Aino Huupponen, visuaalinen myyntityö

24.6.2015

Missing media item.”On ollut kyllä niin hieno tilaisuus ja on ihan uskomatonta miten pitkälle olen päässyt reilussa vuodessa”.

Savon ammatti- ja aikuisopistossa ja Varkauden lukiossa v. 2014 liiketalouden perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon suorittanut 20-vuotias Aino Huupponen edustaa Suomea World Skills 2015 kilpailuissa Visuaalinen myyntityö (Visual merchandising and window dressing) kilpailulajissa.

Aino kertoo, että kaksoistutkinnon suorittaminen oli raskasta ja vei hurjasti aikaa, mutta hän yllättyi kuinka helppoa se loppujen lopuksi oli. ”Minulla oli aikamoiset ennakko-odotukset etukäteen kuulemani perusteella, mutta oikealla asenteella, mukavien ja ymmärtäväisien opettajien avulla sekä kovalla työllä suoritin sen loppuun”.

Ainon taitajaura alkoi 2014 tammikuussa Mikkelin semifinaaleissa, jonne hän lähti saadakseen viimeisen puuttuvan ammattiosaamisen näytön. Hän voitti ja lunasti paikan finaaliin Lahteen. Taitaja2014 finaalissa Lahdessa hän oli viides. Lokakuussa 2014 hän oli Euroskills2014 kisoissa Ranskan Lillessä, jossa kisattiin parilajina.  Ainon parina oli joensuulainen Mirva Turkulainen ja he olivat kisoissa sijalla 7. Taitajissa Aino kertoo saaneensa hurjasti kokemusta omasta lajistaan ja paljon näkemyksiä eri kanteilta. ”On ollut todella opettavaista ja hyödyllistä jatkoa ajatellen, kun on kuullut monen eri tuomarin näkemyksiä ja kommentteja  esille laitoista. Kilpailut olen kokenut hyvin opettavaisina ja kannustavina kokemuksina. Toivoisinkin, että yhä useammat nuoret innostuisivat lähtemään Taitajiin ja pääsisivät sitä kautta kokemaan uuden puolen omasta lajistaan”. ”On ollut kyllä ollut niin hieno tilaisuus ja on ihan uskomatonta miten pitkälle olen päässyt reilussa vuodessa

Ainoa valmentaa hänen opettajansa Tarja Vainionpää, joka toimii myös lajin experttinä. Vahvuuksiinsa Aino lukee keskittymiskykynsä. Hän kertoo, että hänelle on tosi helppoa keskittyä siihen mitä tekee, vaikka ympärillä olisikin paljon hälinää. Kehitettävää Ainolla on piirtämistaidoissa, sitä hän pitää haastavimpana kisoissa.” Olenkin harjoitellut piirtämällä useita luonnoksia valmiista kuvista, sekä omista ideoista. Kehitettävää minulla on myös työjärjestyksen suunnittelussa, se on todella tärkeä tehdä kilpailuissa huolella”.  

Aino kertoo, että hän on tavannut kanssakilpailijoistaan, Nadinen Hollannista ja Mauricion Brasiliasta. Nadinen hän tapasi ensimmäisen kerran Ranskan kisoissa. Tänä vuonna Taitajissa Turussa olivat molemmat harjoittelemassa hänen kanssaan kisatehtäviä. ”Meillä Suomessa on mietitty enemmän nimenomaan somistusta ikkunassa, kun taas huomaa että Brasiliassa ja Hollannissa on keskitytty enemmän rakennuspuoleen. On ollut kyllä todella hyödyllistä nähdä miten he työskentelevät, sillä siitä voi ottaa paljon oppia omaan treenaamiseen”.

Kilpailutehtävästä Aino on saanut joitain tietoja esim. ikkunaan tulevista mallinukeista sekä materiaalilista, mutta kovin tarkkaan ei ole vielä kilpailutehtävää kerrottu.

Missing media item.Aino harrastaa hevosia, ratsastusta ja yleisesti vaan tallilla luuhaamista. Hänellä on oma hevonen, jonka kanssa pystyy heittämään muut ajatukset taka-alalle ja vaan keskittyä olennaiseen. Aino tekee Varkaudessa kahta asiakaspalvelutyötä. Hän on toimistohommissa paikallisessa firmassa, sekä videovuokraamo Filmtownissa. Aino kertoo, että työpaikoilla on suhtauduttu oikein positiivisesti kisoihin, esim. maajoukkueleireille on ollut helppo saada vapaata ja he tukevat täysin Ainon matkaa Brasiliaan.

Kilpailujen jälkeen Aino jatkaa työntekoa. Suunnitelmissa on myös jatkaa opiskeluja ensi vuonna.

 

Ohessa Ainon harjoituskilpatyö Taitaja2015 Turku -tapahtumassa.

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuva Sirpa Hakala-Kosunen

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat