Vastuullinen ruokapalvelu

Vastuullinen ruokapalvelu -ohjelma on kaikille ruokapalveluille soveltuva työkalu, jolla ruokapalvelu selvittää toiminnan vastuullisuuden nykytilan, tunnistaa tärkeimmät kehittämiskohteet ja luo vastuullisuussuunnitelman.

    Kaksi henkilöä katsovat toisiaan hymyillen keittiössä

    Vastuullisuusohjelma edistää ruokapalveluiden kestävää kehitystä

    Vastuullisuus on tärkeä osa ruokapalveluiden laatutyötä. Vastuullisuusohjelman laatiminen tekee vastuullisuustyön näkyväksi henkilökunnalle, asiakkaille ja sidosryhmille. Huolellisesti tehty vastuullisuussuunnitelma mittareineen tuottaa raportoitua tietoa vastuullisuusteoista ja toimii johtamisen välineenä.  Suunnitelman avulla edistetään kestävän kehityksen mukaisia taloudellisia, ekologisia, sosiaalisia ja kulttuurisia tavoitteita. 

    Vastuullisuusohjelman avulla vastuullisuustyöstä tulee järjestelmällistä, mitattavaa ja vaikuttavaa. Vastuullisuusohjelma

    • tarjoaa tietoa ja tukea vastuullisten toimintatapojen ymmärtämiseen ja toteuttamiseen.
    • sisältää työkaluja vastuullisuussuunnitelman ja -raportin laatimiseen.
    • on maksuton, toteutetaan itsenäisesti ja käyttäminen ei edellytä rekisteröitymistä.

    Vastuullisuusohjelman luominen

    Opasvideossa esitellään ohjelma, sen työkalut ja kerrotaan, miten luot oman vastuullisuusohjelman vaihe vaiheelta. Katso opasvideo.

    Tiedostot avautuvat mediapalvelimessa. Lataa tiedostopohjat omalla koneelle.

    Viesti vastuullisuudesta

    Kestävää kehitystä edistävät teot ovat viestimisen arvoisia. Viestintäohje sisältää tietoa viestinnän periaatteista ja vinkkejä vastuullisuusviestintään. Lataa viestintäohje.

    Ruokapalvelun viestinnässä voi käyttää Vastuullinen ruokapalvelu -logoa, kun sen yhteydessä ilmoitetaan selkeästi, millaisia vastuullisuustoimia ruokapalvelussa tehdään. Lataa logo tästä.

    Vastuullinen ruokapalvelu -logo.

    Vastuullisuusohjelma todeksi

    Vastuullisuusohjelman jo aloittaneet ruokapalvelut kertovat kokemuksiaan ja kannustavat suunnitelmallisen vastuullisuustyön aloittamiseen.

    Henkilö hymyillen kantamassa pahvilaatikkoa, jossa vihanneksia.

    Vastuullisuuden edistämisen taustaa

    Vastuullisuustyön tukena on kansainvälisiä ja kansallisia velvoitteita sekä ohjeita. Ne auttavat miettimään, kuinka vastuullisuutta voidaan edistää organisaatioissa kaikessa toiminnassa.

    YK:n jäsenmaat tekivät vuonna 2015 kaikkia maailman maita ohjaavat kestävän kehityksen tavoitteet. Useat organisaatiot ovat ansiokkaasti peilanneet näitä Agenda 2030 -tavoitteita omaan vastuullisuustyöhönsä. Julkisia ruokapalveluita tuottavien organisaatioiden on hyvä tutustua Agenda 2030 sekä voimassa oleviin kansallisiin tavoitteisiin.

    Lisäeväitä ohjelman tekoon

    Usein kysytyt kysymykset

    Kokonaisuus on valtavan suuri. Mistä lähden liikkeelle?

    Vastuullisuusohjelmaa kannattaa lähteä rakentamaan pala kerrallaan. Alkukartoituksen tekeminen on hyvä jakaa eri henkilöille ja työryhmille. Vastuullisuustoimien tekemiselle on hyvä laatia esimerkiksi viisivuotissuunnitelma ja aloittaa niistä toimista, jotka ovat tärkeimpiä sekä vaativat eniten kehittämistä. 

    Meillä on todella paljon asiakkuuksia. Miten pystyn huomioimaan kaikki?

    Isossa organisaatiossa kannattaa aloittaa vastuullisuussuunnitelman tekeminen priorisoimalla tärkeimmät asiakasryhmät ja huomioimalla näiden erityispiirteet ja vastuullisuustavoitteet.  

    Kuinka kokoan työryhmän?

    Työryhmä kootaan pyytämällä mukaan ruokapalvelun eri toimintoja edustavat henkilöt. Vastuualueet jaetaan työryhmän jäsenille osaamisen mukaan.

    Olemme hyvin pieni ruokapalvelu. Osa kysymyksistä tuntuu liian laajalta. Onko meidän hyödyllistä tehdä vastuullisuusohjelma?

    Vastuullisuusohjelma on tarkoitettu kaiken kokoisille ruokapalveluille. Ohjelmaa voi tehdä oman organisaation resurssien sekä tavoitteiden mukaisesti. Ohjelman tekeminen auttaa kartoittamaan nykytilanteen, jäsentämään vastuullisuustyötä ja tekee siitä suunnitelmallista, näkyvää sekä vaikuttavaa.  

    Miten pystymme käsittelemään kaikki vastuullisuuden osa-alueet ohjelmassa?

    Tutustu Vastuullisuuden osa-alueet kohtaan, jossa on tiivistetysti kerrottu eri osa-alueista. Usein saman vastuullisuustoiminnon toteuttaminen sisältää eri osa-alueiden (ekologinen, taloudellinen, kulttuurinen, sosiaalinen) edistämistä. Tässäkin on hyvä muistaa suunnitelmallisuus.  

    Maa- ja metsätalousministeriön logo
    Vastuullinen ruokapalvelu
    Ammattikeittiö osaajat -logo
    Ruokatieto logo
    XAMK logo