Haastattelimme välinehuollon opiskelija Ekaterina Malyshkinaa. Ekaterina on kotoisin Venäjältä mutta asunut Suomessa yli 17 vuotta ja Kuopiossa vuodesta 2010. Vuonna 2013 hän valmistui Savon ammattiopistosta merkonomiksi mutta ehti työskennellä ammatissaan melko vähän aikaa. Sitten Ekaterina sai lapsia ja työelämään tuli taukoa.
Milloin olet valmistunut välinehuoltajaksi? Miten pitkään opinnot kestivät?
Välinehuoltajaksi olen valmistunut joulukuussa 2021. Koulutukseni on kestänyt yhteensä 1.5 vuotta. Monet yleiset opinnot kuten matematiikka ja kielet luettiin hyväksi aikaisemmasta tutkinnosta. Loput puuttuvat kurssit olen suorittanut helposti verkkokursseina oman tahdin ja minulle sopivan aikataulun mukaan.
Miksi hakeuduit välinehuoltoalan koulutukseen?
Ensin haluaisin sanoa että en tiennyt tästä ammatista mitään. Yksi tuttavani joka oli silloin jo töissä välinehuoltajana on kertonut minulle vähän tästä työstä. Monet ihmiset eivät todellakaan tiedä kuka välinehuoltaja on mitä hän tekee työssään. Koska minulla oli pitkä tauko työelämässä työpaikan saaminen oli vaikeaa enkä halunnut palata myyjän ammattiin. Päätin kokeilla itseäni täysin uudessa ammatissa koska terveydenhuolto ja sairaalamaailma olivat minulla täysin vieraita alueita. Tiesin että siellä on erittäin hyviä työllistymismahdollisuuksia ja minulle oli tärkeää että en saa pelkkä uutta tutkintotodistusta vaan löydän työpaikan.
Millaista välinehuoltoalan opiskelu oli? (mitä muistat opintojen aiheista työskentelytavoista opetusmenetelmistä muut opiskelijat ja ryhmähenki oppilaitos tilat työelämäjaksot ja työpaikat ammatillinen kasvu tai mitä muuta tulee mieleen ja haluat jakaa)
Muistan opiskeluajan positiivisella tunteella. Meillä oli upea opiskelijaryhmä ja opettaja joka on alansa huippuammattilainen. Jokaisella opiskelijalla on oma tarinansa ja työtaustansa. Oppimisprosessi sujui hyvin. Saimme kaikki tarvitsemamme opiskelua varten. Luokkatilat oppimismateriaalit vastasivat aina tarpeitamme. Minulla ei ollut ongelmia aineen ymmärtämisessä mutta oli myös niitä joilla oli heikompi kielitaito ja tietysti se oli heille vaikeampaa mutta opettajat ottivat tämän huomioon ja löysivät jokaiseen oman lähestymistavan ja auttoivat niin paljon kuin mahdollista.
Mikä oli parasta koulutuksessa?
Oli kivaa se että jokainen opiskelija sai opiskella oman ohjelmansa mukaan. Joku tarvitsi enemmän aikaa joku eteni nopeammin mutta sai itse valita opiskelutahdin ja itselleen sopivimman suunnitelman. Kaikilla ihmisillä on erilaiset elämäntilanteet joillain on pieniä lapsia joillakin jotain muuta ja koronapandemia on tehnyt omia säätöjä. Samalla jokainen opiskelija pääsi etenemään oppimisessa omaan tahtiinsa. Koulutus ei koostunut pelkästään pöydän ääressä istumisesta joka toinen kuukausi harjoittelujakso monipuolisti oppimisprosessia suuresti.
Miten työllistyminen eteni kohdallasi? (teitkö oppisopimuksella osan opinnoista olitko ollut tässä työpaikassa jo opiskeluaikana työelämäjaksolla jne.)
Työelämäjaksoja oli useita. Suurin osa niistä oli Kysin osastoilla ja Välinehuoltokeskuksessa. Keväällä 2021 sain mahdollisuuden päästä tähän työpaikkaan. Kyllä ensin oli harjoittelujakso sen jälkeen tein opintoja oppisopimuksella. Sitten minulle tarjottiin kesätyötä jne. Syksyllä 2021 sain työsopimuksen ja kertyneitä lomapäiviä käytin siihen että suoritin viimeiset näytöt KYSin välinehuoltokeskuksessa.
Missä työskentelet tällä hetkellä miten pitkään olet työskennellyt tässä työpaikassa?
Työskentelen välinehuoltajana THL:ssä asiantuntijamikrobiologiayksikössä vesilaboratoriossa. Jos otetaan kaikki oppisopimusjaksot huomioon ja lasketaan yhteen tulee melkein vuosi täyteen kun olen täällä töissä.
Mitä työtehtäviisi kuuluu millainen on tyypillinen työpäiväsi? (onko tyypillistä työpäivää vai vaihtelevatko onko tiimiä kenen kanssa teet töitä mahdolliset työajat jne.)
Tämä on vesilaboratorio. Täällä työskentelevät erilaiset tutkijat ja laborantit jotka tekevät erilaisia vesianalyyseja jne. Tehtävääni kuuluu mm. tarjota heille steriilejä työvälineitä ja instrumentteja. Minun vastuullani on hoitaa välineet oikeanmukaisesti jotta heidän työnsä tulokset eivät häiriinny. Omassa työssä käytän koneita kuten: instrumenttien pesukoneet kuivauskaapit kuumailmasterilointi- sekä höyrysterilointilaitteet.
Millaiset valmiudet välinehuoltoalan koulutus antoi työelämään? Ja miten kehittäisit koulutusta?
Tietenkin tässä ammatissa ei ole mitään tekemistä ilman koulutusta. Ihmisellä on oltava käsitys työstä taitoja ja vahva ymmärrys kaikesta: vastuusta aseptista omatunnosta. Koulutus antaa ne kaikki. Minusta välinehuoltoalan koulutus vastaa nykyaikaa ja antaa kaiken mitä opiskelija työssä tarvitsee.
Mitä haluat sanoa sellaiselle henkilölle joka pohtii välinehuoltoalalle hakeutumista?
Jos olet valmis vastuulliseen työhön joka on vaativa fyysinen monipuolinen jos olet tarkka ja järjestelmällinen jos haluat työskennellä terveydenhuollossa sitten kannattaa hakea välinehuoltoalalle. Alalla on hyvät työllistymismahdollisuudet ympäri Suomea.
Mitä muut haluaisit kertoa? (eli tähän voit lisätä omia ajatuksia kysymysten ulkopuolelta )
Opiskelun aikana kannattaa aina kokeilla eri harjoittelupaikkoja. Sitten kokeilemalla saat eniten hyödyllistä tietoa välinehuoltajan työstä ja sen tehtävistä eri paikoissa. Kyllä opistolla on hyvät mahdollisuudet siihen. Aina pitää kysyä opettajalta ja saat tarvittavan avun. Ei kukaan jää ilman tukea. Kun elämäntilanne sitä vaati koulussa on ihmisiä jotka auttavat.
Välinehuollon opinnot maahanmuuttaneille katso koulutuksen tiedot koulutuskalenterista.
Kiinnostuitko opinnoista? Kysy rohkeasti lisää