18.6.2021

Mistä ruoka tulee? -kouluruokapaja  

Mistä ruoka tulee? -kouluruokapaja  

Savon ammattiopiston kahdessa opetuskeittiössä kävi iloinen vilske 5.5.2021 kun Länsi-Puijon alakoulun nelosluokan oppilaat osallistuivat kouluruokapajaan. Tapahtumaan oli kutsuttu myös Kuopion kaupunginvaltuutettuja jotka keskustelivat pikkuoppilaiden kanssa millaista tulevaisuuden kouluruoka voisi olla ja mistä ruoka tulee.

Pikkuoppilaat valmistivat itse lounaansa

Tapahtuman päätavoitteena oli paikallisiin raaka-aineisiin ja pohjoissavolaiseen ruokakulttuuriin tutustuminen konkreettisesti ruoanvalmistuksen kautta. Pienet oppilaat valmistivat paikallisista raaka-aineista lounaan itselleen opettajilleen sekä kolmelle Kuopion kaupunginvaltuuston päättäjälle. Ruoanvalmistuksessa avustivat ammattiopiston ruokatuotannon lehtorit Eila Hyttinen ja Pasi Taskinen omien ruokatuotannon opiskelijoidensa kanssa.

– Saatiin oppilaiden kanssa kutsu tähän ihanaan kouluruokapajaan. Ja onneksi päästiin tulemaan. Koronakeväänä ei ole voitu käydä missään. Tästä tuli ikään kuin ihana retkipäivä” Länsi-Puijon koulun 4 B -luokan opettaja Riikka Tiitinen kertoi ilahtuneena.

lounasseurana pikkukokit

Tuula Savolainen vasemmalla ja Riikka Tiitinen oikealla

 

Ilmastonmuutos ja lähiruoka oppimisen teemana

Kuopion kouluissa monialaisen oppimisen teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos ja kouluruokapaja täydensi hyvin teemaviikon ohjelmaa. Kouluruokapajaa edeltävällä viikolla 4 -luokan oppilaat olivat keskustelleet pienistä asioista miten ilmastonmuutosta voi vähentää. Samalla oli puhuttu myös lähiruoka-asioista.

– Oppilaat olivat jo ennakkoon hyvin innokkaita tästä ruokapajasta. Tämä on ihan ensimmäinen kerta kun saa kokeilla ruoan tekemistä isossa keittiössä. Ja kaikki saavat muistoja pitkäksi ajaksi. Toivottavasti yhteistyö jatkuu tulevinakin lukuvuosina” kertoi Tiitinen.

– Kouluruokapajojen toteuttamiseen etsittiin Pohjois-Savon alueelta kouluja joissa on kotitalousluokka. Valitettavasti kovinkaan monessa koulussa ei kotitalousluokkia ole joten päätimme toteuttaa tämän pajan kutsumalla oppilaat Savon ammattiopiston keittiöön. Heille oli varmasti elämys valmistaa ruokaa ammattilaisten välineillä isossa keittiössä yhdessä opiskelijoidemme kanssa” kertoi Savolaisuus on makuasia –hankkeen asiantuntija ja Savon koulutuskuntayhtymän projektipäällikkö Anu Arolaakso. 

pikkukokkien keitoksia

Kouluruokapajassa valmistettavan lounasmenun oli suunnitellut lehtori Eila Hyttinen. Raaka-aineet olivat pääsääntöisesti pohjoissavolaisia. Pääruoaksi valmistettiin muikkunugetteja ja luomuperunamuusia. Muikut olivat lähialueen järvistä ja luomuperunat Juankoskelta. Jälkiruoka valmistettiin Jännevirralla kasvatetuista luomuomenoista.

itse tehty pikkukokkien lounas

Mainio mahdollisuus tutustua lähiruoka-asioihin

– Sain kutsun tähän mainioon mahdollisuuteen tutustua lähiruoka-asioihin. Ruoantuotanto ja ruokaan liittyvät asiat ovat minulla verenperintönä ja lähellä sydäntä. Kasvun ja oppimisen lautakunnassa lasten ruokailutottumukset ja hyvinvointi ja kouluruokailut ovat säännöllisesti tapetilla ja keskustelussa. Lisäksi lapset ja nuoret ovat valistuneempia ja enemmän kiinnostuneempia lähiruoka-asioista ja ruoasta yleensä kuin ennen” sanoi Tuula Savolainen Kuopion kaupunginvaltuutettu kasvun ja oppimisen lautakunnan varapuheenjohtaja

Savolainen visioi että koulupäivän jälkeen esim. kokkikerhotoiminta olisi erinomainen tilaisuus oppia ruoanlaittovalmiuksia ja se olisi kivaa yhteistä tekemistä. Kotitaloustunnit ovat valitettavasti vähentyneet. Tämä näkyy Savolaisen mukaan myös ruokailutottumuksissa ja erilaisten makujen oppimisessa.

 

”Nämä Länsi-Puijon koulun oppilaat menisivät heti koulun kotitalouskerhoon jos niitä olisi kun tämä on niin mukavaa!”

Savolaisen mukaan kasvun ja oppimisen lautakunnassa on mietitty miten lähiruoan käyttöä voisi lisätä Kuopion kouluissa tarjottavan ruoanvalmistuksessa. Haasteellisinta on saada riittävä määrä tuotteita. Myös tuotteiden jakeluja ja logistiikka vaativat vielä paljon miettimistä. Yhteistyö eri tuottajien kanssa isommalla porukalla voisi olla vastaus näihin haasteisiin.

– Kouluruokailuissa on huomioitu viime aikoina esim. lähituottajilta kuoriperunoiden ostaminen. Niiden menekki on suurempi mehevän maun ja paremman rakenteen ansiosta. Ja tämä on tietenkin positiivinen asia. Pohjois-Savossa työpaikkojen lisääminen tuotantoportaassa jatkokäsittelyssä sekä ravintola-alalla myös tulevaisuuden tähtäimessä” kertoo Savolainen.

pikkukokkien opettaja mukana

Kouluruokapajat ovat osa Savolaisuus on makuasia –hankkeen toimintoja

Kouluikäisille halutaan hankkeen toimintojen avulla kertoa mitä on lähiruoka mistä se tulee ja ketkä sitä tuottavat. Savolaisuus on makuasia -hanke on osa hankekokonaisuutta joka liittyy Pohjois-Savolle myönnettyyn Europian Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-2021 -tunnukseen. Kouluruokapajojen toteuttaminen Kuopion alueella on Savon ammattiopiston vastuulla.

 

Lisätietoja hankkeesta

Anu Arolaakso p. 044 785 4048 anu.arolaakso(at)sakky.fi
Lue lisää nettisivulta tastesavo.fi/savolaisuus on makuasia