Opettajaharjoittelussa Savon ammattiopistossa oleva Johanna Rantsi: "Olen saanut tilaa ja mahdollisuuden tehdä ja oppia."

7.2.2024 -
Vaalea nainen puhuu.

Savon ammattiopisto tarjoaa oppimisen mahdollisuuden myös monelle opettajaksi opiskelevalle. Yksi heistä löytyy Savilahden kampukselta tammikuisena aamuna.

- Ensimmäisestä päivästä lähtien olen nauttinut täällä olostani. Sain lämpimän vastaanoton, en vain omalta ohjaajaltani, vaan kaikilta sakkylaisilta, iloitsee Johanna Rantsi.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ammatillisen opettajan pätevyyttä opiskelevan Rantsin harjoittelu Savon ammattiopistolla kestää kuukauden päivät. Pari ensimmäistä päivää hän seurasi ohjaajansa, opettaja Sirpa Hartikaisen vetämiä tunteja, kunnes oli oma vuoro astua ryhmän eteen ohjaajan jäädessä sivummalle. Valmiille kattaukselle Rantsi ei kuitenkaan pääse, sillä tuntien pitämiseen kuuluu myös tuntisisältöjen suunnittelu ja opetusmateriaalien työstäminen.

- Sain heti tilaa ja mahdollisuuden tehdä ja oppia itsekin. Siitä olen kiitollinen.

Kaksi naista istuu tuoleilla ja juttelevat.
Opettaja Sirpa Hartikainen (vas.) ja Johanna Rantsi muodostavat toimivan työparin.

Rantsi on opettanut sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa suorittavia lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan opiskelijoita. Rantsi työskentelee päiväkodin johtajana, joten hän saa ammennettua materiaalia ja ajatuksia omaan opettajuuteensa omakohtaisista kokemuksistaan ja työuran varrella tulleista kohtaamisistaan. Tärkeimpänä perustana tuleville ammattilaisille hän teroittaa vuorovaikutustaitojen merkitystä.

Lapsien ja heidän perheidensä kohtaamisella on valtava merkitys. Miten sen tekee, ratkaisee paljon. Omien arvojen on oltava kunnossa, Rantsi sanoo.

Opettajuus haaveena

Tahkovuoren juurelta Nilsiästä kotoisin olevalle Rantsille opettajuus on aina siintänyt haaveena, mutta myös selkeänä tavoitteena.

- Olen rohkeasti kehittänyt itseäni, ja lähtenyt mukaan uusiin juttuihin. Opettajan pedagogiset opinnot ovat selkeä jatkumo urallani.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisen opettajakoulutuksen ryhmässä on opiskelijoita monelta alalta, mikä antaa uutta osaamista ja näkökulmia jo itsessään, ja onpa opiskelijoiden joukossa myös sakkylaisia, jotka ovat pätevöimässä omaa osaamistaan. Opettajaharjoittelu on koulutuksen suurin opintokokonaisuus, jota varten Rantsi otti työstään opintovapaata. Hän haluaa keskittyä ottamaan kaiken irti harjoitteluajastaan Savon ammattiopistossa, ja tämän hän on omien sanojensa mukaan myös tehnyt. Hän kiittelee myös ohjaajansa Sirpa Hartikaisen osaamista ja avointa olemusta.

- Yhteisopettajuus Sirpan kanssa toimii, ja kunnioitamme toistemme osaamista molemmin puolin.

Rantsi päätyi kysymään harjoittelupaikkaa Savon ammattiopistosta tutuiltaan kuulemien hyvien työnantajakokemusten myötä, ja onhan koulu iso toimija Pohjois-Savossa.

- Pedagogisen pätevyyden myötä oma ammatillinen tavoitteeni on opettaa tulevaisuuden sosiaalialan osaajia.  

Tuoreimmat

Aivojen palautuminen kiireisen arjen keskellä

Nykypäivänä suuri osa tehtävästä työstä on aivotyötä. Aivotyö kuormittaa jaksamistamme, joten tarvitsemme sen vastapainoksi palautumista vapaa-ajalla, mutta myös työpäivän aikana. ”Aivotyö sujuvaksi Sakkyssa” -hanke kutsui aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisalan kertomaan meille, kuinka voimme vähentää aivotyöstä tulevaa kuormitusta sekä palautumaan paremmin.

17.4.2024