Ammattiopinnoista kesähommiin ja vakiduuniin

22.11.2021
Tehdastyöntekijä työasussaan

Sähköasentajaopiskelija Pauli Saha sai tänä syksynä vakituisen työpaikan Yara Siilinjärveltä oltuaan ensin oppisopimuksella kesäharjoittelijana. Saha viimeistelee vielä opintojaan työn ohessa, tarkoituksena valmistua sähköasentajaksi alkuvuonna 2022.

– Olin aikaisemmin oppisopimuksella töissä rakennusten sähkötöiden parissa, kertoo Saha. Sähköala on kuitenkin kovin laaja, joten halusin kokemusta myös teollisuuden sähkötöistä ja kunnossapidosta. Täksi kesäksi pääsin Yaralle sähkö- ja automaatiokunnossapitoon kaivokselle. Loppukesällä hain avointa tehtävää ja minut valittiin töihin. Jatkan samoissa tehtävässä, samassa porukassa ja samassa paikassa kuin kesällä. Se oli minulle tärkeää, tykkäsin olla kaivoksen puolella ja työporukka on mukava.

Oppilaitosyhteistyötä tehty Yaran kanssa pitkään

Savon ammattiopiston ja Yaran Siilinjärven tehtaiden yhteistyö on ollut tiivistä jo vuosia. Yaralla pyörähtää vuositasolla kymmeniä opiskelijoita ammattiopiston eri aloilta. Prosessiteollisuuden, laboratorioalan ja mekaanisen kunnossapidon alojen oppijat ovat enemmistönä, mutta Yaralta löytyy mahdollisuuksia myös logistiikan ja sähköalan tuleville ammattilaisille.

­– Yaralla osataan hyödyntää oppisopimuksen joustavat mahdollisuudet todella hienosti. Esimerkiksi kesärekrytoinnissa yhdistyvät Yaran tarve palkata työntekijöitä ja opiskelijoiden mahdollisuus samalla edistää opintojaan. Kesällä 2021 Yaralla oli toistakymmentä Sakkyn opiskelijaa työskentelemässä ja oppimassa, kertoo yhteyspäällikkö Maija Savolainen Sakky Yrityspalveluista.

– Yaralla tehdään hienoa työtä opiskelijoiden ohjauksen ja perehdytysprosessien jatkuvassa kehittämisessä. Nämä ovatkin vetovoimastaan huolehtivalle työnantajalle tosi tärkeitä asioita. Opiskelijat haluavat usein valmistuttuaan jäädä pysyvämmin töihin hyvän kokemuksen tarjonneeseen työpaikkaan. Työllistymistä ja tekijöiden löytymistä me haluamme koulutuksenjärjestäjänäkin kaikin keinoin edistää, Savolainen jatkaa.

Kesäharjoittelijoiden palautteet kehittävät toimintaa

Yara kerää kesäharjoittelijoilta palautetta, jota käytetään perehdytysmallin jatkuvaan kehittämiseen.

− Palautteissa näkyy selvästi, että kesäharjoittelijat pitävät Yaraa hyvänä kesätyöpaikkana. Perehdyttäminen koetaan laadukkaaksi ja perehdyttäjät asiansa osaaviksi. Suurin parannus viime vuoteen näkyy siinä, että harjoittelijoille on kerrottu selkeästi työrooli ja vastuut, kertoo Production Competence Specialist Antti Pasanen Yara Siilinjärveltä. – Kesätyöntekijät selvästikin viihtyvät meillä, sillä usein he hakevat meille uudelleen töihin seuraavana kesänä.

Tuoreimmat