Elintarvikeala tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia niille, jotka haluavat yhdistää taidon, luovuuden ja vastuullisuuden. Savon ammattiopistossa voi opiskella kaiken perustiedoista aina alan syvällisimpään erityisosaamiseen.
Valitsemalla elintarvikealan koulutuksen pääset osaksi tätä merkityksellistä työtä ja varmistat itsellesi osaamisen, jota arvostetaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tule oppimaan uutta, kehittämään taitojasi ja rakentamaan turvallisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta!
Elintarvikealan perustutkinto antaa vahvan pohjan alan työtehtäviin. Opinnoissa yhdistyvät käytännön tekeminen ja teoreettinen osaaminen, minkä ansiosta opiskelija tutustuu heti erilaisiin työtehtäviin kuten tuotantoon, laadunvalvontaan ja tuotekehitykseen.
Tutkinnon suorittaminen avaa laajat uramahdollisuudet elintarviketeollisuudessa, kaupan alalla sekä yrittäjänä toimimisen parissa.
Leipuri-kondiittori (leipomoala) -osaamisala tarjoaa kattavat tiedot ja taidot leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistuksesta. Opinnoissa perehdytään muun muassa leivonnaisten, leipien, kakkujen ja suolaisten tuotteiden valmistusprosessiin, raaka-aineiden käsittelyyn sekä tuotannon laadunhallintaan. Luovuus ja esteettisyys korostuvat erityisesti konditoriatuotteiden suunnittelussa ja koristelussa.
Koulutus valmistaa toimimaan leipomoalan monipuolisissa työtehtävissä esimerkiksi leipomoissa, konditorioissa tai kahviloissa. Lisäksi osaamisala antaa valmiuksia kehittää omaa yritystoimintaa tai erikoistua esimerkiksi gluteenittomiin tai muihin erityisruokavaliotuotteisiin.
Elintarvikealan perustutkinnon elintarvikevalmistaja-osaamisala (elintarviketeknologia) keskittyy elintarvikkeiden teolliseen valmistukseen, käsittelyyn ja pakkaamiseen. Opinnoissa perehdytään elintarvikkeiden valmistusprosessien hallintaan, tuotantoteknologioihin, hygieniavaatimuksiin sekä laadunvalvontaan. Raaka-aineiden tuntemus ja niiden tehokas hyödyntäminen ovat keskeisessä roolissa.
Koulutus valmistaa työskentelemään erilaisissa elintarviketeollisuuden tehtävissä, kuten juomien, maitotuotteiden, lihavalmisteiden, makeisten tai leipomotuotteiden tuotantoprosesseissa. Osaamisala tarjoaa myös valmiuksia toimia tuotantolinjojen operoinnissa, kehitystyössä sekä alan laadunhallinnan ja turvallisuuden parissa.
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sopivat alan osaajille, jotka haluavat syventää ammattitaitoaan ja erikoistua vaativampiin tehtäviin. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden kehittyä asiantuntijana, hallita entistä monimutkaisempia kokonaisuuksia ja edetä uralla. Erikoisammattitutkinnon suorittaminen avaa ovia myös johtamis- ja kehitystehtäviin sekä antaa valmiudet ratkaista alan keskeisiä haasteita. Koulutukset ovat käytännönläheisiä ja suunniteltu tukemaan niin yksilön kuin koko alan kehitystä.
Ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin hakeutuminen edellyttää yleensä useamman vuoden kokemusta alan työtehtävistä. Erikoisammattitutkinnon kohdalla suosituksena on vähintään viiden vuoden työhistoria. Opinnot on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena.

Hygieniapassi
Elintarvikealalla työskentelevät tarvitsevat hygieniapassi etenkin, jos käsittelevät pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Työnantaja voi edellyttää passia muissakin tilanteissa.
Hygieniapassi on osoitus siitä, että työntekijä tuntee elintarvikehygienian perusvaatimukset ja osaa toimia hygieenisesti elintarvikkeiden turvallisuuden varmistamiseksi. Passi on tarpeellinen esimerkiksi ravintola-alalla, ruokakaupoissa, suurkeittiöissä ja elintarviketeollisuudessa työskenteleville.











Savon ammattiopistossa alaa voi opiskella Savilahden kampuksella Kuopiossa. Tutustu kampukseen:
