja opit on tehty jaettaviksi ja karikoista selviää helpommin toisten avulla.

Maahanmuuttaneet osaksi yhteisöä Pohjois-Savossa

Valtaosa Suomessa asuvista maahanmuuttajista ja maahanmuuttajataustaisista asuu pääkaupunkiseudulla, jossa heillä on muun muassa valmiina isommat verkostot. Myös Pohjois-Savo tarvitsisi kipeästi uusia ihmisiä ja perheitä ja sitä kautta myös osaavaa työvoimaa. Miten heitä saisimme tänne pysyvämmin?

- Otetaan heidät osaksi yhteisöä ja mukaan elämäntapaamme. Tervehditään, jutellaan, otetaan töihin. Alueen ilmapiirillä on iso merkitys, summaavat panelistit veto- ja pitovoimatekijöitä.

Töyräs peräänkuulutti myös englanninkielisiä kouluja ja harrastusmahdollisuuksia sekä englannin nostamista myös työyhteisön kieleksi työpaikoissa, joissa se on mahdollista.  

Suomi ja Pohjois-Savo ovat jo monikulttuurisia. Iloitkaamme siitä!

Seitsemän ihmistä oli lavalla tuoleilla istuen.
Paneelikeskustelua vetivät maahanmuuttajaohjaaja Heli Kapulainen (vas.) ja erityisopettaja Silja Salminen (oik.). Keskustelijoina olivat Sanna Valtonen (2. vas.), Fadumo Ali, Ali Giray, Juha Töyräs ja Siamäk Naghian.

******* 

Ammattiosaajat maailmalta – moninaistuva työelämä -hanketta toteuttavat Savon ammattiopisto, Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopisto ja Ylä-Savon ammattiopisto. Hanke saa Pohjois-Savon ELY-keskuksen myöntämää Euroopan Sosiaalirahaston tukea.

Lue lisää