23.2.2021

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista pätevyyttä ja osaamista Savon Voimalle ja Kuopion Energialle

Panu Pöyhtäri
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista pätevyyttä ja osaamista Savon Voimalle ja Kuopion Energialle

Mika Sutinen toimii Savon Voima Oyj:lla käyttöpäällikkönä kaukolämmön tuotannossa ja jakelussa Siilinjärven ympäristössä ja Jari Morko kunnossapitovastaavana koko Savon Voiman toiminta-alueella. Mika opiskelee työn ohessa Savon ammattiopistossa energia-alan erikoisammattitutkintoa voimalaitosmestariksi ja Jari opiskelee energia-alan ammattitutkintoa voimalaitoksen käyttäjäksi. Koulun penkillä ei olla ensimmäistä kertaa vaan Mika Sutinen on kouluttautunut aikaisemmin insinööriksi ja suorittanut myös voimalaitoksen käyttäjän koulutuksen joka on mahdollistanut häntä hakemaan alikonemestarin pätevyyskirjan. Nyt meneillään oleva voimalaitosmestarikoulutus ja soveltuva työkokemus antaa hänelle mahdollisuuden hakea konemestarin ja mahdollisesti myöhemmin ylikonemestarin pätevyyskirjaa. Jari Morko puolestaan tähtää koulutuksella ja riittävällä työkokemuksella alikonemestarin pätevyyskirjaan.

Varkauden kampus on erinomainen paikka energia-alan opiskeluun sillä samalta tontilta löytyy alakohtaista koulutusta aina ammattitutkinnosta ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Voimalaitoksen käyttäjän ja voimalaitosmestarin tutkintonimikkeisiin tähtäävien koulutusten tutkintovastaava ja kouluttaja Mikko Turunen ja kouluttaja Katja Häkkinen ovatkin erittäin tyytyväisiä koulutuksen järjestämiseen juuri Varkauden kampukselta käsin. Savon ammattiopisto järjestää ammatti- ja erikoisammattitutkintojen koulutuksen yhteistyössä Savonia ammattikorkeakoulun kanssa. Savon ammattiopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyö energia-alan koulutuksissa tuottaa opetukseen monipuolisen ja ammatillisen tietämyksen ja uskottavuuden. Molempien oppilaitosten henkilökunnasta löytyy energia-alan ammatillista osaamista ja monipuolista tietämystä sekä vahvaa pedagogista osaamista.

Kouluttaja Mikko Turunen olikin juuri hän joka antoi Mika Sutiselle kipinän opiskeluun. – Mukaan lähtemistä auttoi se että opiskelut olivat tässä ”lähinurkilla”. Jari Morko puolestaan sai vinkin opinnoista esimieheltään Mikalta. – Tilaisuuteen oli hyvä tarttua kun varsinaista energia-alan koulutusta ei ollut takana. Sama tilanne on monella muullakin voimalaitoksella työskentelevällä. Ammatillisella puolella ei ole perustutkintoa joka kouluttaisi nimenomaan voimalaitoksen käyttö- ja kunnossapitotehtäviin vaan voimalaitoksille työllistytään paljon vaihtelevien ammatillisten koulutusten kautta.

energia-alan kaksi opiskelijaa lämpövoimalan edessä talvella.

Oik. Savon Voiman Mika Sutinen opiskelee energia-alan erikoisammattitutkintoa voimalaitosmestariksi ja Jari Morko opiskelee energia-alan ammattitutkintoa voimalaitoksen käyttäjäksi.

Savon Voima työnantajana on tukenut Mikan ja Jarin opiskeluja monin tavoin. Lähipäivien opiskeluihin on voinut käyttää työaikaa. Tutkinnon osien näyttöjen yhteydessä Mika ja Jari ovat joutuneet syventymään perinpohjaisesti Savon Voiman energiantuotantoprosesseihin ja toimintatapoihin.

Opinnot etenevät hyvin verkko-oppimisympäristössä

Sekä ammattitutkinnon että erikoisammattitutkinnon koulutus järjestetään monimuoto-opetuksena johon sisältyy sekä itsenäisesti suoritettavaa että lähiopetusta. Lähiopetuspäiviin on mahdollista osallistua normaalisti joko paikan päällä oppilaitoksessa verkkovälitteisesti reaaliajassa tai aikaan ja paikkaan sitomattomasti verkko-oppimisympäristön avulla. Korona-aika on tuonut omat haasteensa opiskeluihin kun alkusyksyn 2020 jälkeen lähipäiviä ei ole voitu järjestää perinteiseen tyyliin oppilaitoksessa. Sen sijaan lähipäivät on toteutettu verkko-oppimisympäristöä hyödyntäen etäyhteyksillä. Sutinen ja Morko toteavat positiivisena puolena nykyisessä lähiopetusmallissa että matkustaminen lähipäiville on jäänyt pois. Ajankäytöllisesti tästä hyötyvät erityisesti kauempaa tulevat opiskelijat ja heidän työnantajansa. Koulutukset ovat keränneet opiskelijoita lähiseudun lisäksi myös mm. Helsingistä Imatralta Raumalta Jyväskylästä ja Rovaniemeltä. Yhteensä opiskelijoita on ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa 52.

Mikan ja Jarin opinnot etenevät hyvin. – On vaatinut ehkä enemmän perehtymistä asioihin omalla ajalla mutta opinnot ovat sujuneet hyvin aikataulussa ollaan naurahtaa Mika. Jarilla on samaan aikaan meneillään insinööriopinnot Savonia ammattikorkeakoulussa. – Aika huisketta on ollut kun alkaa illalla tehtäviä tekemään mutta toistaiseksi on sujunut ihan ok myöntää Jari. Molemmat ovat hieman kaivanneet perinteisiä lähiopetuspäiviä joissa pääsi verkostoitumaan opiskelukavereiden kanssa.

Ammattitaito kehittyy

Molemmilla opiskelijoilla on odotukset täyttyneet oman ammattitaidon kehittymisen kohdalla. Avoin ja keskusteleva ilmapiiri opiskelijoiden ja kouluttajien välillä on ollut tärkeää. – Koulutuksen myötä oma tietämys voimalaitosalasta on syventynyt ja hyvä lisä on ollut myös kokemusten jakaminen opintojen yhteydessä toteaa Mika. – Ongelmanratkaisukyky paranee koulutuksen myötä nostaa Jari esille lisää koulutuksen hyviä puolia.

Koulutukset lisäävät alan ihmisten verkostoitumista ja kontakteista voi olla paljon hyötyä eri tilanteissa koulutuksen jälkeenkin. Mika Sutinen ja Jari Morko kannustavatkin alalla toimivia hakeutumaan energia-alan ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon. Ammattitutkinnon jälkeen on luonnollista on jatkaa erikoisammattitutkintoon mikä on myös Jarilla sunnitelmissa näillä näkymillä ensi syksyn valmistumisen jälkeen. – Henkilökohtaisella opintosuunnitelmalla saadaan räätälöityä kyllä hyvin opiskelut vähän kiirempäänkin aikatauluun.

energia-alan ammattitutkinnon opiskelija lämpövoimalan näyttötaululla.

Käyttöinsinööri Mika Penttinen Kuopion Energia Oy:lta opiskelee energia-alan ammattitutkintoa.

Kuopion Energian Mika Penttinen opiskelee ammattitutkintoa

Mika Penttinen työskentelee käyttöinsinöörinä Kuopion Energia Oy:lla. Hän on samalla esimiehenä kaukolämmön ja kaukokylmän mekaanisen kunnossapidon ja käytön neljälle työntekijöille. Tärkeä osa Mikan tehtävää on toimia myös päivystysringissä. – Päivystäminen vaatii hyvää kenttätuntemusta jotta osaa toimia häiriötilanteissa itsenäisesti sanoo Mika.

Mika opiskelee työn ohessa energia-alan ammattitutkintoa voimalaitoksen käyttäjäksi tähtäimenään alikonemestarin pätevyyskirja. Pätevyyskirja mahdollistaa toimimisen pätevyyskirjan mukaisesti kattilalaitoksen käytönvalvojan työtehtävissä.

– Kuopion Energia näytti vihreää valoa koulutuksen suorittamiselle ja on antanut aikaa ja laitteita tutkinnon suorittamiseen. Kun noin vuosi sitten aloitin nykyisessä tehtävässäni niin koulutus on toiminut jopa perehdytyksenä ja oppina ympärillä olevista asioista mm. lämmöntuotannosta vakuuttaa Mika Penttinen.

Odotukset opiskelusta täyttyneet

Odotuksena Mikalla oli saada laaja osaaminen ja näkemys kaukolämpöalalta jota voi hyödyntää omassa työssä ja kehittyä siinä. Tavoitteena oli saada osaamista myös sellaisista asioista jotka eivät kuulu omaan toimenkuvaan voimalaitos- ja kaukolämpöalalla. – Parasta on että opiskelujen kautta on joutunut tutustumaan sellaisiin asioihin ja tekniikoihin joihin ei välttämättä muuten tulisi perehdyttyä työn lomassa.

Opiskelusta Mika Penttinen on saanut laajasti perustietämystä. – Kaikki uuden oppiminen on ollut hyödyllistä ja palkitsevaa. Olen oppinut uutta asiaa kaikesta kurssien sisällöistä sekä saanut tukea vanhoille tiedoille ja olettamuksille. Tärkeää on ollut sekin että olen saanut vanhoja jo unohtuneita asioita ”takaisin tietopankkiini”.

Koulutus on sujunut Mikalla hyvin. Vuosi sitten aloitettu koulutus on tarkoitus saada suoritettua tämän kevään aikana. – Työn ohessa opiskelu vaatii opiskelijalta motivaatiota oppia uutta. Ilman motivaatiota olisi huomattavasti hankalampaa. Opiskelu työn ohessa on myös haasteellista koska välillä ei aikaa meinaa löytyä kurssien suorittamiseen mutta hyvin on toistaiseksi selvitty.

Opiskelijoita 1-2 vuotta opiskelevassa ammattitutkintoryhmässä on 29. Osa valmistuu jo nyt toukokuussa. – Koulutusaikaan vaikuttavat erityisesti aiempi koulutus työtehtävät ja motivaatio. Esimerkiksi Mika pystyi suorittamaan esimiehen tutkinnon osan suoraan näytöllä sanoo lehtori Mikko Turunen.

Yrityksen rooli koulutuksessa

Sekä opiskelija Mika Penttinen että ammatti- ja erikoisammattitutkinnon tutkintovastaava Mikko Turunen näkevät selkeästi yrityksen saamat hyödyt koulutuksesta. – Yritys hyötyy saadessaan lisää ammattitaitoa talon sisälle mikä edesauttaa yritystä kehittymään ja toimimaan oikealla ja nykyaikaisella tavalla.

Kuopion Energia on ollut tiivisti mukana Mikan ammattitutkintokoulutuksessa mm. täsmäohjauksella ja omilla koulutuspäivillä. – Täsmäohjaukseksi voidaan lukea voimalaitoksemme henkilökunnan tuki voimalaitokseen liittyvissä opinnoissa. Olemme sopineet ja pitäneet omia koulutuspäiviä ammattitutkinnon sisältöihin  liittyvistä asioista. Koulutuksissa olemme käyneet käytännön toimintaamme läpi ja sen jälkeen kiertäneet kentällä katsomassa koneita ja laitteita. Näistä koulutuksista on ollut suuri apu opiskelussa.           

Koulutuksen sisällöt laajoja

Mika Penttinen peukuttaa koulutuksen sisältöjä ja opetusta. – Koulutuksen sisältö on ollut laaja ja siksi olen pitänyt sisällöstä. Samoin kaikki tutkinnon osista erikseen tehtävät näytöt ovat olleet laajoja ja se on ollut mielestäni oppimisen kannalta hyvä asia. Silloin on joutunut paneutumaan moniin asioihin syvällisemmin ja tämä on palvellut oppimista. Opetus on ollut laadukasta unohtamatta opiskelumateriaaleja jotka ovat olleet hyviä. Opiskelumateriaalien laadukkuutta pidän tärkeänä koska hyviin opintomateriaaleihin voi tukeutua jatkossakin.                    

Ainoastaan opiskelijoiden verkostoituminen on jäänyt vähemmälle lähipäivien muuttuessa koronarajoitteiden vuoksi verkkovälitteisiksi.  – Hyvää tässä tilanteessa on ollut kuitenkin verkko-oppimisympäristöön lähiopetuspäivistä tehdyt tallenteet joista tarvittaessa pääsee kertaamaan asioita myöhemminkin ja näyttöjä varten painottaa Mika. Koulutus on laajuudeltaan sopivan kattava opiskelijan oppimisen kannalta. – Laadukas koulutus antaa laaja-alaisen näkemyksen koko lämmön tuotantoon voimalaitoksen polttoaineen vastaanotosta kaukolämpöasiakkaaseen asti ja laajalti siltä väliltä.

Erikoisammattitutkinto ja konemestarikirja tähtäimessä

Ammattitutkinnosta valmistuttuaan Mika Penttinen aikoo suorittaa energia-alan erikoisammattitutkinnon. – Tavoitteena on tulla oman alani rautaiseksi ammattilaiseksi jonka ammattitaito kattaa oman toimen sisällön lisäksi myös siihen läheisesti liittyvät muut toiminnot.

Haku energia-alan koulutuksiin: Savon ammattiiopiston energia-alan ammattitutkinto voimalaitoksen käyttäjä ja energia-alan erikoisammattitutkinto voimalaitosmestari:  www.sakky.fi/energiaat ja www.sakky.fi/energiaeat

Kysy lisää koulutuksista: Lehtori Mikko Turunen mikko.turunen@sakky.fi 044 785 3166