Uusi alku työelämälle löytyi lasten parissa

27.9.2023 -
Opiskelija hymyilee koulukavereiden kanssa pöydän ääressä.

Kuva: Sanna Sallinen (kesk.)

**

Sanna Sallinen, 48, on opiskelemassa lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalaa Savon ammattiopistossa. Hän on työskennellyt aiemmin vammaistyössä, mutta halusi vaihtaa osaamisalaa ja hakea uusia haasteita.

Sanna valmistui lähihoitajaksi vuonna 1995 Pieksämäen Sosiaali- ja kasvattajaopistosta, jolloin suuntautui vammaistyöhön. Hän on ollut Kuopion kaupungilla Paloahon koululla töissä viimeiset 17 vuotta. Sanna kaipasi kuitenkin jo jotain uutta elämäänsä.

- Koin vammaistyön omalla kohdallani raskaaksi niin henkisesti kuin fyysisestikin. Mietin vuoden ajan, mitä tekisin isona, Sanna muistelee.

Vuoden 2023 alussa Sanna vaihtoi Mustilammin vuoropäiväkotiin töihin, mutta vammaistyön tutkinnolla ei pystynyt saamaan vakituista työsopimusta. Siksi hän päätti opiskella lasten- ja nuorten osaamisalan, joka on pakollinen, jos toivoo vakituista työsuhdetta.

 

Opiskelu vahvistaa omaa osaamista ja antaa uusia näkökulmia

Kahdessa lähiopetuspäivässä on jo opiskeltu tunnetaitoja ja positiivista pedagogiikkaa. Hän on myös osallistunut Teams-opetukseen, jossa on käsitelty osallisuutta ja pedagogista toimintaa varhaiskasvatuksessa. Koska hän on vammaisten kanssa työskennellessään käyttänyt paljon tukiviittomia, niin hänen ei tarvitse mennä tukiviittomien osalta tulevaan lähipäivään. Opinnot lyhenevät, kun olemassa oleva osaaminen tunnustetaan.

Sanna kokee, ettei varsinaisesti uusia asioita vielä ole hänelle ilmennyt ja vaikka asiat ovat tuttuja, niin niiden äärelle on hyvä välillä pysähtyä. Savon ammattiopistossa opiskelu on tuonut hänelle uusia näkökulmia ja antanut vahvistusta uudenlaiseen työelämään.

Olen saanut koulutuksen myötä vahvistusta omalle osaamiselleni.

Sannan mielestä ollut hyvä tapa pohtia omaa työskentelyään on oppimispäiväkirjan avulla.

- Päiväkirjan tekeminen on ollut jopa terapeuttista, kun on saanut pysähtyä oman työn ääreen ja tutustua omaan tekemiseen. Opettaja on antanut joka kuukaudeksi aiheen, jota pitää pohtia ja miten se toteutuu omassa työympäristössä, Sanna kertoo.

Yksi aihe oli lakipykäliin tutustuminen: sai valita muutaman lakipykälän tarkempaan tarkasteluun ja miettiä, miten ne omassa päiväkotiryhmässä toteutuvat.

 

Uusi mahdollisuus toi iloa elämään

Savon ammattiopistossa tunnelma on leppoisa ja tänne on ollut aina helppo tulla. Opiskelujen aluksi Sannaa jännitti tosi paljon, koska hänellä on ollut oppimisvaikeuksia. Häntä jännitti myös se, kun ei ollut 30 vuoteen opiskellut ja oli luonut itse itselleen ennakkoasenteet, ettei opiskelu enää häneltä luonnistuisi.

Sanna kuitenkin yllätti itseänsä positiivisesti. Hän on innoissaan uudesta alusta ja uskoo, että päiväkodissa työskentely tuo hänelle iloa elämään.

Olen ylpeä itsestäni, että uskalsin lähteä opiskelemaan!

Sanna haluaa rohkaista muitakin aikuisia, jotka harkitsevat opiskelua tai alan vaihtoa. Hän kertoo, että opiskelu on nykyään monipuolista ja joustavaa, eikä pelkkää kirjan lukemista. Hän sanoo, että Savon ammattiopistoon oli tosi helppo tulla aikuisopiskelijana. Sanna pisti merkille, että elämänkokemus ja työkokemus laskivat jännitystä.

- Opetusryhmässä on helppo keskustella avoimesti. Mukana on myös nuoria, vasta alalle tulossa olevia, joilla ei työkokemusta vielä juurikaan ole tai ei ole ollenkaan. Nuorten ja aikuisten keskustelu sujuu hyvin ja avoimesti. Parasta on jakaa näkökulmia ja kokemuksia – keskustelut ovat olleet hedelmällisiä! Kaikki ovat joskus lähteneet kuitenkin samasta tilanteesta, Sanna kertoo.

 

Hymy takaisin työpäiviin

Sanna kiittää myös opettajaansa Sirpa Hartikaista, joka on ollut ihana ja maanläheinen. Hän sanoo, että Sirpa ymmärtää eri ikäisiä opiskelijoita ja eri vaiheessa olevia opiskelijoita.

- Sirpa ei seiso korokkeella tai tuputa tietoa. Hän on helposti lähestyttävä ja tykkään hänestä sekä hänen tavastaan opettaa, Sanna sanoo.

Koska Sanna on tällä hetkellä kolmivuoropäiväkodissa töissä, niin haaveena on kuitenkin työllistyä päivätaloon, jossa yöt ja viikonloput ovat vapaat. Viime keväänä näytti ainakin olevan paljon työpaikkoja avoinna ja kun Sanna valmistuu  joulukuun 2023 lopussa, niin hän aikoo hakea vakituista työpaikkaa.

Sannan terveiset opiskelua harkitseville ovat:

- Ilman muuta kannattaa lähteä ja sinä uskallat ja elämä voi muuttua. Jos on tiensä päänsä edellinen työ tai oma jaksaminen, niin kannattaa lähteä opiskelemaan. Nykyään minäkin lähden töihin hymyillen ja palaan hymyillen töistä!

Nykyään minäkin lähden töihin hymyillen ja palaan hymyillen töistä!

Opiskele lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon ammattilaiseksi

Tule mukaan rakentamaan vahvoja perustoja lapsen ja nuoren hyvinvoinnin tukemiselle. Osaavat lähihoitajat luovat turvallisen ja kannustavan ympäristön, jossa jokainen lapsi ja nuori voi kukoistaa.

Katso alan esittelysivu.

Tutustu haussa oleviin alan koulutuksiimme Kuopiossa, Varkaudessa, Iisalmessa!

Lue myös Sannan opiskelukaverin Mariannen tarina: "Lähihoitajan ei ole koskaan myöhäistä vaihtaa osaamisalaa | Savon ammattiopisto (sakky.fi)"

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat