Tunti päivässä opiskelua myös maailman laidoilla | UrheiluAmis

2.2.2023 -
Neljä miestä seisoo portailla ja takana on "urheiluoppilaitos savon ammattiopisto" kyltti.

Kuva: Mäkihyppääjien Tomas Kuisman (2. vasemmalta) ja Vilho Palosaaren harjoitus- ja kisareissuihin kuuluu nykyään tunti opiskelua päivässä. Valmentajat Kimmo Savolainen (vas.) ja Lauri Hakola pitävät opiskelua tärkeänä osana nuorten elämää.

**

UrheiluAmis yhdistää tavoitteellisen urheilu-uran ja ammatilliset opinnot sekä antaa nuorelle mahdollisuuden kaksoisuran luomiseen. Kiireisempinä kisakausina urheilevan nuoren keskittyminen siirtyy helposti täysin urheiluun, ja opinnot jäädät odottamaan otollisempia aikoja. Sopivammat opiskeluajat voivat usein antaa odottaa itseään.

Mäkihypyssä ja yhdistetyssä tulee paljon ja pitkiä harjoitus- ja kisamatkoja. Tämä tekee lajeista haastavia opintojen kanssa yhteensovittamisessa, sillä kouluun on lähes mahdotonta keretä lukuvuoden aikana. Mäkihypyn ja yhdistetyn valmentajatiimit sekä Savon ammattiopiston väki päättivät tehdä asiaan muutoksen ja tuoda opinnot olennaiseksi osaksi päivää myös harjoittelu- ja kisamatkoilla.

- Opintoja ei voi laittaa tauolle talvikauden ajaksi. Pienikin edistyminen opinnoissa on eteenpäin ja vie nuorta lähemmäksi valmistumista, sanoo valmennuskoordinaattori Hanna Linnilä Savon ammattiopistosta.

Kevätlukukaudesta 2023 lähtien urheilijoiden päiväohjelmaan on sisällytetty tunti opiskelua myös harjoittelu- ja kisamatkojen aikana. Opinnot rytmittävät päivää ja tuovat keskittyneille urheilijoille myös muuta ajateltavaa. Suunnitelmien mukaisesti MM-kisareissulla Kanadassa olevat mäkihyppääjät Vilho Palosaari ja Tomas Kuisma laskeutuvat päivittäin opintojen pariin.

- Saimme UrheiluAmiksen kautta iPadit lainaan, joten kouluhommien tekeminen Moodlessa onnistuu kätevästi, nuorukaiset kertovat.

Viisi miestä seisoo sikin sokin.
Kuva: Helmikuussa 2023 pääsimme juhlimaan Vilho Palosaaren nuoten maailmanmestaruutta.

Moodle on virtuaalinen oppimisympäristö, joka kulkee opiskelijan mukana. Valmentajat seuraavat opiskelutunnin toteutumista, ja Savon ammattiopiston opettajat ovat tavoitettavissa.

- Pitkillä harjoitus- ja kisamatkoilla olevien UrheiluAmis-opiskelijoiden on mahdollista saada Teams-ohjausta opintoihinsa. Opiskelijalla voi maailman laidalla olla ilta ja meillä täällä aamu, mutta sovitellaan kalenterit kuntoon, sanoo liiketoiminnan opettaja Jouni Väyrynen.

Lukuvuoden päät eli alkusyksyn ja alkukesän kouluviikot otetaan myös entistä tehokkaampaan opiskelukäyttöön.

Opintoja urheilumaailmasta

Urheilijoille lajin joukkue on työyhteisö, jossa opitaan yhteistyötä, joustavuutta, sääntöjen ja aikataulujen noudattamista sekä kurinalaisuutta: UrheiluAmis mahdollistaa opintojen ja urheilun yhdistämisen myös tästä näkökulmasta.

- Esimerkiksi liiketoiminnan opintojen Työyhteisössä toimiminen -tutkinnon osan on voinut osittain suorittaa maajoukkueurheilijana olemisesta: yhtenä osana joukkuetta urheilija on samalla osa työyhteisöä, kertoo opettaja Jouni Väyrynen.

Käytäntöjä ja ratkaisuja kaksoisuran ja parhaan lopputuloksen varmistamiseksi etsitään yhteistyössä opiskelijan, lajivalmentajien ja koulun opetushenkilökunnan kanssa. Yhteinen tavoite on mahdollistaa loistavat suoritukset urheilussa ja askeleet kohti ammattia.

- Samalla haluamme muuttaa mäkihypyn lajikulttuuria. Opiskelulla on merkitystä, summaavat valmentajat Kimmo Savolainen ja Lauri Hakola.

UrheiluAmis

  • Yhdistää ammatillisen opiskelun ja tavoitteellisen urheilun.
  • Urheiluvalmennuksesta saa osaamispisteitä tutkintoon.
  • Tiivistä yhteistyötä Kuopion alueen urheiluakatemian ja Kuopion klassisen lukion urheilulinjan sekä paikallisten seurojen kanssa.
  • Savon ammattiopisto on Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon kuuluva oppilaitos.

Olympiakomitean urheiluoppilaitos Savon ammattiopisto -logo.

Tuoreimmat

Fuusioruokaa Valenciassa

Kokkiopiskelija Andreas työskenteli 2,5 kk fuusioruokaa valmistavassa ravintolassa, jossa mm.

5.3.2024