Lähiesimiestyön ammattitutkinto kaupan alan työtehtäviin

7.12.2023 -
Lea Seppänen lähiesimiestyön ammattitutkinto

Prisma Kuopion päivittäistavaraosaston apulaispäällikkö Lea Seppänen suoritti työn ohessa lähiesimiestyön ammattitutkinnon oppisopimuksella.

Laaja kokemus kaupanalan työtehtävistä

Olen ollut töissä Osuuskauppa PeeÄssän Kuopion Prismassa pian 15 vuotta. Sitä ennen olin ollut jo 8 vuotta Hyrynsalmella toisen kaupan alan toimijan palveluksessa, ensin työhön kutsuttavana ja lopuksi vt. myymäläpäällikkönä.

Tein ensin täällä Prismalla useamman määräaikaisen tuurauksen maito-osastolla. Vuonna 2013 tuli sitten Miia Karjalainen meidän esihenkilöksi ja ennen toisen äitiyslomani alkua Miia tarjosi toistaiseksi voimassa olevaa työsopimusta. Äitiysloman jälkeen pääsin kokeilemaan leipäosastolla työskentelyä. Sen opittuani sain leipäosaston tuoteryhmävastaavan paikan. Muutaman vuoden leipäosastoa pyöritettyäni meille avattiin Prismalle Kauppakassipalvelu, jossa olin puuhanaisena starttauksessa. Sekin oli kyllä mielenkiintoista ja antoisaa aikaa aloittaa jotain ihan tyhjästä!

Vuonna 2020 tehtiin päivittäistavaraosastolla organisaatiomuutos, jossa yhdistettiin useampi teollisen osasto yhteen ja niiden vetäjäksi haettiin myyntialuevastaavaa. Miia kysyi, haluaisinko tarttua haasteeseen. Silloin piti miettiä yö, jos ei kaksikin. Alue on iso ja työryhmässä tulisi olemaan enemmän ihmisiä kuin mitä olen koskaan ohjannut. Mutta sen verran utelias olin kokeilemaan, että pakkohan haasteeseen oli tarttua!

Esihenkilö tuki kouluttautumista

Heti alkumetreillä sovimme Miian kanssa, että myyntialuevastaavana saisin mahdollisuuden suorittaa Jollaksessa lähijohtamisen perusvalmennuksen. Sen suoritettuani ajattelin, että miksipä ei tehdä seuraavaksi lähiesimiestyön ammattitutkintoa. Miia oli tässä heti innokkaasti mukana ja suostui minun työpaikkaohjaajaksi.

Lea Seppänen ja Miia Karjalainen Prisma Kuopio

Myyntipäällikkö Miia Karjalainen oli Lea Seppäsen työpaikkaohjaaja.

Miia suoritti syksyllä 2023 johtamisen ja yritysjohtamien erikoisammattitutkinnon Savon ammattiopistossa.

Tutkinnon suorittamisen oppilaitokseksi valkkautui tietysti ”siitä tien toiselta puolelta” Sakky. Teams-päivät toivat vapauden opiskella kotoa käsin, mutta myös vastuun opintojen aikatauluttamisesta jälkitehtävien ja näyttösuunnitelmien osalta.

Koulutuksen aikana meillä päivittäistavaraosastolla tuli hakuun apulaispäällikön paikka. Hain paikkaa ja minut valittiin apulaispäällikön tehtävään, jossa aloitin syyskuun alussa 2023.

Lisää uutta osaamista koulutuksesta työhön

Halusin koulutuksesta lisää osaamista työhöni. Ehdottomasti se henkilöstöjohtaminen oli se mitä lähdin hakemaan. Toisaalta myös olin innokkaana kuuntelemassa mitä havaintoja/ideoita opiskelijakollegoilta nousi Teams-päivien aikana. Ja tottakai sitä virallista ammattitutkintopaperia. 

Valitsin itselleni koulutukseen valinnaisiksi tutkinnon osiksi Henkilöstötyön ja Asiakassuhteiden hoidon. Asiakassuhteiden hoidon sain hyväksi luettua aikaisemman myynnin ammattitutkinnon opinnoilla.

Koulutuksen ansiosta annan nyt enemmän palautetta. Uskallan haastaa ja tavoitteellistaa, sekä laatia selkeämpiä tavoitteita ryhmä- ja yksilötasolla.

Työssäni yksi tärkeimmistä tehtävistäni on, että vien omalta osaltani tärkeää tietoa työntekijöille ja puhumme esihenkilöiden kanssa yhdessä samaa kieltä ja ohjaamme työryhmää samaan suuntaan.

Mitkä ovat ne tärkeimmät asiat, mihin juuri nyt pitää keskittyä? Mitä tarvitsemme lisää, mitä voimme jättää pois? Miten Peeässän arvot toteutuvat meidän jokapäiväisessä työssä ja miten viemme niitä eteenpäin kohti yhteistä tavoitetta?

Lea Seppänen lähiesimiestyön ammattitutkinto

Suosittelen Sakkyn lähiesimiestyön ammattitutkintoa henkilölle,

joka on kiinnostunut ihmisten ohjaamisesta ja haluaa nähdä onnistumisen iloa, mutta kestää myös toisinaan niitä aallon pohjia.

joka on ehkä esihenkilönä uusi ja tarvitsee vahvistusta omaan osaamiseensa. 

joka haluaa, että koko tiimi onnistuu!

joka haluaa varmistaa vielä virallisesti oman osaamisensa. 

joka innokkaasti imee tietoa ja kokemuksia toisilta lähiesihenkilöiltä ja opettajilta.

joka kuitenkin ymmärtää, että tämäkin tie on jatkuva oppimisen tie ja koskaan ei tule valmista.

Terveiset Sakkyn opettajille!

Oppimisen into on minulla jatkuvaa. Ihan tässä hetkessä en ole itseäni vielä sitomassa uuteen koulutukseen, koska uudessa työnkuvassani opettelen vielä jatkuvasti uutta. Opinnoista on mielessä tällä hetkellä Sakkyn työpaikkaohjaajakoulutus, minkä ajattelin ottaa seuraavana ”tapetille”.

Terveiset Sakkyn opettajille. Loistavaa opetusta loistavilta asiantuntijoilta! Selkeästi kävi ilmi, että tiesitte mitä opetatte! Saumatonta yhteistyötä ja aina sain vastauksen, jos joku asia jäi askarruttamaan ❤️.

Satu Ahonen tutkintovastaava lähiesimiestyön ammattitutkinto

Lähiesimiestyön ammattitutkinto on suosittu koulutus

Tutkintovastaava Satu Ahonen ”Lähiesimiestyön ammattitutkinto tarjoaa erinomaisen hyvän perustan käytännön esihenkilö- ja johtamistehtäviin. Lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittanut voi toimia päivittäisjohtamisen tehtävissä erilaisissa toimintaympäristöissä esimerkiksi työryhmän, tiimin, osaston, palveluyksikön tai vastaavan lähiesihenkilönä tai työryhmänsä vetäjänä.

Työelämässä lähiesimiestyön ammattitutkinto tunnetaan, sitä arvostetaan ja sille on tarvetta. Meillä on tällä hetkellä noin 300 lähiesihenkilöä suorittamassa tutkintoa. Tutkinto soveltuu kaikille ammattialoille ja toteutamme koulutuksen Teamsillä. Koulutukseen on jatkuva haku. Lisätietoa ja haku koulutukseen www.sakky.fi/lahiesimies

Samalta kirjoittajalta

Uutta osaamista johtamiseen

Aluepäällikkö Sanna Moilanen, VeliMark Oy, kiinnostui johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnosta, kun e

8.1.2024