15.3.2021

Ravintola- ja cateringalalla osataan tiimityö

Ravintola- ja cateringalalla osataan tiimityö
Kilautetaanpa kaverille

Varkauden uuden Hyvinvointikeskus Aalto- ravintolan käyttöönotto tapahtui nopealla aikataululla.

Uuden ravintolan palveluajatukseen tarvittiin päivitystä nykypäivään. Varkauden kaupungin tukipalvelujen palveluesimies Eija Heinonen sai suunnittelupalaverissa ajatuksen kilauttaa lehtori Maija Rissaselle Savon ammattiopistoon. Vuosien yhteistyö oli tuonut paljon hyvää jo matkan varrella aiemmin miksi ei siis nytkin.

Uuden ravintolan palveluajatus suunniteltiin yhdessä Savon ammattiopiston lehtorien Maija Rissasen Sari Tarvaisen ja Jari Honkosen rautaista ammattitaitoa hyödyntäen. – Emme olisi millään tavoin ehtineet tehdä näin laadukasta lopputulosta ilman Savon ammattiopiston näkemystä ja käytännön neuvoja kertoo palveluesimies Eija Heinonen.

Opettaja Maija lounasravintolassa

Lehtori Maija Rissanen Savon ammattiopisto

Tiimityötä alusta loppuun

Jokaiselle ravintolan työntekijälle koulutettiin kaikki ravintolassa olevat toiminnot ja työpisteiden tehtävät. Opettajien kanssa yhdessä mietittiin mm. lisääntyvien erityisruokavalioiden huomioiminen aterioiden reseptiikka ja niiden toteutus menekin ennakointi ja hävikin pienentäminen. Työpäivät ovat hektisiä ja etukäteissuunnittelu on erittäin tärkeää ja kustannustehokuutta vahvistavaa.  

Henkilökunnan koulutuksessa tarkasteltiin myös asiakaspalvelun laatua asiakkaan ensikohtaamisesta lähtien. Lehtori Sari Tarvainen oli eri tahojen tukena ja tiimihengen synnyttäjänä: – Tämä on meidän ravintola meidän työ tehdään yhdessä laadukasta ja arvokasta jälkeä hyvällä fiiliksellä Sari Tarvainen tiivisti työtehtäväänsä.  

Savon ammattiopiston lehtori Maija Rissanen avasi työntekijöille salaattien ja leivonnaisten makumaailmat sekä vitriineihin tuotteiden myyvästi esille laittamisen. Ravintolan aterioiden ja jälkiruokien salatkaan eivät jää salaisuuksiksi sillä lehtori Jari Honkonen ammensi työntekijöiden käyttöön parhaan tietotaitonsa ja käytännön vinkit. Opit tulivatkin arvostetun Cordon Bleu- käätyjen haltijalta sillä Jarille vuonna 2016 myönnetyt käädyt ovat tunnustus Suomen Keittiömestarit Ry:ltä.

 Kaikkea ei tarvitse osata yksin

Yhtenä avainhenkilönä toteutuksessa on ollut hanketyöntekijä Tomi Tuovinen Savonia amk:n ja Varkauden kaupungin yhteisestä Wellness Warkaus -hankkeesta. Hankkeen yhtenä tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa ravintolan käyttöönoton suunnittelu.

Asiakasvirtojen tunnistaminen kalusteiden järkevä sijoittelu ja ravintola-asiakkaan ja siellä työskentelevien silmin ympäristön katsominen oli useiden tahojen yhteistyötä. Henkilökunta tarvitsi asiakaspalveluun päivitystä ja täsmäkoulutusta mm. laitteiden käyttöön. Palveluvalikoimankin kasvaessa todettiin ettei henkilökunta ehdi yksin päivittää toimintoja suunnitella ja toteuttaa kaikkea perustyön ohella – Tomi taustoittaa yhteistyökuvioita. Tomi myös kertoi asiakkaiden olevan kaikenikäisiä vauvasta vaariin. Unohtamatta tietenkään henkilökuntaa ja lähialueen asukkaita. Tavoitteena oli siis tehdä trendikäs ajan hengen ravintola kaikille asiakkaille.

– Olen todella tyytyväinen yhteistyöhön Savon ammattiopiston matkailu- ja ravitsemisalan asiantuntijoiden kanssa. Voimme myöntää ettei kaikkea ehdi ja osaa tehdä itse. Silloin voi hyödyntää alueella olevia alan ammattilaisia. Ja vaikka aikataulu on ollut todella tiukka on kaikki mennyt todella hyvän. Opettajat ovat käärineet hihat ja ryhtyneet tekemään asioita kohti yhteistä tavoitetta Dream Team- periaatteella.
Arvostan – kertoo Tomi Tuovinen.

Ravintola Aallon upea maisema

Kaisa Moilanen ja uusi työtiimi uudessa Hyvinvointikeskus Aallossa.

Hyppäys uuteen

Kaisa Moilanen oli haastatteluhetkellä toista päivää töissä uudessa ravintolassa. Työnantajalta tuli kysely henkilökunnalle olisiko kiinnostusta siirtyä uuteen Hyvinvointikeskus Aaltoon töihin. Kiinnostuin ja hain. Ja tässä ollaan tämä on todella mielenkiintoista Kirsi kertoo. Aiemmin opiskelin oppisopimuksella laitoshuoltajaksi. Tein sitä työtä kahdeksan vuotta.

Täällä ravintolassa työtehtävät ovat todella monipuolisia teemme kaikki kaikkea ja olen oppinut paljon uutta. Opettajat ovat aivan huikeita työssään saamme hyvät käytännön opit heiltä tämän ravintolan pyörittämiseen Kirsi kertoo.  

”No itse asiassa kun nyt äänen sanot- niin oon kai minä opintoja jo vähän miettinytkin”

Savonia amk tekee Wellnes Warkaus – hankkeelle henkilökunnan osaamiskartoituksen. Sen kautta henkilökunnalle suunnitellaan lisäkoulutuksia. Kannustamme myös esimiehiä esim. johtamisen erikoisammattitutkintojen suorittamiseen.  Lehtorit Maija Rissanen ja Sari Tarvainen olivatkin jo ottaneet puheeksi ravintolan työntekijöiden kanssa jatkokouluttautumisen.  – Ammattitaidon vahvistamista ja sitä kautta työssä jaksamista ei voi liikaa korostaa. Jokaisessa ammatissa voi opiskella lisää. 

Ravitsemisalallakin työntekijöitä eläköityy todella paljon lähivuosina. Meillä on työntekijäpula pian käsissämme kertoo Tomi Tuovinen Wellness Warkaus – hankkeesta. Opiskelu ei ole ydinfysiikkaa se on helposti toteutettavissa sekä lähi- että etäopetuksena. Siitä on hyvät kokemukset mm. tämän koulutuksen onnistumisessa hän jatkaa.  

ravintola Aalto ja kahvitaulu

Maisema ravintolan ikkunoista on huikaisevan upea.

Jatkuvan haun kautta koulutuksiin

Opintoihin voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden silloin kun se elämäntilanteeseen parhaiten sopii.
Jatkuvassa haussa voi hakea opiskelemaan joko ammatillista tutkintoa tai tutkinnon osia. Myös kortti- ja passikoulutuksiin ja täydennyskoulutuksiin haetaan jatkuvan haun kautta.

Jatkuvan haun väylän kautta hakeminen kannattaa erityisesti silloin jos
  • olet jo suorittanut toisen asteen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon
  • sinulla on työelämässä hankittua osaamista
  • haluat suorittaa ammatillisen tutkinnon oppisopimuskoulutuksena tai
  • et saanut paikkaa yhteishaussa

     

Sakky Yrityspalvelut tarjoaa palveluja ja koulutuksia sekä Savon Koulutus Oy:n kautta että Savon ammattiopiston tutkintorakenteesta. Tarjontaamme kuuluu perus- ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä erilaisia ammatillisia lisäkoulutuksia joihin on mahdollista osallistua joustavasti eri opiskelumenetelmiä hyödyntäen. Räätälöimme koulutusohjelmat ja kehittämispalvelut selvitämme kanssanne mitä osaamista työyhteisönne tarvitsee ja toteutamme koulutuksia myös työpaikoilla.

Sakky Yrityspalvelut on yhden puhelun tai viestin päässä. Yrityspalvelut on valmiina palvelemaan monipuolisesti yritystäsi tai organisaatiotasi olipa kyseessä työvoiman saatavuuden edistäminen tai henkilöstön osaamisen kehittäminen. Yrityspalvelut tavoittaa puhelinnumerosta 044 785 3700 ja sähköpostiosoitteesta yrityspalvelut@sakky.fi.

www.sakky.fi