Turvallisuusalan opinnot valmistivat tosielämän tilanteisiin

23.8.2023 -
Nuori mies seisoo Savon ammattiopiston turvallisuusvalvoja-takissaan ja kuvassa on yläkroppa.

Kun vastaa kerran kyllä, saattaa siitä pyörähtää liikkeelle todellisten tapahtumien onnenpyörä. Näin kävi turvallisuusalan opiskelija Simo Larilahdelle keväällä 2023, kun hän sai opettajan kautta kuulla eteläsuomalaisen turvallisuusalan yrityksen etsivät kesätyöntekijöitä. Vinkki kesätyöpaikoista oli tullut entiseltä Savon ammattiopiston turvallisuusalan opiskelijalta, joka tätä nykyään toimii esihenkilönä alan töissä ja etsii omaan tiimiinsä uusia osaajia muun muassa Kuopiosta. Larilahti nappasi kiinni mahdollisuudesta.

- Mielikuva hurjasta etelästä houkutti, kertoo Larilahti hymyillen.

18-vuotias nuorukainen laittoi työhakemuksen menemään, ja työhaastattelun jälkeen hänellä oli kesätyöpaikka sovittuna. Alan työnantajien kilpailusta osaavasta työvoimasta kertoo paljon, että työnantaja järjesti ja maksoi hotellimajoituksen Larilahdelle ja muille asumusta kaipaaville kesätyöntekijöilleen. 

Kesätyöt on nyt tehty ja Larilahti on palannut takaisin Savon ammattiopiston kampukselle Savilahteen, mutta vain hetkeksi. Tie vie pikimmiten takaisin Etelä-Suomeen ja hyvin todennäköisesti saman työnantajan palvelukseen.

 

Oppi vahvisti todellisuuden

Kesäkuukaudet järjestyksenvalvojan ja vartijan töissä pääkaupunkiseudulla todistivat opettajien puheet todeksi.

- Töitä oli paljon ja vastaan tuli monenlaisia tilanteita. Opettajat kyllä tiesivät, mistä puhuivat.

Työn arjessa on tehtävä nopeita päätöksiä, eikä ole mahdollisuutta itse hätääntyä. Opettajat ovat antaneet hyvän kuvan todellisesta työstä, ja miten tosielämän tilanteisiin pitää suhtautua ja miten toimia.

Tosielämän tilanteissa varmuuden omaan toimintaan toivat sekä työnantajan perehdytys työhön että koulussa opitut tiedot ja taidot. Larilahti kokee, että opetus on valmistanut hyvin kohtaamaan oikeita tilanteita. Savon ammattiopiston opettajat saavat varauksetonta kiitosta osaamisestaan.

- Työn arjessa on tehtävä nopeita päätöksiä, eikä ole mahdollisuutta itse hätääntyä. Opettajat ovat antaneet hyvän kuvan todellisesta työstä, ja miten tosielämän tilanteisiin pitää suhtautua ja miten toimia.

Larilahden asemapaikkoina olivat Olarin Prisma Espoossa ja Malmin Prisma Helsingissä. Työvuorot tehtiin yksin, mutta monipuolinen perehdytysjakso varmisti myös kesätyöntekijän osaamisen. Uusia työntekijöitä perehdytettiin niin luennoin kuin kentällä työparin kanssa liikkuen. Työkielinä asiakkaiden kanssa oli suomi ja englanti.

- Työyhteisöstä sai aina apua ja neuvoja, jos oli tarpeen. Me kesätyöntekijät olimme samalla viivalla pidempiaikaisten työntekijöiden kanssa, Larilahti sanoo.

 

 

Hyvin hoidettu työ johti oppisopimukseen

Jos opiskelija-Larilahti on menneeseen kesään enemmän kuin tyytyväinen, samaa voi sanoa työnantaja Reila Palveluiden tyytyväisyydestä savolaisen nuorukaisen otteisiin. Esihenkilöt huomasivat heti kesän alussa Larilahden motivaation ja hyvin suoritetun työn.

- Minulle tarjottiin mahdollisuutta jatkaa töitä oppisopimuksella. Minun ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, mitä haluan tehdä.

Toiveena on jatko-opinnot ja ura joko puolustusvoimien tai poliisin palveluksessa.

Larilahti viimeistelee elo- ja syyskuun aikana tarvittavia lähiopintojaan, joiden jälkeen hän suuntaa pääkaupunkiseudulle pidemmäksi aikaa. Loput turvallisuusalan perustutkinnon opinnoistaan hän tekee oppisopimuksella, joka on työsuhteinen.  

Turvallisuusala oli selvä valinta Larilahdelle jo yläkoulun alusta lähtien. Isoveli on myös Savon ammattiopiston kasvatti, joten hänen suosituksensa koulusta vahvisti päätöstä. Larilahden urasuunnitelmat valmistumisen jälkeen ovat selkeät: ensin on vuorossa asevelvollisuuden suorittaminen, jonka jälkeen toiveena on jatko-opinnot ja ura joko puolustusvoimien tai poliisin palveluksessa.

 

Opiskele asiakaslähtöistä turvallisuusalaa

Savon ammattiopistossa voi opiskella niin turvallisuusalan perustutkinnon (turvallisuusvalvoja) kuin ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Lisäksi tarjolla on täydennyskoulutusta muutaman tunnin setistä aina muutaman viikon opintoihin. Turvallisuusalaa voi opiskella Kuopion Savilahden ja Varkauden kampuksilla.

Tutustu koulutustarjontaamme koulutuskalenterissa:

 

Turvallisuusalan ammattilaiset ovat asiakaspalvelijoita, joille vuorovaikutustaidot ovat ensisijaisen tärkeitä. Työ vaatii myös hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Työtehtävät ja -tilanteet ovat monipuolisia ja työympäristöt vaihtelevia.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat