Opiskelu

Kaksi nuorta opiskelijaa ja opettaja pöydän äärellä.

Tältä sivulta löydät tarpeellista tietoa lukio-opintojesi kulusta ja etenemisestä.

Opiskelun tukena on laaja joukko opinto- ja ohjauspalvelujen ammattilaisia. Muista myös pitää omasta jaksamisestasi ja terveydestäsi huolta – opiskeluhuolto auttaa! Opiskeluajan mahdollisuudet kannattaa käyttää hyödyksi. 

Varkauden lukion lukuvuosi 2023–2024 käynnistyy 9.8.2023, ja 1. vuosikurssilaisilla koulu alkaa klo 09.00 ja 2.–4. vuosikurssilaisilla klo 10.00.

Lukion työ- ja loma-ajat lukuvuodelle 2023–2024 (pdf). 

Kaksi opiskelijaa tietokoneen ääressä; katsovat kameraan.

Lukio-opiskelu

Lukiossa opiskelu on itsenäisempää kuin peruskoulussa. Olet vastuussa, että tarvittava opintomäärä kertyy.

Oma oppimistyyli vaikuttaa siihen, miten omaksut uutta tietoa. Oppimistyyliin voi myös vaikuttaa. 

Opinto-ohjaus

Yksin ei kuitenkaan tarvitse asioita pohtia. Opinto-ohjaajat ja muu lukion henkilökunta ovat apunasi ja tukenasi.

 

Oma jaksaminen ja opiskeluhuolto

Lukio-opinnot ovat täyttä työtä ja vaativat keskittymistä ja aikaa. Muista huolehtia itsestäsi. Aina omat voimavarat ja jaksaminen ei kuitenkaan riitä. Yksin ei kenenkään tarvitse pärjätä. Apua ja tukea on saatavilla.

Opiskelijanainen ulkona.

Arviointi

Opiskelijana saat arvion omaksumistasi tiedoista ja taidoista. Arvosanoja voi myös korottaa.

Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto on lukio-opintojen huipentuma. Ylioppilastutkinnon voi suorittaa hajautetusti kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana tai kerralla.

Kaksi opiskelijaa tietokoneen ääressä; katsovat kameraan.

Kansainvälisyys

Lukiovuodet ovat oiva mahdollisuus myös kielitaidon kartuttaiseen ja kulttuureihin tutustumiseen.

Sporttikurssit

Varkauden lukiossa voit yhdistää opiskelun ja urheilun.

Opiskelijakunta

Opiskelijakunta hoitaa edunvalvontaa ja järjestää tapahtumia. 

Varkauden lukion Slice-opiskelijakortti

Otamme käyttöön uuden ja monipuolisen Slice-opiskelijakortin! Varkauden lukion opiskelijat voivat hakea maksuttoman ja digitaalisen Slice-opiskelijakortin, jolla saa tuhansia etuja niin paikallisesti kuin ympäri Suomea. Päätoimiset opiskelijat saavat Slice-kortilla myös Matkahuollon ja VR:n edut käyttöön.

Nikotiiniton kampus 

Varkauden lukion kampus on nikotiinitton. Nikotiinittomuus tarkoittaa, että tupakointi, nuuskan tai sähkötupakan käyttö on kielletty kokonaan sisätiloissa, ulkoalueilla ja opiskelija-asuntoloissa. Tupakointiin tai muiden nikotiinituotteiden käyttöön liittyviä välineitä ei saa pitää esillä koulun tiloissa eikä alueella. Lisäksi nikotiinittomuus koskee opiskelijoille järjestettyjä tilaisuuksia ja matkoja.

Hajusteettomuus

Annetaan toisillemme mahdollisuus ja tilaa nauttia raikkaasta sisäilmasta. Hajusteiden välttäminen on tähän paras keino. Suosittelemme hajusteiden välttämistä kaikille Varkauden lukion työntekijöille, opiskelijoille ja vierailijoille.

Vahvat tuoksut voivat aiheuttaa toisille ikäviä seurauksia kuten päänsärkyä, pahoinvointia, silmäoireita ja nenän tukkoisuutta.

Tuotteisiin lisättyjä hajusteita käytetään muun muassa kosmetiikka- ja henkilökohtaisen hygienian tuotteissa kuten hajuvesissä, parfyymeissa, deodoranteissa, partavesissä, voiteissa, pesuaineissa, sampoissa ja saippuoissa. Hajusteita voi olla myös ilmanraikastimissa, kodin puhdistustuotteissa ja pyykinhuuhteluaineissa. Hajusteettomat tuotteet on yleensä merkitty hajusteeton-sanalla.