Ammattilaiseksi kasvanut

28.5.2020 -

Yläkoulun opinto-ohjaaja ehdotti lähihoitajaksi valmistuvalle Tiia Pitkäselle hakemista ammatilliseen koulutukseen. Hoitoala oli selviö, mutta Tiian omat ajatukset olivat lukiossa ja sieltä ammattikorkeakoulussa tai lääkiksessä.

Sosiaali- ja terveysala Kuopiossa oli lopulta yhteishaun ensimmäinen valinta.

Kaavilta kotoisin olevalle Tiialle ysiluokan jälkeen muutoksia riitti, kun opinnot toivat Kuopioon. Alkua helpotti se, että Tiia muutti samaan asuntoon veljensä kanssa. Alkuun opinnot eivät oikein ottaneet sujuakseen ja alavalintakin epäilytti, tarmokas Tiia kuitenkin sinnitteli.

– Teorian kanssa sain tehdä töitä enemmän, kunnes aloitin keikkatyön kotihoidossa. Sainkin yhtäkkiä huomata, että koulussa opittua voi soveltaa työssä ja, että se oikeasti auttaa pärjäämään työelämässä. Samalla alkoivat lääkelaskut sujua ja ensimmäinen työelämässä oppimisen jakso oikeasti kolahti, Tiia pohtiii.

Nuorten kanssa Tiia tuntee olevansa omalla alallaan. Erityisnuorten ja -lasten kanssa työskentely on haastavaa, mutta pienet asiat palkitsevat. Tiia tekee mielellään myös hoitotyötä, mutta se ei ole se kaikkein omin juttu.

– Ihan parhaita hetkiä ovat ne, kun saavuttaa asiakkaan kanssa kontaktin. Se voi olla vaikkapa katse. Yhteinen nauru tai se tunne, kun kun saat sellaisen nuoren osallistumaan, joka ei sitä yleensä tee. Muistan, että sain vasta yhden nuoren miehen innostumaan maalaamisesta. Ylipäätään yhteiset hetket lasten kanssa on tosi hienoja, Tiia kertoo.

Ensimmäinen jakso työpaikalla motivoi ja auttoi ymmärtämään, että ala on oikea. Enää Tiia ei näe itseään lääkärinä. Lisäkoulutus kiinnostaa ja muun muassa sosionomiksi opiskeleminen kiinnostaa tulevaisuudessa.

– Esimerkiksi neuropsykiatrisista häiriöistä voisin opiskella lisää. Näen itseni ohjaustyössä ja tehtävissä, joissa asiakkaisiin syntyy luja kiintymys- ja luottamussuhde.

Tiian kesätyöt alkoivat jo ennen valmistujaisia. Varasuunnitelma syksyn osalta on valmiina – Mikäli en työllistyisi, tiedän jo mitä aion opiskella. Nyt, kun suunta on selvä, Tiia kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan. 

 

Kaikille avoimia etävalmistujaisia vietetään 29.5.2020 klo 13.00 alkaen osoitteessa www.sakky.fi/valmistujaiset

Samalta kirjoittajalta

Varmuutta johtamiseen

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto auttaa kasvattamaan omaa varmuutta johtajana ja kehittämään vahvasti yrityksen toimintaa

16.6.2020

Tuoreimmat