Marika opiskelee puhtauspalvelualaa ja työskentelee Sokos Hotel Puijonsarvessa

3.6.2019

Haastattelussa Marika Luhtala. Marika on suorittanut laitoshuoltajan ammattitutkinnon vuonna 2018 ja opiskelee parhaillaan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkintoa Savon ammattiopistossa.

Missä työskentelet tällä hetkellä?

Työskentelen ISS Palvelut Oy:llä ja meidän tiimin pääkohteena on Sokos Hotel Puijonsarvi ja syksyllä 2018 aloitimme myös pienemmissä kohteissa Apteekkarissa, Amarillossa ja Feel Vegasissa.

Minkälainen on työ- ja opiskelutaustasi?

Pääsin lukion jälkeen kesätöihin tänne Puijonsarveen kerroshoitajaksi. Pidin välivuoden opiskeluista ja tein töitä, ja sitten pääsin opiskelemaan restonomiksi. Opiskelujen ohella jatkoin työskentelyä Puijonsarvessa. Valmistuin restonomiksi vuonna 2008. Valmistuttuani jäin töihin ISS Palvelut Oy:lle tähän samaan kohteeseen. Tällä hetkellä teen siis kerroshoitajan töitä sekä palveluohjaajan sijaisuuksia.

Miksi lähdit opiskelemaan alaa?

Olin työskennellyt puhtauspalvelualalla jo 15 vuotta, joten ajattelin, että voisin hankkia ihan alan koulutuksenkin. Syksyllä 2017 lähdin opiskelemaan Savon ammattiopistoon laitoshuoltajan ammattitutkintoa ja valmistuin vuoden opiskelujen jälkeen syksyllä 2018. Tämän vuoden 2019 alusta lähdin opiskelemaan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkintoa, koska esimiestyö alkoi kiinnostamaan.

Mikä oli/on opiskeluissa parasta ja onko jäänyt jotain erityisen mieleenpainuvaa?

Parasta on ollut se, että opiskelu on niin käytännönläheistä ja olen voinut tehdä opiskeluja monimuoto-opiskeluna eli töiden ohella. Opiskelu on ollut itsenäistä, mistä olen tykännyt erittäin paljon. Eli lähitunteja on tosi vähän ja koulussa opittuja asioita harjoitellaan itsenäisesti omassa työpaikassa töitä tehdessä. Opiskelujen myötä olen tajunnut, miten paljon tässä työssä on tosi tärkeitä ja tarkkuutta vaativia asioita kuten aseptisuus sekä oikeiden pintamateriaalien ja puhdistusaineiden yhdistäminen.

Minkälaista hyötyä opiskeluista on ollut nykyiseen työhösi?

Opiskelun myötä ammattiylpeys ja motivaatio on kasvanut, koska olen oppinut paljon uusia asioita ja oppinut tekemään asiat oikealla tavalla. Kaikista tärkeintä on ollut se, että olen oppinut järkevöittämään omaa työtäni. Kerroshoitajan työ täytyy osata suunnitella hyvin tarkasti, jotta pystyy siivoamaan hotellihuoneet annetussa tavoiteajassa, koska tavoiteaika on todella tiukka. En tee vielä esimiehen töitä, mutta parhaillaan suorittamani erikoisammattitutkinto tukee hyvin tavoitettani esimieheksi. Esimieheksi kehittyminen on pitkä prosessi ja olen tyytyväinen, että aloitin opinnot jo tässä vaiheessa.

Missing media item.

Minkälaista on työskennellä nykyisessä työtehtävässä ja -paikassa?

Tykkään paljon juuri tällaisesta hotellikohteesta, koska täällä työtehtävät ovat todella monipuolisia. Meidän tiimille kuuluu siis kaikki kohteen ylläpito- ja perussiivoustyöt niin hotellihuoneissa kuin yleisillä tiloilla. Hotellihuoneiden siivous vaatii esteettistä silmää ja kädentaitoja, ja tykkään juuri siitä, että kaikki siivotaan ja järjestellään tarkasti. Lisää haastetta tuo tietenkin palveluohjaajan työt.

Mikä työssäsi on ollut parasta?

Parasta on se, että työssä näkee oman käden jäljen. Tykkään myös siitä, että työ on fyysistä. En voisi kuvitella istuvani esimerkiksi tietokoneen äärellä koko päivää.

Miksi kannattaa hakeutua opiskelemaan alaa?

Puhtausalalla on aina töitä tarjolla ja työtehtävät ovat monipuolisia, koska on olemassa hyvin paljon erilaisia kohteita ja työtehtäviä. Esimerkiksi laitoshoitajan työssä voi tehdä osan aikaa siivoustyötä ja osan aikaa ateriapalveluja. Ja jos opiskelu kiinnostaa enemmän, on todella helppo opiskella lähiesimieheksi tai esimieheksi. Ala on vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia täynnä, jos vaan löytyy motivaatiota.

Minkälaiselle henkilölle ala sopii?

Hyvästä fyysisestä kunnosta on apua kerroshoitajan työssä. Pitää olla reipas tekemisen meininki ja stressinsietokykyäkin tarvitaan. Varsinkin kesällä on usein niin kiirettä, että uudet asiakkaat ovat jo tulossa hotellihuoneisiin, vaikka ei ole ehditty vielä edes siivota niitä. Tarkkuutta ja huolellisuutta pitää olla, koska hotellihuoneessa kaikki asiat pitää olla tiptop. Se siis vaatii myös esteettistä silmää ja kädentaitoja, että osaa pedata sängyt kauniisti ja asetella kaikki tavarat siististi. Asiakaspalveluhenkisyyttä pitää myös olla, koska asiakkaiden huomioiminen on yksi tärkeimmistä asioista ja asiakkaiden kanssa ollaan tekemisissä paljon. Työntekijöiltä odotetaan myös joustavuutta, koska työt ovat usein sidoksissa hotellin varaustilanteeseen.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi ja tavoitteesi työelämässä?

Tällä hetkellä kiinnostaa lähiesimiehen työ. Puhtausalalla on niin paljon mahdollisuuksia, etten ole varmasti vielä itsekään hahmottanut, mitä kaikkea voisin tehdä.

Miten näet alan tulevaisuuden, miten se kehittyy ja mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan?

Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden määrä kasvaa, mikä tuo haasteita niin esimiehille kuin asiakkaillekin, koska työntekijät eivät välttämättä puhu hyvin suomen kieltä. Alan arvostusta pitäisi saada nousemaan, jotta saataisiin alalle hyviä ja motivoituneita työntekijöitä, jotka tulisivat jäädäkseen. Tällä hetkellä ongelmana on juuri se, ettei saada pitkäaikaisia työntekijöitä. Siivousroboteista on puhuttu jo paljon, mutta en usko, että ihan lähitulevaisuudessa robotti korvaisi kerroshoitajan.

Onko jotakin muuta mitä haluaisit kertoa?

Varsinkin yksityisellä puolella siivouksen tavoiteajat ovat tosi tiukat ja siitä syystä siivouksen laatu kärsii. Toivoisinkin, että siivouspalveluja ostavat asiakkaat ymmärtäisivät sen, että siivouksen laatuun kannattaisi panostaa enemmän. Usein taloudellisia säästöjä otetaan juuri siivouksesta, vaikka esimerkiksi hotellihuoneissa yksi tärkeimmistä asioista on juuri siisteys.

Jatkuva haku koulutuksiin www.sakky.fi/pukipa 

Kysy lisää

Kuva yhteystiedosta Kemppainen Heli (virkavapaalla 1.11.20 saakka, sij. Tarja Väisänen)
Kemppainen Heli (virkavapaalla 1.11.20 saakka, sij. Tarja Väisänen)
koulutuspäällikkö, hyvinvointi, kauneudenhoito, kotityö- ja puhdistuspalvelut
hyvinvointi
kauneudenhoito
välinehuolto
hieroja
lääkeala
jalkojenhoito
kipsaus
obduktiopreparaattori
immobilisaatiohoito
puhtaus- ja kiinteistöpalvelut (Kuopio)
suojeluvastaava (lohko D)
PL 87 (Presidentinkatu 1)
70101 Kuopio
Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Kekäläinen Päivi M
kouluttaja
puhtaus- ja kiinteistöpalvelut
puhdistuspalvelut
PL 87 (Sammakkolammentie 2)
70101 Kuopio

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat