18.11.2024 | Ajankohtaista

Luomuosaamisen ja -opetuksen nykytila on selvitetty

Luomuosaamisen ja -opetuksen nykytila on selvitetty

Luomutuotannon ja -kulutuksen kasvulle on asetettu kansalliset tavoitteet Luomu 2.0 -ohjelmassa. Suomen kansallisten luomutavoitteiden saavuttamiseksi luomuosaajia tarvitaan koko ruokaketjussa: alkutuotannossa, jatkojalostuksessa sekä ruoanvalmistuksessa. Ammatillisen koulutuksen tulee taata, että kaikilla ruokaketjun ammattilaisilla on edes perustieto luomusta.

Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet -hankkeessa (Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet (LUKOKE) – HAMK) selvitettiin vuosien 2023–2024 aikana luomuosaamisen nykytilannetta toisen asteen ammatillisessa opetuksessa, ammattikorkeakoulutuksessa sekä yliopistoissa. Lisäksi luomuosaamista selvitettiin elintarvikeyrityksissä ja ammattikeittiöissä. Selvityksissä kerätyillä tiedoilla oli merkittävä rooli luomukoulutuksen kehittämistarpeiden kirkastamisessa.

Tutustu: Koulutustarveselvitys elintarvikeyritysten luomuosaamisen erityistarpeista (pdf).

Katso myös tiivistelmä elintarvikeyritysten ja ammattikeittiöiden luomuosaamisen koulutarveselvityksen tuloksista (pdf).

Selvitysten tulosten pohjalta on tuotettu useita eri kehittämistoimenpiteitä, joilla luomuopetus sekä -osaaminen saadaan riittävälle tasolle huomioiden yritysten tarpeet.

LUKOKE-hankkeessa tehty selvitystyö liittyy Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteeseen 8: Luomuosaamisen ja tiedon lisääminen, jonka mukaan perustiedot luomusta tulee sisällyttää opetussuunnitelmiin. Selvitysten tulosten pohjalta on tuotettu useita eri kehittämistoimenpiteitä, joilla luomuopetus sekä -osaaminen saadaan riittävälle tasolle huomioiden yritysten tarpeet.

Hankkeen toteuttivat Helsingin yliopisto (HY), Savon koulutuskuntayhtymä (SAKKY) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.

Lisätietoja