Paikallista erikoiskalusteosaamista jokapäiväiseen käyttöön

4.10.2022 -
Kaksi miestä seisoo tiskin takana.

Savon ammattiopiston uudella Savilahden kampuksella näyttää hienolta. Kokonaisuudet ovat selkeitä, sisustus uppoaa maisemaan ja värit henkivät ajattomuutta.

- Täällä näyttää hyvin erilaiselta nyt, kun ihmiset ovat tulleet paikalle, ihastelee Petri Pääkkönen (kuvassa vasemmalla).

Pääkkönen on kuopiolaisen Kartanon Mittakalusteen toimitusjohtaja. Yrityksen kädenjäljen voi nähdä Savilahden kampuksella monin paikoin.

 

Ainutlaatuisia kokonaisuuksia

Kartanon Mittakaluste valmistaa erikoiskalusteita julkisiin tiloihin ja yrityksiin. Valmiita tuotteita heillä ei hyllyssä ole, vaan suunnittelu lähtee aina alusta tilaajalta tulleista tarpeista ja kohteeseen tehtyjen suunnitelmien pohjalta.

- Jokainen tilaus on ainutlaatuinen kokonaisuus, ja jokaisesta opimme itsekin lisää. Erikoiskalusteita ei ole kahta samanlaista ja yhdessä kalusteessa voi olla yksi tai satoja osia, sanoo puuseppämestariksi Tommi Karhunen (kuvassa oikealla) Kartanon Mittakalusteesta.

Jos kaikki Kartanon Mittakalusteen kampukselle toimittamat kaapit laitetaan jonoon, jonon pituus olisi useita kilometrejä.

Kartanon Mittakaluste valmisti Savilahden kampukselle tuhansia neliöitä kalustepintoja: komposiittitasoja, akustolevyjä, rosterihyllyjä... Jos kaikki Kartanon Mittakalusteen kampukselle toimittamat kaapit laitetaan jonoon, jonon pituus olisi useita kilometrejä.

Myös kalusteiden valmistus on teollistunut ja teknistynyt. Tänä päivänä kalusteiden suunnittelu ja valmistus ovat pääosin tietokonepohjaista koneistusta, ja vaatii kädentaitojen lisäksi ammattitaitoa muun muassa ohjelmoinnista. Vaikka tekemisen tapa on muuttunut, lopputuloksen määritelmä on pysynyt samana.

- Onnistuneen kalusteen merkkinä on käytettävyys, puhdistettavuus, toiminallisuus ja ulkonäkö. Kun nämä toimivat yhteen, asiakkaan on vaivaton käyttää tuotetta.

Käyttöä Savilahden kampuksen kalusteille onkin. Yritys valmisti esimerkiksi ravintoloiden linjastot, joiden läpi liikkuu päivittäin noin 2 000 lounaslautasta.

 

Yhteistyö onnistui hyvin

Erikoiskalusteiden suunnitteluprosessi lähtee yleensä rakennusliikkeen yhteydenotosta. Savilahden kampuksella projektinjohtourakoitsijana on ollut YIT Suomi Oy. Pääsuunnittelun hoiti Arkkitehtitoimisto ON Oy – Olli Nieminen ja arkkitehtisuunnittelun työyhteenliittymä LUON Savilahti. Näiden piirustusten pohjalta Kartanon Mittakaluste otti oman roolinsa valmistavana erikoiskalustevalmistajana.

Tyhjä ravintolatila.

- Arkkitehti tekee piirustuksen, jossa kalusteille annetaan muodot, päämitat ja materiaalit. Siltä pohjalta lähdemme tekemään töitä, kertoo Pääkkönen suunnitteluprosessista.

Esimerkiksi Savilahden kampuksen ravintola Bistron kalusteiden sisälle on integroitu valtavat määrät vesi- ja sähköjohtoja sekä tekniikkaa.

- Bistron kalusteiden sisällä on sylikaupalla johtoja, tekniikkaa ja toimintoja. Meidän tehtävämme oli saada nämä ”sisuskalut” osaksi kalustetta, säilyttää helppokäyttöisyys ja luoda miellyttävä ulkonäkö, kuvailee Karhunen.

Karhunen on entinen Savon ammattiopiston ja Presidentinkadun kampuksen kasvatti, sillä hän valmistui puualalta 2000-luvun alussa. Rooli opiskelijasta on vaihtunut valmistavaksi ammattilaiseksi ja uuden kampuksen valmistumisen myötä eräänlainen ympyrä sulkeutuu. Karhunen osallistui myös uuden kampuksen kalusteiden suunnitteluun.

Hyvä lopputulos vaatii monen toimijan yhteistyötä. Pääkkönen ja muu yrityksen väki oli aktiivisessa keskusteluyhteydessä muun muassa Rakennusliikkeen henkilöstön, arkkitehti Olli Niemisen ja ammattikeittiölaitteita ja RST-tuotteita toimittavan Metoksen kanssa. Avoimen puheyhteyden lisäksi Pääkkösen aiempi oma kokemus koulumaailmasta antoi näkökulmaa toimiviin ratkaisuihin.

- Ennen kalusteyrittäjän uraa tein puualan opettajan uran Savon ammattiopistossa. Se auttoi ymmärtämään, miten täällä toimitaan. Pitää myös muistaa, että täällä tehdään töitä ja opiskellaan joka päivä, kertoo Pääkkönen.

Savilahden kampus kalusteineen on ollut käytössä elokuusta 2022 asti. Opiskelijoiden, henkilökunnan ja muiden käyttäjien spontaanit ihastelut ja reaktiot kertonevat oman tarinansa onnistumisesta.

 

Lisätietoja

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Lompola Milla
tilapalvelupäällikkö
tilapalvelut
investointihankkeiden rakennuttaminen
sisäilmatyöryhmä
vahtimestaripalvelut
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Tuoreimmat