Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon ohjelmistoalan opiskelijat kehittävät planeetan ja ihmiskunnan pelastavia ratkaisuja

13.3.2023 -
Ohjelmistokehittäjän tietokone ja muita tietotekniikan välineitä.

Savon ammattiopiston tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat osallistuivat valtakunnalliseen Beyond 2030 Challenge kilpailuun, johon osallistui joukkueita tasaisesti sekä lukioista että ammatillisista oppilaitoksista. Opiskelijat saivat samalla arvokasta kokemusta projektityöskentelystä tärkeän aihealueen parissa.

Beyond 2030 Challenge on Turun kaupungin ja Bayerin vuonna 2020 perustama tiede- ja teknologiakilpailu. Kilpailu laajeni vuonna 2021 valtakunnalliseksi. Kilpailun kunnianhimoisena tavoitteena ja opiskelijoiden tehtävänä on kehittää planeetan ja ihmiskunnan pelastavia ratkaisuja tieteen ja teknologian keinoin.

Ohjelmistokehittäjäopiskelijat ja opettaja tietokoneen äärellä.
Opiskelijat Joni ja Einari kehittävät kasvisruokasovellusta opettaja Markun ohjaamana.

Kasvisruokasovellus ja lajittelu- ja panttijärjestelmä

- Useampi Savon ammattiopiston ohjelmistokehittäjäopiskelijoista koostuva ryhmä teki kilpailuun projektitöitä, joista he saivat myös opintosuorituksia. Kaksi meidän ryhmää valittiin kilpailun projektivaiheeseen, kertoo tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon opettaja Markku Kynsijärvi. Toisella ryhmällä oli aiheena kasvisruokasovellus ja toisella lajittelu- ja panttijärjestelmä. 

Lajittelu- ja panttijärjestelmään liittyvä idean taustalla oli pullonpalautusjärjestelmä ja sen toimivuuden tuominen muuhunkin kierrätykseen. - Kierrätystä edistävää käyttäjää olisi tarkoitus palkita joko jonkinlaisella pisteytyksellä tai rahallisella korvauksella, ennakoi opiskelija Matti.

Kasvisruokasovelluksen ajatuksena olisi tuoda käytäntöön ruokareseptin mukainen ostaminen sovelluksen tai verkkosivun kautta. Tarkoituksena olisi näyttää mahdollisuudet kestäviin ja terveellisiin valintoihin mm. kasvisruoan ostamisessa. - Vastaavaa sovellusta emme ole ainakaan löytäneet, mikä toisi tietoa nopeasti hinnoista ja kasvisruokatuotteista, sanoo opiskelija Joni. Opiskelija Einarin mukaan alkuvaiheessa on enemmänkin kirjoitettu ideaa auki, mutta sovelluksen kehittyessä on mielenkiintoisempaa tiedossa demon ja ohjelmoinnin suhteen.

Opiskelija tietokoneen äärellä.
Opiskelija Matti suunnittelee kierrätyksen lajittelu- ja panttijärjestelmää.

Ideoita hiotaan innokkaasti mentoreiden kanssa

Projektivaiheeseen valittiin 25 joukkuetta ja ideaa ympäri Suomen. Kilpailun tuomariston mukaan projektivaiheeseen valitut ideat ovat vielä hiomattomia timantteja, ja kaikissa on potentiaalia kisavoittoon ja maailman parantamiseen. Tuomaristo kiinnitti tarkkaa huomiota ideoiden käytännöllisyyteen, käytettävyyteen ja toteutustodennäköisyyteen.

- Meillä oli myös projektivaiheessa korkeakoulusta opiskelijamentori, joka ohjasi meitä kehittämistyössä. Vaikka mentori oli englanninkielinen, niin saimme kuitenkin asioita ennen pitkää selvitettyä, nostaa Matti. Markku Kynsijärvi pitää erittäin hyvänä, että kielitaidon kannalta mennään epämukavuusalueelle.

Markun mukaan molemmat tiimit lähtivät innokkaasti mukaan tekemään projektitöitä.  - Tarkoituksena oli lähteä ideoimaan ja unelmoimaan sekä tähtäämään vähän korkeammalle pikkuhiljaa palasia tekemällä. 

Ajatus voi kantaa koko opiskelujen ajan

Vaikka tällä kertaa Savon ammattiopiston ryhmät eivät edenneet kilpailussa kevään semifinaaliin ja finaaliin, niin oppimiskokemus on ollut hyvä. Itse tekeminen ja oppiminen on ollut tärkeämmässä roolissa kuin kilpailu. Ideoiden jatkokehittely on mahdollista opintojen puitteissa. Ideoista voi kehittyä opiskelijoille näyttöprojekti ja jopa joskus markkinoille tuleva tuote.

Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu

Toisen asteen opiskelijat kehittävät 1-4 hengen ryhmissä tieteeseen ja teknologiaan perustuvia uusia ideoita, innovaatioita ja sovelluksia, jotka omalta osaltaan

a) pelastavat elinympäristön (ilmastonmuutokseen, kestävään kehitykseen, kiertotalouteen jne. liittyvät ratkaisut) ja/tai

b) pelastavat ihmisen (sosiaaliseen ympäristöön, hyvinvointiteknologiaan, köyhyyden ja sairauksien vähentämiseen jne. liittyvät ratkaisut).

Lisätietoja: https://www.turku.fi/en/beyond2030

Katso lisää tieto- ja viestintätekniikan opinnoista ja hae yhteishaussa tai jatkuvassa haussa  

 

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat