19.3.2021

Kipsauksen mestariksi Savon ammattiopistosta

Panu Pöyhtäri
Kipsauksen mestariksi Savon ammattiopistosta

Ammatillinen kipsaustutkintokoulutus alkoi Suomessa vuonna 2001 erikoisammattitutkinnolla. Kuopiossa koulutusta on järjestetty alusta alkaen. Vuonna 2011 mukaan tuli alan ammattitutkinto. Tällä hetkellä Savon ammattiopisto on ainoa koulutuksenjärjestäjä Suomessa jolla on tarjolla alan ammatti- ja erikoisammattitutkinto.  Kipsimestariksi voi valmistua immobilisaatiohoidon erikoisammattitutkinnosta ja kipsiteknikoksi terveysalan ammattitutkinnosta immobilisaatiohoitotyön osaamisalalta.

Kipsimestari opiskelijat ja opettajat heittävät lunta ilmaan.

Kipsauskoulutuksen tauolla käydään välillä virkistäytymässä ulkona.

Lapinlahtelainen Piia on töissä Kuopion Pohjola Sairaalassa ja on valmistunut lähihoitajaksi vuonna 2006. Hänellä on työkokemusta vanhustenhoidosta ensihoitoon. – Lähdin opiskelemaan oppisopimuksella erikoisammattitutkintoa kun halusin lisää ammattitaitoa ja työkaluja nykyiseen tehtävään.

Piia sai valmiiksi erikoisammattitutkinnon joulukuussa 2020. Vertaisoppiminen on suuressa roolissa kun ryhmässä on ammattilaisia alan eri työpaikoilta. – Opin koulutuksessa paljon mm. eri tapoja tehdä asia kuin miten aiemmin olin sen tehnyt. Se oli oikeastaan koulutuksen paras anti hehkuttaa Piia. Erikoisammattitutkinto on sisällöltään laaja ja koulutuksen aikana Piia teki sellaisia kipsejä ja tuentoja joita ei ollut ennen tehnyt.

Kuopion alueella yksityisellä puolella Pohjola Sairaala tarjoaa ainoana yrityksenä jatkuvan kipsaajan palvelua. – Kun kävin erikoisammattitutkinnon niin Pohjola Sairaala sain minusta osaavamman työntekijän.

Piian työpäivät ovat vaihtelevia ja jokainen hoitaja on vuorollaan myös asiakaspalvelussa vastaanotossa. – Suurin osa työtehtävistä on päivystyksellisiä kipsauksia pieni osa on vain kontrollikäyntejä.

Kipsimestari koulutus nainen.

Koulutus on hyvin käytännönläheistä ja tekemällä opitaan paljon. – Opettajat ovat pitkän linjan ammattilaisia ja erittäin hyviä omassa työssään. Tutkinnon osaamisen arviointi perustuu näyttöihin. Suuri vastuu onkin työpaikkakouluttajalla eli minkälaisen vastuun hän ottaa miten paljon hän kertoo ja on mukana.

Opiskelijaryhmästä Piialle on jäänyt mieleen ystävyyssuhteiden lisäksi ryhmän tuki ja ammatillisten asioiden jakaminen. Tulevaisuudessa Piia haluaa olla entistä parempi ammattilainen. – Tässä et tule koskaan valmiiksi aina tulee uusia juttuja.

 

Osmo jakaa kokemustaan kisälleille

Osmo Markkasella on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus Kuopion yliopistollisen sairaalan palveluksessa. Päivityspoliklinikalla Osmolla vierähti 23 vuotta leikkaussalissa 7 vuotta ja viimeiset 4 vuotta ortopedian poliklinikalla kipsimestarina.

Osmo on yksi ensimmäisistä Suomessa kipsimestariksi valmistuneista opiskelijoista vuonna 2006 ja on nyt jakamassa tietotaitoaan nykyisille opiskelijoille. – Tämä nykyinen mestari-kisälli kurssi on hyvä kun kokemusta on jo tarjolla valmiina verrattuna siihen itse suorittamaani. Kisälli (kipsiteknikko) koulutukseen pääsee vaikka kokemusta ei ole juuri lainkaan kipsauksesta.

Osmo näyttää oman version kipsauksista. – Sen minkä teen niin pyrin perustelemaan tekniikkani miksi teen näin vakuuttaa Osmo.

Kipsimestari koulutus mestari ja kisälli.

Alan kehittymisen ja tulevaisuuden Osmo näkee hyvänä. – Kun aloitettiin vuonna 2005 immobilisaatiokenttä oli valtakunnallisesti aika ”villiä länttä”. Ei ollut standardeja miten kuuluisi tehdä. Siitä on tultu kokonaisuuksien hallintaan anatomia ja kinesiologia ovat tulleet mukaan. Ala on menossa entistä perusteellisempaan ja syvempään opetukseen.

Ala on hyvin pitkälti käsityötä mutta jotakin on mitä hyödynnetään tehdasvalmisteina. – Ortoosit ovat kehittyneet löytyy mm. saranallisia käsi- ja jalkaortooseja. Haasteita asiakkaiden kanssa on silloin jos asiakas ei ole syystä tai toisesta ”mukana”. Varsinkin vanhempien ikäryhmien kohdalla dementia tai alzheimerin tauti voi vaikuttaa hoitoon mutta näissäkin tapauksissa pitää vaan tehdä sellainen tuenta joka sopii tilanteeseen.

Suomessa on tänä päivänä yhtenäinen immobilisaation opetus sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. – Valtakunnallisesti Savon ammattiopiston opettajat Sinikka Kamula ja Katri Rämänen ovat tehneet ison työn että koulutuksia on pidetty Helsingistä Rovaniemelle ja opetus on toimivaa nostaa Osmo.

Osaajille on kysyntää koko ajan. Osmo kannustaa hakeutumaan koulutuksiin. – Meillä KYS:ssakin on osaajista pulaa ja lähivuosina eläköityy myös tekijöitä. Koulutuksissa on ajanmukaiset materiaalit ja työvälineet. Lähipäiviä koulutuksessa on n. 1 krt / kk perjantai-ilta ja lauantai.

Hae koulutuksiin jatkuvassa haussa www.sakky.fi/koulutushaku

Haapapuuhakkeesta tehtyjä kipsin levyjä laatikossa.

Haapapuuhakkeesta tehtyjä ekologisia kipsaukseen tehtyjä levyjä.

Videolla Savon ammattiopiston opettaja Sinikka Kamula esittelee ortoosia ja kipsimestari Piia kipsissä käytettävää puupohjaista (haapaa) ekologista levyä.