Ranskalaiset maatalousalan opiskelijat työelämäjaksolla Pohjois-Savossa

12.6.2019

Jo yli 20 vuoden ajan Sakky on tehnyt yhteistyötä Pohjois-Ranskassa sijaitsevan La Germinière ammattioppilaitoksen kanssa. Yhteistyö alkoi heti Suomen liityttyä Euroopan unioniin. Alkuun vain opettajat vierailivat kouluissa ja tutustuivat toistensa tapoihin ja metodeihin. Ajan kuluessa myös opiskelijat saivat tämän mahdollisuuden ja tällä hetkellä yli 300 ranskalaista maatalousalan opiskelijaa on viettänyt kuukauden suomalaisella maatilalla työelämäjaksolla. Yhteistyö on ollut äärimmäisen hedelmällistä ja kaikki osapuolet ovat erittäin tyytyväisiä. Tavoitteena onkin kehittää ja jatkaa yhteistyötä sekä mahdollistaa yhä useammalle suomalaiselle Ranskaan lähteminen.

Tänäkin vuonna 16 opiskelijaa ja kaksi opettajaa matkustivat Pohjois-Savoon kesäkuun alussa. Opiskelijat Simon Pretto ja Kyllian Mézière ovat kuukauden työelämäjaksolla Uudistalon maatilalla Jyrki ja Eeva Happosen luona Jännevirralla.

Simon ja Kyllian ovat 17-vuotiaita maatalousalan opiskelijoita Le Mansin alueelta. Pojat ovat molemmat asuneet koko ikänsä maatilalla. Maanviljely on heille enemmänkin elämäntapa kuin ammatti. Poikien vanhemmat ovat olleet äärimmäisen kannustavia opintoja - ja tätä Suomen matkaa kohtaan. Simonin ja Kyllianin koulu Ranskassa kestää kolme vuotta. Niiden vuosien aikana opitaan maanviljelyn perusteet ja tehdään työssäoppimisia esimerkiksi Suomessa. Koulun jälkeen on mahdollista mennä suoraan töihin tai jatkaa opintoja vielä kaksi vuotta.  Mikäli he jatkavat opintoja vielä kaksi vuotta, toimivat he maatalouteen liittyvissä asiantuntijatehtävissä.

Pojat suuntasivat Suomeen erityisesti, koska ovat kiinnostuneina meidän luonnosta ja kulttuurista. He ovatkin päässeet jo saunomaan ja työnmakuun. Ensimmäisen viikon ohjelmassa on ollut mm. lampaiden keritseminen. Tähän mennessä kaikki oli sujunut hyvin, eikä suurempia stressin aiheita ole ollut. Kaikki matkalla olevat nuoret työskentelevät arkipäivät ja viikonloppuisin heillä on enemmän vapaata.  Silloin he kokoontuvat yhteen ja käyvät tutustumassa esimerkiksi Kuopioon.

Opiskelijat työskentelevät ja asuvat pareittain maatiloilla. Osa maatiloista voi olla hyvinkin lähekkäin ja osa taas kauempana. Monilla maantiloilla on ollut opiskelijoita useana vuonna ja maanviljelijät ovatkin oppineet jo hieman ranskaa, sanakirja on silti ahkerassa käytössä.

Ranskalaisten mielestä tärkeä asia työssäoppimisen onnistumisen kannalta on, että löydetään opiskelijoille perheet, jotka ovat motivoituneet opettamaan opiskelijoita ja puhuvat vähintään englantia. Toinen tärkeä asia on keksiä uusia luovia ratkaisuja ja tehdä yhteistyötä laajasti. Kolmas tärkeä asia on vastaanottavan koulun aktiivisuus ja avuliaisuus.

Simon ja Kyllian, opettajat Sebastien ja Jeremy sekä muut opiskelijat ovat erittäin kiitollisia ja ylpeitä tästä yhteistyöstä ja mahdollisuudesta. Opiskeltava ala on sama, mutta olosuhteet erilaiset. Niinpä pojat sanovat nauraen, että he tarvitsevat paljon suomalaista sisua tämän kuukauden ajan.

Jatkuva haku maatalousalan opintoihin www.sakky.fi/koulutushaku

Samalta kirjoittajalta

Yhteistyötä oppilaitoksen ulkopuolelle

Iisalmessa Sankariniemen kampuksella tehdään laajasti yhteistyötä paljon Sakkyn ja Ysaon kesken, mutta arjessa yhteistyön lonkerot ulottuvat myös o

11.11.2020

Tuoreimmat