Ihanat naiset roosanauhassa

27.10.2015

Pohjois-Savon Syöpäyhdistys järjesti 9.10. Roosanauha-päivän kunniaksi "Torin alla tapahtuu" päivän. Toista kertaa Kuopion kauppakeskus Apajassa järjestettävän tapahtuman tarkoituksena oli kertoa mistä rintasyövässä on kyse.

Missing media item.

”Tämän päivän tavoitteena on ennaltaehkäisy, eli kertoa miten toimia ettei rintasyöpää tulisi ollenkaan. Tai jos on tullakseen, se havaittaisiin ajoissa, jolloin siitä on parempi mahdollisuus parantua”, Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Airaksinen kertoo.

Missing media item.

”Haluamme myös kertoa, että jos on niin huonosti käynyt, että sairaus on iskenyt, niin siitä myös moni selviää tänä päivänä. Elämä jatkuu”, Airaksinen jatkaa.

 

Tapahtuman näyttävin elementti oli Mannekiiniklubi Mandin Marja-Leena Martikaisen juontama Ihana Nainen -muotinäytös. Lavalle nousi rintasyövän selättäneitä naisia sekä heidän tukihenkilöitään. Naiset esittelivät Apajan muotiyritysten vaatteita, asusteita ja koruja.

Missing media item.

Vapaaehtoisena tilaisuutta rakentanut Martikainen teki myös muotinäytöksen koreografian.

 

”Minusta tämä show nimenomaan kertoo siitä, että ihmiset jotka ovat kokeneet rintasyövän uskaltavat nousta catwalkille. Elämä rentoutuu, ei ole syytä enää pingottaa. He ovat ihan yhtä ihania naisia sairastumisen jälkeenkin,” Airaksinen kertoo.

Missing media item.

Tapahtumaa oli myös järjestämässä iso joukko Savon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoita ja opettajia useilta eri aloilta.

 

”Opiskelijat ovat todella tärkeitä meille, koska me emme osaa markkinoida. Aloitimme yhteistyön Savon koulutuskuntayhtymän kanssa jo viime vuoden tilaisuudessa ja nyt kumppanuuden kautta yhteistyö on tiivistynyt”, Airaksinen kiittelee.

Missing media item.

Savon ammatti- ja aikuisopiston merkonomiopiskelijat laativat tilaisuuden mainoksen ja ennakkomarkkinoivat tilaisuutta Kuopion markkinoilla. Datanomiopiskelijat olivat kuvaamassa tapahtumaa ja vastasivat tapahtuman sähköisestä markkinoinnista.

 

Tapahtuman muotinäytöksen kampauksista vastasivat hiuspuolen opiskelijat ja kosmetologiopiskelijat laativat malleille meikit.

 

Tänä vuonna Pohjois-Savon syöpäyhdistys oli haastanut tilaisuuteen mukaan myös Savon ammatti- ja aikuisopiston lähihoitajaopiskelijat.

 

”Lähdimme ideoimaan millä tavalla voisimme lähteä mukaan tilaisuuteen. Yhdessä keksittiin idea näytelmästä ja lähdettiin tekemään käsikirjoitusta”, ryhmä SOS13C:n opiskelijat kertovat.

 

Lähihoitajaopiskelijoiden syksyn uurastuksen tuloksena syntyi opiskelijoiden esittämä näytelmällinen Check Brest Show. Show kertoi informatiivisesti rintasyövästä, sen tunnistamisesta ja painotti sitä, että lääkäriin tulee hakeutua heti jos rinnoista löytyy pienikin muutoksia.

 

Viimeisen vuoden opintojen, sairaanhoidon ja huolenpidon lähihoitajaopiskelijat kokivat olevansa erittäin tärkeällä asialla.

 

”Tämä on ollut opettavaista ja valaisevaa. Perehdyimme siihen miten rintoja tutkitaan ja miltä erilaiset kasvaimet tuntuvat. Olemme oppineet että rintasyöpä voi tulla miehille ja kaikenikäisille, myös nuorille,” ryhmä pohtii.

 

Lähihoitajaopiskelijat olivat show’n lisäksi myös ohjaamassa rintojen tutkimusta rintaproteesin avulla yleisölle ja kertomassa hallissa ja torin ympäristössä liikkuville ihmisille tapahtumasta.

 

”Erityisen tärkeää on että olemme tätä kautta luoneet yhteyden Pohjois-Savon syöpäyhdistykseen. Tämä kokemus, opit ja yhteistyö yhdistyksen kanssa tulevat olemaan hyödyksi tulevassa työssämme”, ryhmä kiittelee.

 

Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Airaksinen on erittäin tyytyväinen lähihoitajien rintasyöpäshow’hun.

 

”Nuoret heittäytyivät todella hyvin mukaan ja nostivat esityksessä esiin juuri ne asiat mitä me yhdistyksessäkin haluamme kertoa”, Airaksinen kiittelee.

 

Tilaisuuden järjestämiseen osallistuneet Savon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat oppivat paljon rintasyövästä.

 

”Eikös tämä ole paras keino oppia rintasyövästä, kun nuoret ovat itse tekemässä tällaista tilaisuutta”, Airaksinen kiteyttää.

 

 

 

Voit katsoa Savon ammatti- ja aikuisopiston lähihoitajaopiskelijoiden Check Brest Show’s osoitteesta: https://www.facebook.com/pohjoissavonsyopayhdistys

 

Lisätietoja Pohjois-Savon syöpäyhdistyksestä: http://www.pohjois-savonsyopayhdistys.fi/

 

 

Teksti ja kuvat
Toimittaja Tuomas Kylänpää

Yhteiset palvelut, Myynti- ja markkinointipalvelut
Savon koulutuskuntayhtymä
Puh. +358 44 785 8747
tuomas.kylanpaa@sakky.fi

www.sakky.fi

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat