Eväsmiehet tuottaa käsityönä allergiavapaat lähituotteet

30.6.2021 -
Iloinen mies varastohallissa.

Kuopion Leväsellä isojen teollisuuskiinteistöjen keskellä on pieni rakennus. Rakennuksen koon ei pidä antaa hämätä: tiloissa tuotetaan suuria makuja ympäri Suomea.

Mika Puurunen ja Risto Häkli perustivat Eväsmiehet-yrityksen vuonna 2015. Sitä ennen he olivat työskennelleet elintarvikealan yritysten hommissa.

”Kävi perinteiset: oli aika tehdä jotain omaa. Lisäksi molemmilla oli halu tehdä turvallisia, allergiavapaita tuotteita”, kertoo Puurunen.

Tuotanto pyörähti nopeasti käyntiin. Tuotteina asiakkaille lähti hampurilaispihvejä ja lihapullia. Mikä tärkeintä, tuotantolinjalta ei valmistunut yhtään makkaraa eikä valmistuisi tulevaisuudessakaan – näin yrittäjät olivat päättäneet.

”Entisessä työelämässämme saimme tehdä makkaroita ihan tarpeeksi. Niitä emme tekisi omassa yrityksessämme,” Puurunen napauttaa.

Miten kävikään?

”Kolmen kuukauden päästä yrityksen avaamisesta teimme makkaroita.”

Raakamakkaroiden tuotanto alkoi vain ja ainoastaan asiakkaiden toiveesta. Ensi alkuun miehet hankkivat käsinveivattavan makkarakoneen, johon sai lihaa 5 kiloa kerrallaan. He uskoivat sen riittävän, koska toiveena oli päästä makkaratuotannosta pian eroon. Tänä päivänä raakamakkarat ovat yksi Eväsmiesten päätuotteista, ja yksistään Sokos Hotel Paviljonkiin menee 100 kiloa aamiaismakkaroita viikossa.

Niin ikään asiakkaiden toiveesta yritys alkoi valmistaa vegaanisia kasvispihvejä.

 

Osana vastuullista tuotantoketjua

Eväsmiehet vastaanottaa lihaa sekä suoraan lampureilta ja karjatiloilta että isoilta lihataloilta.

”Lähituotanto ei alueellamme riitä. Esimerkiksi Atrialta tuleva liha on kuitenkin kotimaista.”

Tuottajien lihat palautuvat valmiina tuotteina takaisin kotitiloille: osuus on noin kymmeneksen koko Eväsmiesten tuotannosta. Ylivoimaisesti merkittävin asiakaskunta on alueen ravintolat.

Ravintolat ja heidän asiakkaansa arvostavat tänä päivänä entistä enemmän laatua ja paikallisuutta. Monelle ravintolalle lähituotannon hyödyntäminen on osa brändityötä. Eväsmiehet on tehnyt myös oman nimikkotuotteen muun muassa kuopiolaiselle Ravintolamestarit-yritykselle.

”Olemme vahva osa ruoan lähituotantoketjua. Valmistamme tuotteet käsityönä ja pakastamme ne tiloissamme, minkä jälkeen toimitamme valmiit tuotteet asiakkaille joko rahtina tai viemme itse perille asti”, kertoo Puurunen.

Kärkituotteina on lihapihvit, kasvispihvit ja raakamakkarat. Kesäkausi on festareiden ja kesäravintoloiden myötä kiireisintä aikaa. Talvikaudella perustuotanto pyörii, minkä lisäksi Eväsmiehet tekee hirvipyöryköitä hotelliketjulle.

”Pakastiimme mahtuu paljon, mutta kaikki sieltä myös nopeasti eteenpäin lähtee.”

 

Harjoittelun kautta suoraan töihin

Eväsmiehet työllistää molempien yrittäjien lisäksi yhden kokoaikaisen työntekijän. Silloin tällöin tuotantoketjun äärestä löytyy myös harjoittelijoita.

Yrityksen työntekijä tuli alun pitäen Eväsmiehille työelämässä oppimisjaksolle Savon ammattiopistosta. Hyvin pian Puurunen ja Häkli huomasivat, että elintarvikealan opiskelijassa on ainesta vaikka mihin ja nappasivat hänestä kiinni.

”Harjoittelupaikan tarjoaminen nuorelle on myös vastuullisuusteko: miten muutoin he voivat oppia kuin tosielämän tilanteissa? Työpaikan tarjoaminen lisää myös alueellista hyvinvointia”, Puurunen summaa.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat