5.3.2018

Osaamisen päivittämisellä kohti työtä

Heli Laitinen
Osaamisen päivittämisellä kohti työtä

Savon ammattiopistossa tarjotaan tänä vuonna uutena palveluna ammattiosaamisen kartoituspalvelua kuopiolaisille pitkäaikaistyöttömille. Palvelumallia kehitetään yhdessä Kuopion kaupungin työllisyyspalvelun ja Pohjois-Savon TE-toimiston kanssa AOK-ammattiosaamisen kartoitus hankkeessa jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Mukana kartoituksessa ovat ammattitaitoista työvoimaa tarvitsevat alat ja työtehtävät kuten metalli putkiasennus talotekniikalta sekä puhtaanapito. Kartoituksessa alan ammattiopettaja selvitetään asiakkaan kanssa yhdessä onko aiemmin hankittu osaaminen ajantasaista työllistymiseen työmarkkinoille vai vaatiiko  osaaminen täydentämistä? Ammattiosaamisen hankkimistavalla ennen kartoitukseen tuloa ei ole merkitystä osaaminen on voinut kertyä työstä opinnoista tai vaikka vapaa-ajalta.

Ammattiosaamisen kartoitus on hyvin käytännönläheistä ja kestää osaamisesta riippuen muutamasta päivästä viikkoon. Lähtiessään kartoituksesta asiakas saa osaamislausunnon johon on lisätty suosituksia osaamisen täydentämiseen. Koulutukselliset ehdotukset ovat asiakkaan osaamisvajeisiin mietittyjä ja palasteltuja niin että niitä voi lähteä vaikka askel kerrallaan suorittamaan. Tuloksena voi olla myös päätös ammatinvaihdosta ja siinä me sitten Savon ammattiopistossa autamme eteenpäin.

Savon ammattiopiston kouluttajalla putkiasentajan osaamiskartoittajalla Juha Pakarisella on ensimmäinen asiakasarviointi jo tehtynä.

– kartoittaminen alkaa haastattelulla jolla selvitämme tietopuolisen osaamisen ja luomme alustavan osaamisprofiilin. Sen jälkeen siirrymme työsaliin jossa teemme alan käytännön työtehtäviä oppilaitosympäristössä ja lopullinen osaamisprofiili luodaan asiakkaan kanssa keskustellen Juha kertoo. 

Asiakkaan kanssa keskustellaan osaamisen ajantasaisuudesta ja osaamista verrataan sekä työelämän vaatimuksiin että tutkinto- ja ammattitaitovaatimuksiin.

– keskustelemme asiakkaan osaamisesta täydennystarpeista ja mietimme yhdessä että voimmeko tarjota koulutuksellisia ratkaisuja. Asiakas saa osaamislausunnon yhteenvetona. Kartoituksen kesto on lyhyt kahdesta viiteen päivään ja siinä keskitytään täysin ammattiosaamisen mittaamiseen tiivistää Juha.

Asiakkaat tulevat hyvin erilaisilla taustoilla ja kielitaidosta riippumaton osaamisen tunnistaminen maahanmuuttajille onnistuu myös.  Asiakas saa selville mitä ammattiosaamista lisäämällä hän voi edistää omaa työllistymistään. Kartoitusjakso on käytännönläheistä tekemistä. Alan ammattitermistö ja yhteinen ammatillinen kieli on oltava jotta työnteko työkohteissa onnistuu.

– Ala kehittyy voimakkaasti ja tuo uusia sovellutuksia. Huoltoasentaja ei tarvitse hitsaustaitoa mutta se auttaa huomattavasti työllistymistä alalle. Pitkä yhteistyö alan yritysten kanssa ja kouluttajan laajat työelämäyhteydet luovat hyvän pohjan asiakkaan keskustella osaamisestaan suhteessa työmarkkinoiden osaamisvaatimuksiin. Samalla asiakas voi päivittää tietonsa Savon ammattiopistossa opiskelusta tänä päivänä. Koulutuksiin on jatkuva haku ja työpaikalla tapahtuva oppiminen luo taas uusia näkökulmia oppimiseen jos koulussa istuminen ei ole ikinä ollut se vahvin juttu. Osaamisesta hankitaan vain ne puuttuvat palaset.

Juha Pakarinen näkee joka arkipäivä työssään että ammattitaitoisista putkiasentajista on huutava pula.

– On hienoa olla mukana kehittämässä tällaista mallia ja näen potentiaalin. Arvioitavana voi olla yksittäinen ihminen tai pieni ryhmä. Tsemppaan asiakkaita eteenpäin!  Juha hymyillen toteaa.

Tämä hieno mahdollisuus kannattaa ehdottomasti käyttää tänä vuonna! – huikkaa väliin Savon ammattiopiston palvelun yhteyshenkilö Kirsi-Maria Nieminen ja neuvoo ottamaan yhteyttä Kuopion työllisyyspalveluun tai Pohjois-Savon TE-toimistoon jota kautta osaamiskartoitukseen pääsee. Kirsi-Maria vastaa mielellään myös kartoitukseen liittyviin kysymyksiin p. 044 785 8632 tai kirsi-maria.nieminen@sakky.fi.

 

Osaamisen päivittämisellä kohti työtä