Luonto ja ympäristö

Kuksassa kahvia ja omenoita pöydällä.

Savon ammattiopiston luonto- ja ympäristöalalla tutustut kattavasti luontoon, ympäristöön ja kestävään kehitykseen. Valittavanasi on kaksi osaamisalaa; luontoalan osaamisala (luonto-ohjaaja) ja ympäristöalan osaamisala (ympäristönhoitaja).

Luontoalan opinnot sopivat sinulle, jos olet kiinnostunut luontomatkailusta, eräretkistä, elämyksistä ja paikallisista luontokohteista. Ympäristöalan opinnoissa taas kerrytät kattavan osaamisen viheralueiden ja luontokohteiden kunnossapitotehtävistä sekä kiertotalouden parissa työskentelystä.

Mies melomassa vesistössä.

Ekologinen ajattelu sekä luonnon ja ympäristön kunnioittaminen ovat keskeisiä käsitteitä luonto- ja ympäristöalalla. Perustutkinnon suorittaneena sinulla on kattava luonto- ja ympäristöalan perusosaaminen sekä syvempi osaaminen joko luonto-ohjaajan tai ympäristönhoitajan tehtävistä.

Tunnet erilaiset eläin- ja kasvilajit ja ymmärrät luonnon monimuotoisuuden merkityksen. Osaat liikkua maastossa vastuullisesti, tunnet kestävän kehityksen ja huolehdit työturvallisuudesta.

Luonto- ja ympäristöalan peruskoulutukset järjestetään ainoastaan aikuiskoulutuksina. Koulutustarjontaamme kuuluu myös ympäristöalan ammattitutkinto, vesihuollon osaamisala.

Osaamisalat 

Luonto- ja ympäristöalan osaamisalat ovat

 

Luontoalan opinnoista valmistut luonto-ohjaajaksi. Työskentelet luonto- ja erämatkailun monipuolisissa tehtävissä ohjaajana, oppaana tai erilaisten matkailupalvelujen vetäjänä. Koulutuksen aikana perehdyt luontomatkailun työtehtäviin sekä luontoalan monipuolisiin ohjelma- ja virkistyspalveluihin. Opintoihin kuuluu paljon erilaisia retkiä, paikalliseen luontoon ja kohteisiin tutustumista ja esimerkiksi eräkokkaamisen opettelua.

Ympäristöalan osaamisalalta valmistut ympäristönhoitajaksi. Opinnoissasi perehdyt erilaisiin elinympäristöihin ja niiden kunnossapitoon, ulkoilureittien rakentamiseen sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen. Luonnonvarojen kestävä käyttö, luonto-kohteiden ylläpito ja materiaalivirtojen kierrätys ovat olennainen osa ympäristöalaa.

Tulevaisuuden työ 

Luonto-ohjaajana työllistyt yrityksiin, jotka tarjoavat esimerkiksi luonto- ja erämatkailupalveluja, maatilamatkailupalveluja tai hyvinvointipalveluja. Voit työllistyä myös järjestöjen ja kuntien työpaikkoihin. Tutkinto antaa sinulle valmiudet yrittäjyyteen.

Ympäristönhoitajana työskentelet esimerkiksi yritysten tai kuntien ympäristönhoitajana tai luonto- ja urheilualueiden kunnossapitäjänä. Voit työllistyä myös jätehuollon, kierrätyksen tai vesihuollon tehtäviin yksityisellä ja julkisella sektorilla.

Mies ja nainen seisovat jäällä ja pitelevät käsissään kahta suurta kalaa.

Luontoalan ammattitutkinto

Opetustarjontaamme kuuluu luontoalan ammattitutkinto, jossa voit valita erä- ja luonto-opastuksen osaamisalan tai riistatalouden osaamisalan. Tutkinnon suorittamalla valmistut joko erä- ja luonto-oppaaksi tai riistanhoitajaksi. Koulutus on suunnattu esimerkiksi luontoalan peruskoulutuksen, alan muun koulutuksen tai vankan työkokemuksen hankkineille.

Vesihuoltolaitoksen vesialtaita.

Ympäristöalan ammattitutkinto

Ympäristöalan opinnoissa voit suorittaa vesihuoltoalan ammattitutkinnon. Ammattitutkinto taskussasi voit toimia vesihuoltoverkostojen rakentamisen tai kunnossapidon tehtävissä. Tutkinto sopii aikaisempaa koulutustaan päivittävälle, työelämässä kokemusta kerryttäneelle tai samankaltaiselta alalta vesihuoltoalalle siirtyvälle.

Lisätietoja

Kuva yhteystiedosta Puustinen Ari
Puustinen Ari
koulutuspäällikkö
metsäala
metsätalousyrittäjän, metsäkoneenkuljettajan ja metsämestarin tutkinnot
WoodForce -koulutus
luonto-ohjaajan, ympäristönhoitajan ja erä- ja luonto-oppaan tutkinnot
vesihuoltoalan at
maatalous
puutarha
turvallisuuden yksikkövastaava
Haapamäentie 1
70900 Toivala
Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Hytönen Arja
kouluttaja
luonto-ohjaajan koulutus
matkailualan koulutus
tutkintovastaava (luonto- ja ympäristöalan pt
matkailualan at)
Haapamäentie 1
70900 Toivala