Meille ensimmäinen Joutsenmerkitty oppilaitosrakennus Suomessa

17.6.2020 -
Sakkyn yhdistelmärekka sillalla.

Artikkeli julkaistu ensi kerran Tulevaisuuden Suomi -liitteessä 12.6.2020.

Savon koulutuskuntayhtymä toteuttaa kestävän tulevaisuuden strategiaa ennakkoluulottomasti. Tavoite on rakentaa terveellisiä ja turvallisia työ- ja opiskelutiloja. Iisalmen kampus pokkasi Joutsenmerkki-tunnustuksen ensimmäisenä Suomessa.

Savon koulutuskuntayhtymä juhlii edelläkävijänä, sillä sen hallinnoiman Savon ammattiopiston Iisalmen kampus on saanut Joutsenmerkin tunnustuksena ympäristöystävällisyydestään. Tämä on ensimmäisen kerta Suomessa, kun ympäristömerkki on luovutettu koulurakennukselle.

”Kiertotalous, ekologisuus ja vastuullisuus ovat jo pitkään olleet osa toimintakulttuuriamme. Joutsenmerkillä haemme laatua, ympäristön huomioimista, turvallisuutta ja terveellisyyttä” kuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoo.

Joutsenmerkin tavoittelu kaikille uusille kampusrakennuksille on osa laajempaa Savon koulutuskuntayhtymän kestävän tulevaisuuden strategiaa. Kuntayhtymän hallinnoimat Savon ammattiopiston oppilaitosrakennukset Kuopiossa, Iisalmessa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa ja Varkauden lukion tilat olivat tulleet elinkaarensa päähän, ja uudet olivat suunnittelupöydällä. Tuolloin syntyi idea tavoitella uusille kampusrakennuksille Joutsenmerkkiä.

”Haluamme olla niin henkilöstölle kuin opiskelijoille vetovoimainen sekä terveelliset työ- ja opiskelutilat tarjoava koulutuskuntayhtymä, ja erityisesti haluamme kiinnittää huomiota sisäilman laatuun. Henkilöstön sairauspoissaolot vähenevät, työkyky nousee ja vireystaso paranee. Opiskelijat eivät valitse koulua pelkästään opiskelusisällön takia, vaan myös turvallisen ja terveellisen rakennuksen vuoksi. Uskon myös, että opiskelutulokset kohentuvat”, summaa Helve.

Joutsenmerkin kriteerit huomioivat rakennuksen koko elinkaaren. Rakennusajan vaatimuksina ovat muun muassa materiaalien jäljitettävyys ja vähäpäästöisyys, rakennusjätteiden kierrätysmahdollisuudet ja tarkka laadunhallinta ja raportointi. Jokainen käytetty tuote ja materiaali on hyväksytettävä asiantuntijoilla. Valmiissa tiloissa tärkeää on runsas päivänvalo, raitis sisäilma, hallittu melutaso ja tehokas energiankäyttö unohtamatta tilojen toimivuutta ja viihtyisyyttä. Nämä kaikki pitää huomioida jo hankekilpailutuksessa ja suunnittelussa.

Joutsenmerkityistä rakennuksista Iisalmen kampus valmistui ensimmäisenä, ja Varkauden kampukselle hakuprosessi on käynnissä. Toivalan kampus Siilinjärvellä on rakenteilla, samoin Savilahden kampusalue Kuopiossa. Savilahdessa Joutsenmerkityn oppimisympäristön kokonaisala tulee olemaan vajaa 29 000 m2.

Savon koulutuskuntayhtymä näyttää toimillaan mallia myös muille; Joutsenmerkki tunnustuksena ympäristöystävällisyydestä on mahdollista saavuttaa niin pienten kuin suurten oppilaitosten, jos siihen on riittävän voimakas tahtotila.

Tilojen lisäksi kiertotalous ja ympäristöasiat ovat osa Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion opiskelusisältöä. Valmistuvilla opiskelijoilla ekologisuusajattelu istuu luontevasti liiketoimintaan.

”Tekemällämme satsauksella on merkittävä ja monitahoinen vaikutus kilpailukykyymme”, hymyilee Helve.

*** 

Jatkuva haku opintoihin on auki vuoden jokaisena päivänä. Tutustu monipuoliseen koulutustarjontaamme ja hae opiskelemaan jo tänään! 

Tuoreimmat