Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus, lyhyesti TELMA, on suunniteltu opiskelijoille, jotka tarvitsevat vamman tai sairauden vuoksi yksilöllistä ja laaja-alaista erityistä tukea. Koulutuksen tavoitteena on tukea opiskelijoita löytämään oma polkunsa kohti hyvää ja itsenäistä elämää. Pääsääntöisesti tavoitteena ei ole jatkaa ammatilliseen koulutukseen, vaan vahvistaa elämänhallintaa, arjen taitoja ja omatoimisuutta.
TELMA-koulutuksen kesto on 1–3 vuotta, ja se toteutetaan opiskelijan yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.
TELMA-koulutuksen tavoitteena on auttaa opiskelijaa löytämään omat vahvuutensa ja hyödyntämään niitä mahdollisimman hyvin oman toimintakyvyn puitteissa. Opinnot painottuvat elämän jokapäiväisten taitojen oppimiseen, joita tarvitaan niin kotona, arjessa kuin yhteiskunnassa toimimiseen.
Koulutuksessa harjoitellaan vuorovaikutustaitoja, ryhmässä toimimista ja viestintää sekä kodinhoidon taitoja, kuten leipomista, ruoanlaittoa ja siivousta. Lisäksi opiskellaan asumisen käytännön taitoja ja tutustutaan työelämään tuetusti.
Yksilöllinen tuki ja ohjaus
TELMA-opinnot tarjoavat kokonaisvaltaista tukea opiskelijan itsenäistymiseen. Koulutuksen aikana selvitetään myös tarvittavat ohjaus- ja tukipalvelut sekä apuvälineet, joita opiskelija tarvitsee itsenäiseen elämään. Yhteistyö moniammatillisen verkoston, kuntoutuspalveluiden ja opiskelijan lähipiirin kanssa varmistaa, että opiskelija saa tarvitsemansa tuen ja ohjauksen koko opintojen ajan.
Opinnot osana kuntoutusta
TELMA-koulutus on tiivis osa opiskelijan kokonaiskuntoutusta. Opinnot suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä opiskelijan lähipiirin ja moniammatillisen verkoston kanssa. Koulutuksen alussa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), joka määrittää opiskelijan oppimistarpeet, tavoitteet ja etenemisen. Suunnitelmaa tarkistetaan tarpeen mukaan koulutuksen edetessä. Koulutuksen aikana suoritetaan 60 osaamispistettä opiskelijan yksilöllisten oppimistarpeiden ja -valmiuksien mukaisesti.
Satelliittimalli vaativan erityisen tuen opiskelijalle TELMA-koulutuksessa
TELMA-koulutuksessa opiskelijalla voi olla mahdollisuus opiskella satelliittimallilla. Tämä tarkoittaa HOKS:n mukaista, tavoitteellista koulutusta, joka toteutetaan yksilöllisessä oppimisympäristössä yhteistyössä toisen palveluntuottajan kanssa. Yhteistyö oppimisympäristön tarjoavan kumppanin kanssa suunnitellaan huolellisesti valintaprosessin aikana. Satelliittiopiskelu noudattaa TELMA-koulutuksen toteutussuunnitelmaa ja räätälöidään opiskelijan tarpeiden mukaan.
Satelliittiopetuksen oppimisympäristö voi olla esimerkiksi asumisyksikkö tai työ- ja päivätoimintakeskus. Oppimisympäristö suunnitellaan aina opiskelijan yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti.
Jokaiselle satelliittiopetuksessa olevalle opiskelijalle laaditaan sopimus, jossa määritellään opetuksen toteutustavat ja käytännöt. Sopimuksessa sovitaan muun muassa
- kontaktiopetuksen määrä
- etäopetuksen toteutustavat ja -paikka
- oppivelvollisuusikäisen opiskelijan ruokailun järjestäminen
- vakuutukset.
Opintojen aloitus ja oppimisympäristön suunnittelu tehdään yhteistyössä opiskelijan, hänen verkostonsa, palveluntuottajan ja oppilaitoksen kanssa. Satelliittimalli perustuu hakijan yksilöllisiin tuen tarpeisiin, jolloin otetaan huomioon opiskelun oikea-aikaisuus, opiskelijan toimintakyky sekä oppimisympäristön soveltuvuus. Päätöksen opiskelijaksi ottamisesta ja opetuksen toteutustavoista tekee oppilaitos.
Lisätietoja satelliittimallin mahdollisuuksista saa ottamalla yhteyttä kouluun.








Savon ammattiopistossa alaa voi opiskella Savilahden kampuksella Kuopiossa ja Toivalan kampuksella Siilinjärvellä. Tutustu kampuksiin: