Kotityöpalvelut työllistää

13.10.2017

Kuopiolainen Anne Paloperä aloitti Savon ammattiopistossa Kotityöpalvelujen ammattitutkinnon opinnot 2017 tammikuussa. – Lukion jälkeen olin töissä useita vuosia Sokoksella. Vuonna 1993 valmistuin Savon ammattiopistosta kosmetologiksi ja niitä töitä tein useita vuosia. Olin myös yrittäjänä. Olen nähnyt edustajan työn ja kokeillut uraa puhelinmyyjänä, mutta sitä en kokenut omakseni, koska en saanut olla tekemisissä ihmisten kanssa. Olin elämässäni siinä vaiheessa, että piti miettiä mitä seuraavaksi. Huomasin lehti-ilmoituksen ja hain opiskelemaan kotityöpalvelujen ammattitutkintoa. Ja tässä ollaan nyt. Olen ehtinyt olemaan työssäoppimisjaksoja erilaisissa työpaikoissa, kuten 4H- yhdistyksellä, Lepolan palvelutalossa sekä keskustan että Puijonlaakson Alinassa.

Opiskelu on rytmitetty lähipäivään kerran viikossa koululla, etäpäivään ja kolmeen työssäoppimispäivään. Teorian oppii koulussa ja käytäntö opettaa parhaiten. – Odotan innolla, että pääsen opiskelemaan puutarhanhoitoa ja ruokapalvelujen tuottamista. Uskon, että varsinkin erityisruokavalioita varten tarvitaan jatkossakin oppia. Koulutuksessa suoritimme hygieniapassin, joten ruokaa uskaltaa asiakkaalle laittaa hyvillä mielin. Niin ja opettajat ovat huippuja, Anne kertoo.

–  Työssäpaikoilla tehtäviini on kuulunut kotisiivous, ruoanlaitto, ulkoilu, pyykkihuolto, kaupassa käynti ja avustamis- ja asiointipalvelut. Puijonlaakson Alinassa tehtävät keskittyvät enemmän kotisiivoukseen.Tiedämme kohteeseen mennessä asiakkaiden toiveet, mutta tilanne saattaa muuttua ja on pystyttävä joustamaan. Minua motivoi auttaminen, tyytyväinen asiakas ja se, että tietää tekevänsä hyvää. Olen empaattinen ja jaan asiakkaiden itkut ja naurut. Tykkään kuunnella ihmisiä ja heidän tarinoita. Joskus tarinat jäävät pyörimään mieleen, osaan kuitenkin sulkea työasiat mielestäni. Monelle asiakkaalle on tärkeää saada myös juttukaveri ja kahviseuraa Anne kertoo.

Anne valmistuu keväällä ja työtilanne näyttää varsin valoisalta, onpa jopa yrittäjyyskin käynyt jo mielessä. – Olen suunnitellut jatkavani opiskeluja niin, että saisin myös antaa asiakkaalle lääkkeet ja tehdä haavanhoitoja. Alan valinta on osunut nappiin. Iloinen ja energinen Anne tykkää paljon laittaa ruokaa asiakkaille ja mielellään olisi kannustamassa ihmisiä ulkoilemaan. Monipuolisuus on kuitenkin työssä kaikkein tärkeintä.  Autamme asiakasta kotona ja pystyn tulevaisuudessa hyödyntämään aiempaa koulutustani ja antamaan asiakkaalle vaikkapa jalkahoitaja kotona.

Alina vie palvelut asiakkaan kotiin

Alinan liikeidean voisi kiteyttää palvelujen viemiseen asiakkaan kotiin.
– Teemme perinteistä kotihoidon työtä, asiointipalveluja, virkistystä, sairaanhoidollista työtä sekä kotitöitä. Helpotamme asiakkaan arkea monin eri tavoin. Työntekijöitä keskustan Alinassa on yhteensä 17, joista osa on omasta toiveestaan osa-aikaisia kertoo Kuopion keskustan Alinan vastaava hoitaja Sirpa Ahonen, joka vastaa siitä, että arki pyörii.  –Työni on lähinnä suunnittelua ja henkilöstöjohtamista, mutta teen itsekin kentällä töitä säännöllisesti. Rytmitän päiväni niin, että ehdin olla suunnilleen kentällä 3 tuntia päivässä. Minulle on tärkeää tietää ketä asiakkaamme ovat ja taas toisaalta mitä meidän työntekijöidemme arki on vastaava hoitaja kertoo.

Kuten arvata ehkä saattaakin, tyypillinen asiakas on vanhus ja heidän erilaiset tarpeet: hoidolliset työt sekä kotitaloustöihin liittyvät, kuten siivous ja ruoanlaittaminen tai pyykin peseminen. Erilaisia piikkejä työmäärässä vuodenaikojen mukaan on nähtävissä. Ikkunanpesusesongit, joulusiivoukset- ja leivonnat – vastaavasti taas ehkä hieman hiljaisemmat ajat painottuvat heinäkuulle ja tammikuulle. Uusin kasvava asiakaskunta on työssäkäyvät lapsiperheet. Mikä onkaan sen ihanampaa, kuin puhdas koti töistä palatessa ja aikaa perheelle.

Huutava pula osaavasta henkilökunnasta

–  Suurin haasteemme on eläköityminen. Entisajan kodinhoitajat jäämässä eläkkeelle ja uusia tekijöitä ei tahdo löytyä. Meillä oli työpaikka vuoden auki, saimme vasta nyt palkattua koulutetun työntekijän siihen.Huutava pula työntekijöistä on ja voisi melkein sanoa, että jos löytyy auto, ajokortti, kotityöpalvelualan koulutus sekä halu tehdä töitä, niin töitä löytyy. Työ on itsenäistäistä työtä johon itse pystyy vaikuttamaan paljon. Tulevaisuudessa varmasti Kuopiossakin on kysyntää Helsingissä jo niin trendikkäille järjestelijöille, mietimme vakavasti palvelujen laajentamista siihen suuntaan, Sirpa summaa.

– Parasta työssä on tietysti asiakkaat ja se, että päivän kulkuun voi itse vaikuttaa todella paljon. Pääasia on tyytyväiset asiakkaat. Kiire ja ajankäyttö toisaalta aiheuttavat välillä haasteita. Asiakas määrittää ajan ja työt, mutta aina asiakkaalla ei ole tarkkaa kuvaa kestosta. Esimerkiksi pullan leivonta ei onnistu tunnissa. Asiakkaiden kodeissa työskennellessä saa jakaa asiakkaiden ilot ja surut. Elämän rajallisuus on läsnä koko ajan. Ammattitaitoon kuuluu jättää asiat mielestään työpäivän jälkeen, mutta kyllä joskus joku asia jää erityisesti mieleen myös työpäivän jälkeen. Entisiä asiakkaita jää joskus kaipaamaan ja joillekin on ihan pakko soittaa kuulumisia Sirpa pohtii.

 

JATKUVA HAKU

Jatkuva haku on kaikille avoin. Jatkuvan haun kautta kaikki hakijaryhmät  voivat hakea tutkintoihin.

Jatkuvan haun kautta voit hakea opiskelemaan ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa tai lisäkoulutusta ympäri vuoden. Katso kaikki puhtaus - ja kiinteistöpalvelualan alkavat koulutukset

Katso lisää www.sakky.fi/jatkuvahaku 

Katso kaikki koulutukset osoitteesta www.sakky.fi/koulutushaku

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Tissari Raija
kouluttaja
puhtaus- ja kiinteistöpalvelut
puhdistuspalvelut
kotityöpalvelut
Laadukkaat kotityöpalvelut Itä-Suomessa -hanke
hygieniapassit ja -koulutus
PL 87 (Sammakkolammentie 2)
70101 Kuopio
Kuva yhteystiedosta Kemppainen Heli
Kemppainen Heli
koulutuspäällikkö Kuopio
hyvinvointi
kauneudenhoito (hiusala, kosmetologit)
välinehuolto
hierojakoulutus
lääkeala
jalkojenhoito
kipsaus
obduktiopreparaattori
immobilisaatiohoito
puhtaus- ja kiinteistöpalvelut
PL 87 (Presidentinkatu 1)
70101 Kuopio

Samalta kirjoittajalta

Varmuutta johtamiseen

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto auttaa kasvattamaan omaa varmuutta johtajana ja kehittämään vahvasti yrityksen toimintaa

16.6.2020

Tuoreimmat