Monipuolinen koneasentajan työ ei ole pelkkää mutterin pyöritystä

17.2.2021
Kuvassa on opettaja.

Savon ammattiopistossa kone- ja tuotantotekniikan projekti-insinöörinä työskentelevä Antti Sonninen on kiertänyt peruskouluja tehden alaa tutuksi sekä opettanut taitoja Savon ammattiopiston opiskelijoille.

”Autot ja käsillä tekeminen” on vastaus, kun kysytään mikä ohjasi Antin ammatinvalintaa. Vastaus ei yllätä. Päinvastoin, tarina on aika tyypillinen teinipojan tarina tekniikan ammattiin. Iisalmessa suoritettu ajoneuvoasentajan tutkinto tarjosi monenlaisia mahdollisuuksia ja työhistoriasta löytyykin työtehtäviä ajoneuvoasentajasta huoltoneuvojaksi. Työvuodet teollisuudessa tarjosivat vaihtelevia työtehtäviä ja ammattikorkeakoulussa suoritetut insinööriopinnot availivat ovia lisää erilaisiin tehtäviin.

Antti on työskennellyt pari vuotta Savon ammattiopistossa ja päässyt auttamaan työuran alkuun tulevaisuuden ammattilaisia ja ehkäpä vaikuttamaan jonkun nuoren ammatinvalintaan yläkouluja kiertäessä. Kaivuripaja kiersi yläkouluja, mutta harmillisesti koronan vaikutukset näkyvät tässäkin. Kaivuripajassa moni pääsi kokeilemaan itse millaista työ voisi olla tulevaisuudessa.

Olen aina tykännyt tekniikasta ja tekemisestä. Tämä nykyinen työ vähän pääsi yllättämään. Työ on todella sosiaalista ja huomaan arjessa opettajan työn tärkeyden. Olen ollut vähän erakkoluonne ja nyt tämä työyhteisö on todella tärkeä. Kaivuripaja opetti sosiaalisuutta ja on mahtavaa olla istuttamassa kipinää koululaisiin. Teknologiassa on tulevaisuus ja ajatus opettajan työstä kiehtoo kovasti, miettii opettajaopintoihin suuntaava Antti.  

Rauhallinen, tarkka ja huolellinen, ovat Antin mielestä tärkeimmät koneasentajan tärkeimmät ominaisuudet. Työ voi olla hienomekaniikkaa, jonka kanssa täytyy olla todella tarkka. Koneasentajan työtehtävät alalla ovat todella monipuolisia ja vaihtelevia, esimerkiksi säätöä, testiä ja koeajoa. Ala kehittyy koko ajan, sähkön ja tekniikan lisääntyessä on pysyttävä myös ajan tasalla tehtävissä. Voimaa työssä ei siis välttämättä tarvita, eikä työ taas toisaalta ole pelkkää mutterin pyöritystä.

Savon ammattiopiston arjessa työ on tiimityötä. Jokainen tuo oman osaamisensa ja konkarit ovat auttamassa. Omasta työkokemuksesta on helppo nähdä ne osaamisen kohdat, jotka opiskelijoille kannattaa neuvoa. 

– Päivät menevät nopeasti ja työnimussa tekemistä riittää eikä tarvitse istua pelkästään koneella. Tekijät opetetaan tekemällä, on helpompi näyttää asioita käytännössä. Ei tämä välillä tunnu edes työltä, vaikka sosiaalisimpina päivinä akku tyhjältä saattaa tuntua, tuumii Antti.

–  Tällä työllä on merkitystä. Minusta on tärkeää, että saa vastuuta ja vapautta. Näin työ tuntuu mielekkäältä, Antti summaa.

Hae opiskelemaan. Alla löydät linkin yhteishaussa sekä jatkuvassa haussa oleviin koulutuksiin. 
Yhteishaku katso koulutukset tästä
Jatkuva haku katso koulutukset tästä

Avoimet työpaikat löydät osoitteesta www.sakky.fi/rekry

 

Kuva yhteystiedosta Kemppainen Ilkka
Kemppainen Ilkka
koulutuspäällikkö
kone- ja tuotantotekniikka
laboratorio
prosessiteollisuus
puuala
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio
Kuva yhteystiedosta Auvinen Hannele
Auvinen Hannele
koulutuspäällikkö Varkaus
liiketalous
media-ala
hyvinvointi
matkailu- ja ravitseminen
johtamis- ja esimieskoulutukset
puhtaus- ja kiinteistöpalvelut
kone- ja tuotantotekniikka
turvallisuusvastaava (C-lohko, Osmajoentie 75, Varkaus)
PL 113 (Osmajoentie 75)
78201 Varkaus

Tuoreimmat