FinVectorin rekrykoulutus: Ammattiylpeys kumpuaa työn merkityksellisyydestä

5.12.2023 -
Vaalea nainen laboratoriossa valkea takki päällä.

Kampusten käytävillä, oppimisympäristöissä ja muissa tiloissa on tavannut monenlaisia opiskelijaporukoita, mutta nyt taisi löytyä se kaikkien innokkain, ja ehkä jopa hämmentynein. Laboratorioon kokoontuu joukko biolääketeollisuuden operaattori -opiskelijoita, joista huokuu ilo ja yhteenkuuluvuus.

Syksyllä 2023 käynnistyi rekrykoulutuksen opiskelijahaku, jonka turvin biolääkealan yritys FinVectorille etsittiin uusia tuotannon työntekijöitä. Koulutuksen onnistuneesti suorittaneet opiskelijat työllistyvät suoraan FinVectorille vakituiseen työsuhteeseen.

Kuopion Savilahdessa toimiva FinVector kehittää ja valmistaa viruspohjaista geeniterapialääkettä, jota käytetään virtsarakon syövän hoitoon. Yrityksessä työskentelee yli 300 biolääkealan ammattilaista, jotka tulevat yli 30 eri maasta. FinVector rakentaa Savilahteen uutta tuotantoyksikköä, jonka on määrä valmistua vuonna 2024.

 

Rohkea askel täysin uuteen – ammattitaidon synty

Opiskelija Jenna Kumpusesta on aistittavissa yhtä aikaa useampaa tunnetilaa: epäuskoa, hämmennystä, intoa, joka laittaa tärisemään ja ehkä jopa liikutusta – kaikkiin näihin syypäänä on onnellisuus tästä hetkestä ja tulevasta. Kumpusen ei meinaa löytää sanoja kertomaan, miten hyvältä tuntuu olla osa FinVectorin kaltaista toimijaa.

- Ammattiylpeys ja innostus sekä työ, jonka lopputuotteella on elintärkeä merkitys, hän lopulta kiteyttää.

Minulla ei ollut kokemusta laboratorioalasta, enkä ollut edes nähnyt pipettiä aiemmin.
Jenna Kumpunen

Ei tarvitse mennä montaa kuukautta taaksepäin, kun Kumpunen oli autuaan tietämätön, mitä tuleman pitää. Hän oli jäänyt työttömäksi rakennusmestarin pestistään, ja kotona olleessaan oli kerennyt kokea myös synkkiä hetkiä. Yhtenä päivänä rekrykoulutuksen mainos oli tullut häntä sosiaalisessa mediassa vastaan.

- Miksi ei? Tätä kysyin itseltäni. Minulla ei ollut kokemusta laboratorioalasta, enkä ollut edes nähnyt pipettiä aiemmin, mutta innostus syttyi heti, Kumpunen kertoo.

Koulun alkua enemmän Kumpunen jännitti opiskelijavalintaa edeltänyttä haastattelua. FinVectorin työkieli on englanti, joten myös opinnot suoritetaan englanniksi, mikä sekin aiheutti hieman jännitystä. Molemmat jännitysmomentit osoittautuivat turhiksi.

Koeputki, jossa on violettia nestettä.

- Meillä on kannustavat ja kaikin puolin upeat opettajat Minttu ja Aila. Parin viikon opintojen jälkeen siirryimme jo laboratorion puolelle tositoimiin.

Opintoihin on kuulunut muun muassa geeniterapian perusteiden opiskelua, puhdastilakoulutusta ja laboratoriotyöskentelyn taitoja kuten soluviljelyä ja aseptiikkaa. Koulupäivät ovat toisinaan venyneet, sillä laboratoriotyöskentely on välillä ennalta arvaamatonta. Kumpunen antaa kiitosta opettajille, että he ovat onnistuneet ylläpitämään opiskelijoiden mielenkiintoa, vaikka päivät olisivatkin pitkiä.

Työyhteisön ystävällisyys tarttuu

Rekrykoulutuksen ryhmä koostuu hyvin erilaisista taustoista tulevista opiskelijoista, ja myös ikäjakauma heillä on kymmeniä vuosia. Heidän yhteinen taipaleensa on vasta alkumetreillä, sillä valmistumisen jälkeen he jatkavat yhdessä FinVectorille.

- Meille jo heti opintojen alussa kerrottiin, että me olemme työkavereita toisillemme, emme kilpailijoita. Se oli hyvä muistutus, Kumpunen kertoo.

Ystävällisyys tarttuu.
Jenna Kumpunen

Marraskuun viimeiset viikot opiskelijat olivat FinVectorilla ”sisäänheittotreeneissä”, jonka aikana he muun muassa tapasivat omat tutorinsa sekä saivat aimo annoksen FinVector-tietoutta. Tulevat työntekijät on otettu lämpimästi vastaan.

- Työyhteisön kansainvälisyys näkyy myös työpaikan ilmapiirissä: ystävällisyys tarttuu.

Alkuperehdytyksen jälkeen joulukuun alussa opiskelijat siirtyvät FinVectorille tutustumaan käytännön työhön. Koulutus päättyy tammikuun 15. päivä, ja siitä edes he avaavat FinVectorin ovet työntekijöinä.

- Odotan, että pääsee tutuksi laitteiden kanssa ja työntekoon tulee rutiini. Aamuisin on ilo herätä, toteaa Kumpunen.

Seitsemän ihmistä seisoo rivissä ja katsoo kameraan.
FinVectorin biolääketeollisuuden operaattori -rekrykoulutuksessa opiskelee kymmenkunta eri taustoista tulevaa tulevaisuuden ammattilaista. Kuvassa keskellä on opettaja Minttu Turunen.

FinVector Oy ja Savon Koulutus Oy: Biolääketeollisuuden operaattori -rekrykoulutus