17.5.2024

Luomu maistuu ja näkyy Taitaja2024-tapahtumassa

Taitaja2024-tapahtumassa käytetään luomu- ja lähituottajien raaka-aineita eri puolilta Suomea. Luomutuotanto huomioi ympäristön eläinten ja ihmisten hyvinvoinnin. Lähituotteet tukevat paikallisia tuottajia ja alueen elinvoimaisuutta. Kilpailulajeissa ja ruokatarjoiluissa käytetään mm. näiden tuottajien raaka-aineita: Alavuden Öljynpuristamon luomuöljyä Munax Oy:n luomumunia Laitilasta Helsingin Myllyn luomuhiutaleita Järvenpäästä Lihatalo Tammisen lihatuotteita Vantaalta Rajamäen luomumausteita Helsing

Taitaja2024 Kuopio -tapahtumassa vastuullisuuden eri näkökulmat ekologinen sosiaalinen kulttuurinen ja taloudellinen on huomioitu sekä järjestelyissä että itse kilpailutehtävissä.

Tänä vuonna tapahtuman ruokatarjonnassa sekä erityisesti Kokki ja Leipuri-Kondiittori kilpailulajeissa korostuu ekologinen vastuullisuus ja luomutuotteet ovat ensimmäistä kertaa mukana näin mittavasti.  

 

Miksi luomu?

Luomutuotanto on oleellinen osa vastuullista ja kestävää ruokatuotantoa. Luomu on myös tärkeässä roolissa globaalin kestävyyskriisin ratkaisemissa. Maa- ja metsätalousministeriön kansallisessa Luomu 2.0 -ohjelmassa todetaan että kaikkien ruoka-alan ammattiin opiskelevien tulisi saada perustiedot luomusta. Ammatillinen koulutus on merkittävässä roolissa luomuosaamisen kehittämisessä ja koulutuksen tulee taata että kaikilla tulevilla ruokaketjun ammattilaisilla on perustieto ruoan eri tuotantotavoista sekä niiden ympäristö- ja ilmastovaikutuksista. 

Luomuraaka-aineiden käytön huomioimisella Taitajien kilpailutehtävissä halutaan lisätä opiskelijoiden osaamista vastuullisesta ruoantuotannosta.

 

Luomu Kokki- ja Leipuri-Kondiittori lajeissa

Taitaja-kilpailulajeissa ei etsitä ainoastaan parasta suoritusta tai voittajaa vaan osoitetaan jo opittuja taitoja ja tietämystä. Kilpailuun osallistuminen on myös hyvä tilaisuus oppia uutta sekä kehittyä toimimaan vastuullisemmin.

Kokki-lajissa menestyvän kilpailijan on hallittava kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana. Lisäjännitettä Kokki-lajin kilpailuun tuo Foody Allen Oy:n lahjoittama 1500 € stipendi jonka saajan tulee osoittaa erityistä kestävän kehityksen mukaisten toimintojen osaamista sekä kirjallisessa tehtävässä että kilpailusuorituksessa.

Kuopiossa Taitaja2024 Kokki- ja Leipuri-Kondiittori -kilpailutehtävissä on runsaasti mukana luomuraaka-aineita. Kilpailijoiden tulee huomioida kilpailutehtävien suunnittelussa raaka-ainevalintojen ympäristö- ja ilmastovaikutukset. Lisäksi tulee osata kertoa mitkä käytetyistä raaka-aineista on luomua. Pääosa käytössä olevista luomutuoretuotteista tulee Pohjois- ja Etelä-Savon alueelta. Luomutuotteita ovat mm. jauhot liha kananmunat porkkana palsternakka kaali maustekastikkeet etikka ja rypsiöljy. Onpa mukana myös paikallista tuoretta mansikkaa tietysti Suonenjoelta.

 

 

Luomu maistuu myös tapahtumakävijöiden lautasilla

Luomu maistuu kaikkien tapahtumaan osallistuvien kilpailijoiden ja huoltajien lautasilla. Tapahtuman aikana tarjottavien aterioiden valmistuksessa käytetään paikallisten luomutuottajien tuoretuotteita mm. luomuporkkanaa ja -kaalia. Lisäksi tapahtumassa hörpitään luomukahvia ja -teetä ja VIP-loungessa on tarjolla luomusavupalvileikkelettä.

Paikallista makua kilpailuvieraiden lautasille tuovat mikäpäs muu kuin kalakukko ja viljattomat välipalasämpylät.

 

Taitaja2024 tapahtuman vastuullisuus on Sakkyn arvojen mukaista

Kestävän tulevaisuuden tekijä -strategiamme mukaisesti haluamme teoillamme rakentaa niin ekologisesti kulttuurisesti sosiaalisesti kuin taloudellisesti kestävää tulevaisuutta. Oman toimintamme lisäksi edistämme ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisuutta myös laajemmin työelämässä ja yhteiskunnassa.