Alanvaihdosta iloa monelle

21.6.2022 -

 

Priscila Estrada tuli au pairiksi Meksikosta Suomeen vuonna 2009. Reilu 10 vuotta myöhemmin hänellä on koti Siilinjärvellä, perhe, koulutus, työpaikka ja sujuva suomen kielen taito. Kemiantekniikkaa Meksikossa opiskellut Estrada valmistui ympäristöinsinööriksi Savonia-ammattikorkeakoulusta vuonna 2016. Koronakevät 2020 toi mukanaan muutoksia työelämään, ja Estrada haki opiskelemaan laboratorioalaa Savon ammattiopistoon.

 

Käytännön työt opetuksen keskiössä

Estradan opinnot ovat edenneet sujuvasti, ja hän valmistuu laborantiksi keväällä 2022. Aiempien opintojen vuoksi laboratorioalan teoria on ollut Estradalle tuttua, helppoa ja mieleistä.

Opettajat näkevät kaikkien vahvuudet ja heikkoudet ja muokkaavat opetusta jokaisen tarpeiden mukaan.

Teorian sijaan hänellä on ollut paljon opittavaa muun muassa alan käytännön töistä, kädentaidoista ja työturvallisuudesta.

- Opettajat ovat ammattilaisia ja osaavat käyttää tilannetajua: minun osaltani keskitymme enemmän tekemiseen kuin teoriaan.

Opettajat näkevät kaikkien vahvuudet ja heikkoudet ja muokkaavat opetusta jokaisen tarpeiden mukaan. Estrada kokee, että on saanut opettajilta paljon kannustusta ja tukea. Oppimisympäristöissä on aina ollut paikalla opettajia tai ammatinohjaajia, joiden puoleen on voinut kääntyä.

 

Työelämässä oppimiset Yaralla ja suoraan hommiin

Yaran tehdas Siilinjärvellä on Estradalle tuttu jo ammattikorkeakoulun ajoilta: hän teki opinnäytetyönsä tehtaan rikastamolla. Hän kiinnostui myös tehtaan laboratorion puolesta ammattiopintojensa aikana ja hakeutui Yaralle sekä kesätöihin kesäksi 2021 että suorittamaan työssä oppimisen jaksojaan.

- Työelämässä oppimisen jaksot ovat sujuneet hyvin ja tunnen olevani osa työyhteisöä. Valmistun toukokuussa 2022 ja jatkan siitä suoraan vakituisessa työsuhteessa, Estrada iloitsee.

Työelämässä oppimisen jaksot ovat sujuneet hyvin ja tunnen olevani osa työyhteisöä.

Hyvillä mielin on myös Yaran laboratoriopäällikkö Pauli Moilanen. Osaavan ja motivoituneen työntekijän kiinnittäminen on aina tuottava investointi. Moilanen ei näe eroa siinä, minkä maan rajojen sisäpuolella työntekijä on syntynyt. Maahanmuuttaneet työelämässä oppijat ja työntekijät otetaan vastaan siinä missä muutkin työntekijät.

- Kun kielitaito on hallussa, olemme kaikki työntekijät samalla viivalla. Työyhteisön moninaisuus tuo iloa arkeemme.

Laboratoriopäällikkö Moilasen mukaan Yaran ja Savon ammattiopiston yhteistyö toimii erinomaisesti, ja keskustelua käydään aktiivisesti.

- Savon ammattiopisto tietää, millaisia alan osaajia me tarvitsemme. Myös me voimme esittää koululle täsmätoiveita. Tilannetietoa vaihdetaan aktiivisesti.

 

Monipuolinen laboratorioala sopii alanvaihtajille

Savon ammattiopiston laboratorioalalla opiskelee monia alanvaihtajia.

- Minun kanssa yhtä aikaa opinnot aloitti useampi alanvaihtaja, kertoo Estrada.

Estradan havainto on totta: Laboratorioalalla aloittaa noin 25 opiskelijaa vuosittain. Vuosina 2020 ja 2021 aloittaneiden ryhmien opiskelijoista yli puolet on ollut alanvaihtajia. Alalla on myös erinomaiset työllistymismahdollisuudet, sillä vuosina 2020 ja 2021 valmistuneista noin 90 prosenttia on työllistynyt.

- Korkea työllistymisaste kertoo myös alan monipuolisuudesta ja monialaisuudesta. Laboratorioalan osaaja voi työskennellä esimerkiksi lääketieteen tai teollisuuden palveluksessa: mittakaavat vaihtelevat mikrobiologiasta Yaran kokoiseen teollisuuteen. Vaihtoehtoja löytyy, kertoo opettaja Pirjo Heiskanen.

Myös Estrada suosittelee laboratorioalaa.

- Alanvaihto on tuonut monelle iloa ja onnistumisia elämään!

 

Nainen tislaa.

Hae opiskelemaan laboratorioalaa

Laborantin työssä yhdistyvät luonnontieteellinen tutkimus, tuotteiden ja tuotantomenetelmien kehitys sekä raaka-aineiden, tuotteiden laadun ja ympäristön tilan seuranta. Laborantit hallitsevat erilaiset kemialliset, fysikaaliset ja aistinvaraiset menetelmät tutkiessaan ja analysoidessaan näytteitä. Laboratorioalan työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, teollisuuden prosesseihin, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. 

Tuoreimmat